Flugor: den ultimata guiden

Fluga tallrik äter

Flugor på maten, flugor i taket, flugspillning i fönster. Många stör sig på flugorna som invaderar våra hem under sommaren. Det blir inte bättre av att flugor är den vanligaste orsaken till matförgiftningar på våra uteserveringar. Vår guide lär dig mer om flugor och visar vad du kan göra för att slippa dem.

 

Innehåll:

 1. Kort om flugor
 2. Flugor och sjukdomar
 3. Så vet du om du har problem med flugor
 4. Så bekämpar du flugor
 5. Mer fakta om flugor

 

Kort om flugor

De vanligaste flugarterna i Sverige är husfluga, spyfluga, vindsfluga och bananfluga (se guide för bananfluga).

Husflugan är den vanligaste flugan vi hittar i våra bostäder, den är också en av de djurarter som är mest spridd världen över.

Flugor kan lägga så mycket som 500 ägg, vilka kläcks till larver inom en dag. Dessutom är flughonor mottagliga för befruktning endast 36 timmar efter att de lämnat puppan. Så med andra ord innebär detta att flugor i goda förhållanden kan föröka sig explosionsartat.

 

Flugor och sjukdomar

Flugor kan ge sig på och förorena mat eller lägga ägg i frukt, köttprodukter eller ostar. Dessutom räknas flugor som skadedjur då den kan sprida allvarliga sjudommar som salmonella och E-coli.

Flugor är faktiskt den vanligaste anledningen till matförgiftningar på svenska uteserveringar.

Husfluga - Musca domestica

Bild: Husfluga, Musca domestica [© Kamranki, CC-BY-SA-3.0]

Så vet du om du har problem med flugor

Flugor i hemmet märker du oftast snabbt och lätt genom att du:

 • Helt enkelt observerar flugorna kring sopor och annat
 • Finner spår av spillning i form av små knappnålsstora svarta/ mörka fläckar på fönsterbleck, fönster eller väggar
 • Hittar larver, vilket innebär att risken är stor att platsen blivit en äggläggningsplats vilket snart kan innebär massvis med flugor

Vindsutrymmen eller i väggar, där det är varmt och skyddat, är vanliga platser som flugor söker sig till över årets kalla månader.

 

Så bekämpar du flugor

Enstaka flugor tas enklast om hand med en klassisk flugsmälla eller ihoprullad tidning. Störs du mycket av flugorna eller vill slippa att jaga dem så kan det vara värt att ta till lite mer krafttag:

 • Flugspray: bekämpningsmedel mot fluglarver för använding i ex. stall och fjäderfähus. Exempelprodukt
 • Flugennor: fungerar som en osynlig barriär som hindrar flugor, fungerar utmärkt i fönster eller kök. Exempelprodukt
 • Klisterfällor: flugpapper är en remsa med klibbig ovansida och med gift som dels lockar till sig flugor för att sedan döda dem. Exempelprodukt
 • Flugfällor: främst för utomhusbruk och lämplig om du till exempel vill skydda en uteplats från påträngande flugor. Exempelprodukt
 • Ljusfällor: lyser med UV-ljus som attraherar flugorna men är osynligt för oss människor. Exempelprodukt
 • Insektsnät: placerat för dörrar och fönster hindrar det flugor att ta sig in. Exempelprodukt

 

Mer fakta om flugor

I världen finns det ca 100.000 flugarter, i Sverige ungefär 6.000. Flugor tillhör insektsordningen tvåvingar (Diptera), som härstammar från latinets di = två, och ptera = vingar. Insekter i denna ordning har ett enda par vingar vilket skiljer dem från andra insektsordningar. Flugornas underordning skiljer sig också från andra arter genom att antennerna är kortare än huvudet.

Det finns stor artrikedom bland flugor, till exempel är världens största fluga Gauromydas heros (Asiloidea) 7 cm lång, medan världens minsta fluga Euryplatea nanaknihali endast är 0,4 mm - alltså aningen mindre än ett saltkorn.

Flugor har ett rörligt huvud samt fasettögon. Flugans bakre led är vanligtvis försedd med borst och underkäken täcks av överläppen, munnen är anpassad för att sticka och suga i sig föda, eller att lapa i sig föda.

Flugorna har en viktig roll som pollinerare och troligtvis var någon typ av fluga bland världens första pollinerare och därmed med och skapade grunden till världens omfattande ekosystem.

Flugans öga

 

Relaterade produkter
Copyright © 2022 Stick AB
To top