Gråsugga - bekämpningsguide

Gråsuggor gör nytta i din trädgård men dyker de upp i källaren, lekstugan eller vid poolen är det inte alltid så uppskattat. Vi visar vad du kan göra för att bli av med gråsuggor på de ställen där de är oönskade.

Gråsuggan är ett viktigt nyttodjur eftersom de äter och bryter ner dött växtmaterial som sedan blir till nytta för jorden. De räknas inte som ett skadedjur då de varken är skadliga eller farliga. Det kan dock upplevas som obehagligt ifall gråsuggor förekommer i större mängder, speciellt inomhus, varpå åtgärder kan vara önskvärda. 

 

Kort om gråsuggor

Gråsuggan (latin: Oniscoidea) är ett landlevande kräftdjur som andas med gälar, de är därför beroende av fukt för att överleva. Gråsuggan är det enda kräftdjuret som uteslutande lever på land (det finns dock sötvattengråsuggor som lever i vattnen). 

Det finns ca 30 olika arter av gråsuggor i Sverige. De flesta lever på land, några små arter lever en bit ner i marken, och sötvattengråsuggan lever i sött och bräckt vatten. 

De är främst nattaktiva djur, dagtid ligger de ofta och trycker under stenar etc.

Gråsuggan är en god jordbehandlare, dvs. de äter multnande organiskt material som passerar genom deras kroppar och kommer ut som jordförbättringsmedel. De kan dock i vissa fall ge sig på och skada späda grönsaksplantor, men det problemet är ganska ovanligt.

Gråsuggehonorna har sina ägg i en vätskefylld ficka på magen, där de är helt skyddade från uttorkning och andra faror. När gråsuggan kläcks har den bara 12 ben, men i övrigt är de helt lika sin fullvuxna släktingar, som har 14 ben. De ömsar skin hela livet vartefter de växer. Gråsuggor kan bli tre-fyra år gamla och en hona kan få runt 100 ungar per år. 

Gråsugga Oniscoidea

Bild: Gråsugga, Oniscoidea. © Stick.se

Så känner du igen gråsuggan

Gråsuggor är platta, ovala och grå. De blir upp till 18 mm långa och är bepansrade med ryggplåtar. De har ett litet huvud, två par antenner, fasettögon och 14 ben på sin mellankropp. När en gråsugga känner sig hotad rullar de ihop sig till en boll och tar skydd av sina kraftiga ryggplåtar.

 

Där hittar du gråsuggor

Gråsuggor lever i fuktig miljö utomhus och gör nytta i din trädgård och gott för din jord. Därför bör du låta gamla kvistar och löv ligga kvar under buskar och träd för att få gråsuggor att trivas. De behöver trygga platser att gömma sig och övervintra på. Låt gärna gamla stubbar, rishögar och större grenar ligga kvar i din trädgård över vintern som kan bli hemtrevliga boplatser för gråsuggor. 

Men när gråsuggorna hittas inomhus är det kanske mindre roligt. Gråsuggor kan hittas var som helst i ditt hem, men oftast håller de till på mörka, skyddande och fuktiga platser, såsom källarvåningar och suterrängvåningar. De kan komma in via dåliga tätningar runt dörrar och fönster eller genom luftventiler som saknar insektsnät. 

 

Så blir du av med gråsuggor

Gråsuggan räknas inte som ett skadedjur så länge de inte förekommer i känsliga miljöer som kräver sterilitet (tex. restaurangkök eller operationssalar). De kan ta sig in i källare, men gör ingen skada mer än att vara på fel plats. De trivs enbart i fuktiga miljöer, så om du fått in gråsuggor i din källare kan det bero på att det är fuktigt där. För att bli av med dem bör du:

  • Säkerställa att fuktnivån inte är förhöjd utöver normalt.
  • Öka ventilation.
  • Täta sprickor runt dörrar, fönster och sätta insektsnät för luftventilation.
  • Använda insektsbekämpning som tex. insektsspray eller fällor.
  • Kiselgur är kraftigt uttorkande och därför mycket effektivt mot gråsuggor men samtidigt naturligt och giftfritt. Sprid det längs golvbrädor, dörrspringor som vid trösklar och fönsterlister där gråsuggor kan tänkas ta sig in. 

Gråsuggan självdör om den hamnar i en för torr miljö, den torkar då ut och är lätt att dammsuga/sopa upp. 

Husmorsknep: Om du önskar bli av med gråsuggor i trädgården (trots att de är nyttodjur som bidrar med att jordförbättra), kanske för att du har lite väl många på samma plats som tex. runt poolen. Då kan du göra en egen gråsuggefälla genom att lägga matrester på en fuktig tidning i en fuktig del av trädgården, vänta tills gråsuggorna hittat dit, och förpassa därefter fällan till soptunna eller kompost.

Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, bekämpningsmedel, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

 

Kul fakta om gråsuggor
  • Har gälar då de är ett landlevande kräftdjur som utvecklats för liv i vatten
  • Rullar ihop sig när de känner sig hotade
  • Har funnits i 300 miljoner år, och sett i princip likadana ut sedan dess

 

Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, växtskyddsmedel, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top