Relaterade produkter
- Mal4.5(21)
Mottlock® matmal 3-pack
149 krMyra4.5(15)Kiselgur Biobasis® 1kg
269 krSilverfisk4.8(93)Stick® Insektspray kryp 500ml
149 krMal4.8(14)Rödcederkuber 24st
129 krÖvrigt4.8(37)Mallarver i maten – en personlig berättelse
Livsmedelsmal kan kontaminera hela ditt skafferi, vilket kan bli både dyrt och har hög äckelfaktor. Men hur känns det att få mal i maten och hur gör man i praktiken för att bli av med dem? Vi har fått följa med på Karins resa för att bli av med malar i hemmet.
Angrepp av livsmedelsmal (matmal, mott, indiskt mjölmal, kvarnmott, mandelmott, kakaomott även kallad) är inte alls roligt och kan till och med vara hälsofarligt då mallarverna spinner trådar i maten som kan leda till mögel.
En kunds erfarenheter
Vi har fått ta del av en kunds väg mot ett malfritt hem, hon ville dela med sig av sin berättelse så att du kan drar lärdomar och förhoppningsvis slippa de enorma problem hon fick erfara.
Allt började med att jag köpte hem ett helande örtte som min akupunktör lovade skulle skapa ett bättre energiflöde i min kropp.
I början tänkte vi inte på dem. En ensam mörk liten malfjäril betraktar man ju i princip som en fluga. Var det ens ett mal? Men efter hand blev de fler. Och fler. Till sist var det alltid någon som flög runt i lägenheten och det blev pinsamt att ha besök hemma. Vi smällde ihjäl 10 malar innan vi skulle ha gäster – bara för att konstatera att det var 20 nya malar som flög runt när gästerna väl kommit.
Vi tog såklart tag i saken, med råd från mal-info-sidan på Stick (reds. anm. guide mal Stick.se). Vi gick igenom alla öppna förpackningar och anade vi spår av mal slängde vi det direkt. Eftersom mal har en kläckningstid på ett par veckor så väntade vi. Men malen fortsatte att flyga omkring i lägenheten. Vi upprepade proceduren men ännu mer noggrant (och hittade flera nya “bon”). Malen försvann inte. Tillslut läste vi lite noggrannare på Stick och beslutade att göra allt “by the book”. Vi slängde allt. Både öppnade förpackningar och oöppnade. Vi såg till att köpa rödcederträ, och köpte både matmals- och klädmalsfällor bara för att vara på den säkra sidan (det var i och för sig ganska uppenbart att det var matmal eftersom de bodde i skafferiet någonstans). All ny mat som vi köpte hem la vi direkt i plastpåsar som vi noga stängde när vi inte använde dem. Ett par paket rödcederträ köpte vi också och placerade ut en massa små rödcederträkuber i lådorna. Och så väntade vi. LÄNGE. Efter några månader var malen äntligen borta! Men från första malfjärilen hade det gått nästan ett år!
Lärdomen är att man måste göra allt riktigt ordentligt – inga genvägar! Städningen måste verkligen vara supernoggrann. Inplastningen gäller alla matvaror, kryddor, tetrapack – allt.
Och man behöver gödsla på ganska ordentligt med rödcederkuber, rödcederolja och malfällor. Vi provade alla matmalsfällor och gillade Silvalures bäst (reds. anm. Silvalure™ livsmedelsmalfälla 2-pack), mest för att den var enkel att montera men alla fungerade absolut bra. Vi köpte till och med klädmalsfällan Mottlock (trots att vi visste att den var mot klädesmal och inte matmal som vi hade problem med – den visade sig dock fånga både en och annan matmal men även en klädesmal som vi inte ens visste att vi hade problem med! (reds. anm. Mottlock är anpassad för att främst fånga klädesmal men klisterfällor kan attrahera diverse skadedjur som helt enkelt råkar fastna i limmet).
Nu när vi ser någon mal hemma hos folk (det är vanligare än vad man tror – vi har nu ett tränat öga :) ) så ryser vi till lite tyst. Den mardrömmen vill man inte vara med om igen.
Om du läser det här så kanske det är för att du har malproblem. Stackars dig men lycka till – det kommer att lösa sig. Men mitt bästa råd gör det verkligen ordentligt från början.
/Karin L
Våra lärdomar
Det ska självfallet inte ta ett helt år att bli av med matmal, dock blir det tyvärr ibland så då vi till en början tenderar att underskatta problemet och aningen trevande försöker få bort malen. När sedan problemet växer och dess omfattning blir tydligare så agerar vi men då är det ett betydligt svårare jobb att bekämpa malangreppet.
Följande tycker vi är viktigt att lära sig från Karin för att slippa långdragna problem:
Ta ordentliga krafttag direkt innan malangreppet hunnit växa sig stort
Gör en grundlig städning, utan denna hjälper inte produkter såsom fällor eller medel
Ta hjälp av produkter, men förlita dig inte på att produkter ska lösa problemet. Du kommer ändå behöva städa ordentligt och slänga en hel del matvaror (några vanliga varor som angrips är spannmål (mjöl), ris, choklad och müesli)
Karin fick kassera en stor del av innehållet i sitt skafferi. För att slippa det rekommenderar vi att du förebyggande ser till att alla matvaror som riskerar att bli angripna förvaras i plastpåsar eller tätförslutande plastbehållare. Det kanske låter lite extremt men då stannar ett malangrepp troligtvis i en enda behållare vilket gör saneringen så mycket enklare. Dessutom är det ganska praktiskt och prydligt att ha ordning i skafferiet med tydligt märkta plastbehållare.
Och avslutningsvis ett stort tack till dig Karin för att du delar med dig av dina erfarenheter!
PS. skicka gärna in dina egna framgångsrika eller mindre framgångsrika berättelser om bekämpning av olika skadedjur. Då bidrar du till vår kunskap och bra bidrag belönar vi med rabattkuponger och annat som tack. DS.
Huvudbild: Mat angripen av matmal i plastpåsar [© Stick.se]
Relaterade produkter
- Mal4.5(21)
Stick.se är Nordens ledande butik för produkter mot skadedjur i hem och trädgård - bra produkter till bäst priser! Hos oss hittar du goda råd och rätt verktyg för att slippa skadedjur.
Copyright © 2024 Stick ABTo top