Flugor: den ultimata guiden

    Fluga tallrik äter

    Flugor på maten, flugor i taket, flugspillning i fönster. Många stör sig på flugorna som invaderar våra hem under sommaren. Det blir inte bättre av att flugor är den vanligaste orsaken till matförgiftningar på våra uteserveringar. Vår guide lär dig mer om flugor och visar vad du kan göra för att slippa dem.

     

    Innehåll:

    1. Kort om flugor
    2. Flugor och sjukdomar
    3. Olika sorters flugor
    4. Så vet du om du har problem med flugor
    5. Så bekämpar du flugor
    6. Mer fakta om flugor

     

    Kort om flugor

    De vanligaste flugarterna i Sverige är husfluga, spyfluga, vindsfluga och bananfluga (se guide för bananfluga).

    Husflugan är den vanligaste flugan vi hittar i våra bostäder, den är också en av de djurarter som är mest spridd världen över.

    Flugor kan lägga så mycket som 500 ägg, vilka kläcks till larver inom en dag. Dessutom är flughonor mottagliga för befruktning endast 36 timmar efter att de lämnat puppan. Så med andra ord innebär detta att flugor i goda förhållanden kan föröka sig explosionsartat.

     

    Flugor och sjukdomar

    Flugor kan ge sig på och förorena mat eller lägga ägg i frukt, köttprodukter eller ostar. Dessutom räknas flugor som skadedjur då den kan sprida allvarliga sjudommar som salmonella och E-coli. Flugor är faktiskt den vanligaste anledningen till matförgiftningar på svenska uteserveringar.

     

    Olika sorters flugor

    Nedan är de vanligaste flugorna du hittar i hemmet. Vissa flugor är harmlösa och sprider inte sjukdomar, medan andra innebär stor risk för smitta. Läs mer om vilka flugor du bör undvika och vilka du kan låta vara om de inte stör dig.

     

    Husflugor

    Innebär en hälsorisk.

    Kännetecken: ljusa (vita eller grå) linjer som löper längs kroppen.

    Husfluga

    Bild: Husfluga, Musca domestica. © Stick AB

    Spyflugor

    Innebär en hälsorisk.

    Kännetecken: metallglänsande kropp som skiftar i gult, grönt och blått.

    Spyfluga

    Bild: Spyfluga, Calliphoridae. © Stick AB

    Vindsflugor

    Ingen hälsorisk.

    Kännetecken: glänsande hår på kroppen som skiftar i gult eller grönt.

    Vindsfluga

    Bild: Vindsfluga, Pollenia. © Stick AB

    Du kan även stöta på dessa flugor i hemmet eller utomhus:

    • Gräsflugor (lat. Opomyzidae) som trivs i gräs där dess larver utvecklas. Kan invadera hem i stora mängder både vår och höst.
    • Puckelflugor (lat. Phoridae) som trivs i fukt och organiskt material och kännetecknas av en puckelryggig kroppsform.

     

    Så vet du om du har problem med flugor

    Flugor i hemmet märker du oftast snabbt och lätt genom att du:

    • Helt enkelt observerar flugorna kring sopor och annat
    • Finner spår av spillning i form av små knappnålsstora svarta/ mörka fläckar på fönsterbleck, fönster eller väggar
    • Hittar larver, vilket innebär att risken är stor att platsen blivit en äggläggningsplats vilket snart kan innebär massvis med flugor

    Vindsutrymmen eller i väggar, där det är varmt och skyddat, är vanliga platser som flugor söker sig till över årets kalla månader.

     

    Så bekämpar du flugor

    Enstaka flugor tas enklast om hand med en klassisk flugsmälla eller ihoprullad tidning. Störs du mycket av flugorna eller vill slippa att jaga dem så kan det vara värt att ta till lite mer krafttag:

    • Flugspray: bekämpningsmedel mot fluglarver för använding i ex. stall och fjäderfähus. Se tex. Flug Effekt spray 
    • Flugmedel: bekämpar alla fluglarver i det behandlade området - mycket effektivt vid stora flugproblem. Se Neporex WSG 2
    • Klisterfällor: flugpapper är en remsa med klibbig ovansida och med gift som dels lockar till sig flugor för att sedan döda dem. Se Flugspiralen flugfälla 10-pack
    • Flugfällor: främst för utomhusbruk och lämplig om du till exempel vill skydda en uteplats från påträngande flugor. Se Flugfälla McPhil
    • Ljusfällor: lyser med UV-ljus som attraherar flugorna men är osynligt för oss människor. Se Insektsfälla LED-elektrisk 80 m2
    • Insektsnät: placerat för dörrar och fönster hindrar det flugor att ta sig in. Se Nät med magnet för dörr

    Läs mer ingående här om hur du bekämpar flugor i huset.

     

    Mer fakta om flugor

    I världen finns det ca 100.000 flugarter, i Sverige ungefär 6.000. Flugor tillhör insektsordningen tvåvingar (Diptera), som härstammar från latinets di = två, och ptera = vingar. Insekter i denna ordning har ett enda par vingar vilket skiljer dem från andra insektsordningar. Flugornas underordning skiljer sig också från andra arter genom att antennerna är kortare än huvudet.

    Det finns stor artrikedom bland flugor, till exempel är världens största fluga Gauromydas heros (Asiloidea) 7 cm lång, medan världens minsta fluga Euryplatea nanaknihali endast är 0,4 mm - alltså aningen mindre än ett saltkorn.

    Flugor har ett rörligt huvud samt fasettögon. Flugans bakre led är vanligtvis försedd med borst och underkäken täcks av överläppen, munnen är anpassad för att sticka och suga i sig föda, eller att lapa i sig föda.

    Flugorna har en viktig roll som pollinerare och troligtvis var någon typ av fluga bland världens första pollinerare och därmed med och skapade grunden till världens omfattande ekosystem.

    Flugans öga

    Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, godkända fångstredskap, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top