Kostnaden för mal i garderoben

Kläder garderob klädesmal

Hur mycket kostar ett angrepp av klädesmal i en vanlig svensk garderob och vad skulle det kosta i din garderob? Vi har bland annat frågat våra kunder vad deras malangrepp kostat. Läs mer så får du svaren.

Ett angrepp från klädmal kan bli fruktansvärt dyrt, till exempel för dig som har exklusiva mattor, unika designerkläder eller dyra pälsar. För dig som har ärvda handgjorda textilier såsom överkast eller dukar, kan skador vara omöjliga att åtgärda, och förlusten kanske inte ens kan mätas i ekonomiska termer. Likaså kan det bli kostsamt för ett företag som handlar med kläder eller för en bostadsrättsförenings vars gemensamma förråd blir angripna.

Kostnaden för malangrepp varierar såklart avsevärt. Vi har hört om extremfall, personer som förlorat värden närmare 100.000 kr på grund av klädesmal och pälsmal, men som tur är hör det till ovanligheter.

 

 ...extremfall, personer som förlorat värden närmare 100.000 kr på grund av klädesmal och pälsmal, men det hör som tur är till ovanligheter. 

 

Du kan också ha tur och komma undan billigt eller helt utan skador, om du snabbt upptäcker malarna, eller om du endast exempelvis har funktionsplagg i syntetiska material i din garderob som malarnas larver inte angriper. Dessutom går det ibland att för en rimlig kostnad reparera kläder, möbler eller mattor som mallarverna skadat.

Vi har valt att dels estimera den genomsnittliga svenska garderoben, och dels frågat våra kunder, för att uppskatta kostnaden av ett malangrepp.

 

Den genomsnittliga garderoben

En genomsnittlig svensk klädgarderob innehåller uppskattningsvis plagg för 18.000 kr1. Antag att ca. 5% av en garderobs innehåll hinner skadas innan malangreppet stoppas, och att dessa plagg är dubbelt så dyra som resterande (plagg med naturmaterial är generellt dyrare) så innebär det att malangreppet kostar ca. 1.800 kr. Uppskattningsvis kan var fjärde plagg lagas med fullgott resultat för en mindre kostnad (här 150 kr). Med dessa antaganden kostar ett enda malangrepp 1.500 kr i en genomsnittlig garderob. Denna uppskattning är baserad på värdet som förstörts samt kostnader för reparation/lagning men inkluderar inte bekämpningskostnader, vilka kan variera allt från 0 kr om du nöjer sig med endast städning och upp mot flera tusenlappar för sanering av en ordentlig malinvasion om du tar hjälp av ett professionellt saneringsbolag. Vi har inte heller medräknat eventuella skador på mattor, möbler, sängkläder mm.

 

 ...kostar ett enda malangrepp 1.500 kr i en genomsnittlig garderob. 

 

Kundundersökning

För att ta reda på den faktiska kostnaden av malangrepp frågade vi ett antal kunder; 36 respondenter svarade på vår kundundersökning2 vilket ger en fingervisning men ett relativt svag statistiskt underlag. Vi kan konstatera att 31% av de tillfrågade ville köpa malfällor eller rödcederträ mot klädesmal i förebyggande syfte, utan att de hade något malangrepp. För de kunder som haft ett malangrepp så var kostnaden ca. 1.000 kr i snitt för de plagg som skadats.

 

 För de kunder som haft ett malangrepp så var kostnaden 1.000 kr i snitt. 

 

Vi kan konstatera att ett malangrepp kan kosta ungefär 1.000-1.500 kr per angrepp. Sedan är det viktigt att understryka att detta är skadorna som uppkommer vid ett tillfälle. Vanligtvis drabbas du tyvärr vid ett flertal tillfällen av malangrepp under en livstid, speciellt om du handlar mycket på Second hand eller inte förebygger malangrepp på något sätt.

 

Vad blir kostnaden i din garderob?

Vår kostnadsberäkning har utgått från ett genomsnittligt hushåll men är du nyfiken på hur just du skulle påverkas så kan du se om kostnaden skulle bli större eller mindre i just din garderob här nedan.

Billigare (- kr)

Dyrare (+ kr)

Du har nästan bara syntetiska plagg.

Du har mycket kläder och flera dyra jackor, ex. vinterjackor.

Du har bra koll på garderoben och upptäcker malangrepp snabbt.

Du har flera (2+) dyra plagg ull-, kashmereplagg eller pälsar.

Du är noga med att endast förvara rena plagg i klädförvaring.

Du har tidigare haft malproblem men använder inget förebyggande skydd.

Du använder rödceder, klädesmalfällor eller andra förebyggande åtgärder.

Du har dyra mattor eller möbler av naturmaterial.

Du är duktig på att laga plagg själv vid behov.

Du har oersättliga ärvda textilier (ex. brudklänning, dukar, överkast mm.).

Du har klädförvaring i vakuumpåsar eller täta plastbackar.

Du har öppet och vädrar mycket sommartid.

 

Så undviker du malangrepp

Oftast hinner du stoppa ett malangrepp innan en stor del av hemmets textilier, garderobsinnehåll och möbelfoder angripits och skadats. Dessvärre har klädesmal dyr smak och föredrar naturmaterial som ofta finns bland dina dyrare plagg, ex. cashmere-plagg, hästenssängar och pälsjackor. Ju mer naturmaterial och ju mer sällan du tvättar plagget ju större risk för malangrepp. Risken är stor att malarna ger sig på dina käraste plagg först!

 

 Risken är stor att malarna ger sig på dina käraste plagg först! 

 

Det finns flera åtgärder som är ganska enkla och förhållandevis billiga för att slippa riktigt tråkiga överraskningar av klädesmal (hjälper även mot pälsänger och pälsmal):  

  1. Städa i och kring din klädförvaring regelbundet och var noggrann med att aldrig lägga in smutsade kläder i förvaring.
  2. Säkra din klädesförvaring så att malar inte kommer åt att lägga ägg bland kläder, med vacuumförvaring eller vanliga tätförslutande plastbackar (speciellt för dyra plagg är detta att rekommendera).
  3. Undvik att malfjärilar förökar sig i ditt hem med malfällor som attraherar hanmalar.
  4. Använd rödcederprodukter såsom rödcederolja eller trä vilka är naturligt skadliga för mallarver och dessutom med en angenäm doft.
  5. Tvätta eller frys alltid begagnade kläder som du inhandlar eller får innan de får komma in i din klädesförvaring.
  6. Om du flyttar till ett nytt hus eller lägenhet, undersök och städa ur klädförvaringen noga så att inte några objudna hyresgäster dröjer sig kvar.
  7. Under sommarmånaderna är det bra att ha insektsnät för vädringsfönster.
  8. Undersök kläder med jämna mellanrum och leta efter hål eller andra spår av klädesmallarver i exempelvis lådor.
  9. Om du hittar spår på mal så agera snabbt och kraftfullt med bekämpningsåtgärder, det är mycket lättare att bli av med problemet snabbt än om du avvaktar och det hinner växa till ett stort problem.

Läs mer i vår guide om mal; hur du känner igen malar, larver och deras ägg, samt hur du bekämpar mal.

 


1Så har vi räknat: Svenskar köper kläder för 520kr/mån i snitt (spenderat.se). Varje plagg behålls 3 år i snitt (Naturskyddsföreningen - "Länge leve kläderna"). Beräkning: 520*12*3=18720 kr.
2Stick.se kundundersökning: "Uppföljning malbekämpning" augusti-september 2017, 36 respondenter. Fråga: Hur mycket bedömer du att ditt malangrepp kostat i förstörda textilier?

 

Huvudbild i inlägget: Garderob med kläder © Stick.se

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top