Nemaslug nematoder: mikrobiologi mot mördarsniglar

Nematod mask Phasmarhabditis hermaphrodita

Den nya, miljövänliga och hypereffektiva metoden att bekämpa mördarsniglar med Nemaslug nematoder vinner mark i Sverige. Men hur fungerar Nemaslug och hur gör man rent praktiskt? Vi tar oss långt ner i marken för en grundlig genomgång.

 

Nematoder är mikroskopiska maskar, endast 0,5 millimeter långa, och syns ej med blotta ögat. Nematoder i jorden behöver värddjur för att föröka sig och söker aktivt upp mördarsniglarna som miljontals målsökande robotar, det liknar mer biologisk nanoteknologi än något annat.

 

Så fungerar det

Nematoderna som används mot mördarsniglar tillhör sorten Phasmarhabditis hermaphrodita och är smittade med bakterien Moraxella osloensis som snabbt infekterar och dödar mördarsnigeln, inom ca. 3 dagar.

Eftersom nematoderna förökar sig i den infekterade snigeln kommer en ny generation nematoder att genereras, vilket gör att en enda behandling ger effekt i ungefär sex veckor. Dessutom eftersom mördarsniglar är kannibalistiska äter de sina infekterade och döda artfränder vilket gör att smittan sprids vidare ännu mer effektivt.

Nematoden phasmarhabditis hermaphrodita finns naturligt i jorden i både Norge och Sverige, men inte i tillräckliga antal för att påverka sniglarna märkbart. Så det man gör är att ge nematoderna en boost genom att tillföra miljoner av dem (ex. Nemaslug 40 m2 innehåller ca. 12 miljoner nematoder). När nematoderna väl har decimerat snigelpopulationen så har de inte fler värddjur att föröka sig i. Den naturliga konsekvensen är att de då själva också minskar i antal, ned till den nivå som är naturlig.

Det handlar alltså om en avancerad form av biologisk bekämpning där man utnyttjar och påverkar det komplexa samspelet i naturen mellan olika organismer där mördarsnigeln blir den stora förloraren.


 Ekologiskt: Nemaslug är godkänt även för ekologisk odling. Med Nemaslug kan du bekämpa sniglar giftfritt och utan att påverka andra djur eller naturen.


 

Då behandlar du

Framförallt är det små till medelstora sniglar som påverkas av Nemaslug. Därför rekommenderar vi att nematoder används framförallt under vår, försommar och sedan på hösten för att komma åt juvenila sniglar som snart ska gräva ned sig och övervintra. Under de varmaste sommarmånaderna och för att komma åt fullvuxna sniglar är det mer effektivt att använda exempelvis ferramol snigelmedel.

Generellt gäller att ju tidigare man börjar desto bättre, detta då populationen mördarsniglar är svagare tidigt på säsongen och blir den decimerad kommer den ha betydligt svårare att återhämta sig. Dock kan man inte börja bekämpa med nematoder innan marktemperaturen ligger stadigt över 5ºC, så tidig vår brukar vara rätt tid för stora delar av Sverige.

För att framgångsrikt lyckas bekämpa mördarsniglar bör man efter en tidig start behandla över hela säsongen, alltså över ca 18 veckor. Detta innebär att man i tre steg, vid tre tillfällen med 6 veckors mellanrum utför behandling.

Se också vårt inlägg med mer ingående instruktioner för behandling med Nemaslug.

 

Några behandlingstips

För att du ska få ut maximalt av Nemaslug-behandlingen brukar följande vara bra:

  • Börja behandling tidigt; Om ungsniglarna inte hinner lägga sina ägg så får du maximal effekt.
  • Nematoder är levande organismer som är känsliga för yttre förhållanden, framförallt mot kyla och värme, därför bör du hantera Nemalsug enligt instruktion på förpackning.
  • Behandla främst i fuktigt väder alternativt för- och efter-vattna.
  • Låt döda infekterade sniglar ligga kvar; Större sniglar som annars inte smittas äter då dessa och blir smittade.
  • Du behöver inte behandla hela din trädgård, fokusera på de områden med mest sniglar.

Läs också följande inlägg om du har fler frågor om nematoder mot mördarsniglar eller vill bli expert på att bekämpa mördarsniglar.

 

Bild: Nematoden, Phasmarhabditis hermaphrodita [Peter Andrus, CC BY-SA 4.0]

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top