Fuktbaggar - bekämpningsguide

Fuktbaggar finns där det är fuktigt, precis som namnet antyder. De kan dyka upp i stora antal i hemmet exempelvis i källare, tvättrum, badrum mm. och kan då vara en varningssignal om fuktproblem. 

 

Kort om fuktbaggar

Fuktbagge (Cryptophagidae) är en sorts skalbagge, en av de mindre baggarna då längden kan vara endast 0,8 mm och som mest 5 mm. Det finns inte mindre än omkring 250 arter fuktbaggar bara i Europa, upp emot 1000 arter i hela världen. Fuktbaggar lever naturligt i håligheter i träd eller i organiskt avfall. Under vanliga omständigheter befinner de sig inte i våra bostäder.

Fuktbaggen gör egentligen ingen skada i hemmet (kan ibland skada livsmedel men i begränsad utsträckning). Den äter otrevliga saker som mögel, avföring, ungväxter och organiskt avfall. Dessa maträtter bör inte finnas i ditt hem, så se fuktbaggen som en välkommen väckarklocka, att det är dags att undersöka om det finns fuktskador att ta tag i.

Fuktbagge

Bild: Fuktbagge (Cryptophagidae). © Jens Esser on Cryptophagidae.de


 Tips: fuktbaggar är ofta en indikation på fukt. Så hittar du fuktbaggar i hemmet bör du gå vidare med att grundligt undersöka om det finns en fuktskada.


 

Så känner du igen fuktbaggar

Baggarna är mörka till färgen och varierar i färg/nyans från brun, till brunröd eller nästan svart. Kroppen är ca. 0,8-5 mm lång, cylinderformad, och med två kraftiga antenner.

Oftast hittar du fuktbaggar i källare, oisolerade/ouppvärmda hus, eller utrymmen i hemmet där kondens bildas, helt enkelt ställen där fukthalten är så pass hög att mögeltillväxt är möjlig. Detta kan även vara i nybyggda hus innan grund eller väggar torkat helt och hållet.

 

Så blir du av med fuktbaggar

Att bli av med fuktbaggar är inget problem. De söker sig vidare när utrymmet åtgärdats, torkats ut och återfått en normal fuktnivå. I samband med dessa åtgärder avlägsnas även mögeltillväxt och andra organiska material. Som konsekvens har fuktbaggarna inte någon föda och försvinner på eget bevåg.

Du vill säkert bli av med fuktbaggarna direkt, även om du inte hunnit slutföra att åtgärda ett fuktproblem. Då är det bara att dammsuga upp fuktbaggarna - det är inte svårare än så att bli av med fuktbaggar! 

 

Förebyggande mot fuktbaggar

Följande kan du göra för att förebygga framtida angrepp av fuktbaggar:

  1. Kontrollera regelbundet grund, källare samt miljöer som är extra riskutsatta för fuktangrepp (ex. kök, badrum och tvättstuga).
  2. Om du misstänker hög fukthalt så kontrollera om det finns mögeltillväxt, alternativt gör en fuktmätning.
  3. Åtgärda eventuella uppdagade fuktproblem så snabbt det går.
Copyright © 2024 Stick AB
To top