Hur ser vägglöss ut?

Vägglus utseende

Många av oss är livrädda för att få in vägglöss i hemmet. Med all rätt! Vägglöss är notoriskt svåra att bekämpa och kan vara en plåga under lång tid. Vi visar 5 sätt att känna igen vägglöss så att du inte behöver oroa dig i onödan.

En vägglus kan klara sig i upp till 18 månader utan föda. Så inte ens en superlång semester räcker tyvärr för att svälta ut vägglössen. Så det bästa är att snabbt ta reda på om du fått ett vägglusangrepp och isåfall börja bekämpa.

 

Så känner du igen vägglöss

Till att börja med kan du utesluta alla insekter som har vingar - vägglöss har inte vingar i något av sina levnadsstadier.  Seda är vägglöss mycket små. En vuxen vägglus är ca. 6-9 mm lång medan en nykläckt nymf kan vara endast 1-2 mm. Så det kan vara bra att ha ett förstoringsglas tillhanda.

Följande 5 attribut hjälper dig att ta reda på om det är en vägglus eller inte:

 

1. Form

Vägglusens form är oval och tämligen platt, ungefär samma tjocklek som ett betalkort - dock kan vägglusen vara mer svullen och tjock när den är blodfylld. Formen liknar mest av allt en äppelkärna.

2. Färg

Färgen på vägglöss varierar en del, från nästintill genomskinlig brunaktig färg på nymferna till en blodröd, roströd eller mörkare brunaktig färg för vuxna vägglöss.

3. Ben

Vägglössen har totalt sex ben (tre på varje sida). Benen sitter närmare mot huvudsidan på lusen där också två antenner sitter. När du kontrollerar krypet du hittat så var noga med att inte räkna antennerna som ben. Troligtvis behöver du ett förstoringsglas för att vara säker.

 

4. Antenner

Längst fram på vägglusens huvud sitter två antenner. Dessa är aningen kortare än vägglusens ben.

 

5. Ögon

Längst ut på huvudet, på varsin sida huvudet (likt en hästs ögon som har s.k. binokulär syn). Vägglusens ögon är svarta och aningen utstickande.

Bild: Vägglus på tändsticksask

 

Fler tecken på vägglöss

Det finns några ytterligare spår att hålla utkik efter som kan avslöja vägglössen innan du ens har hittat någon vägglus. Titta efter följande ledtrådar:

  • Bett: kliande röda bettmärken med en svart prick i mitten. Ofta uppkommer betten flera på samma område, längs en linje eller klump där vägglusen rört sig.
  • Blodspår: ofta kan man hitta blodfläckar på sängkläder eller sovkläder som avslöjar att vägglöss varit framme.
  • Avföring: många gånger lämnar vägglössen spår av avföring som små svarta prickar på sängkläder, på sänggavlar eller längs med lister nära sängen.

Se mer om spår av vägglöss och de vanligaste gömställena.

 

Sätt att undvika vägglöss

I högriskmiljöer, exempelvis på hotell och vandrarhem, bör det finnas proaktiva skydd mot att vägglöss etablerar sig. Ett sådant skydd är svenskutvecklade Nattaro som är en tejp vilken monteras på sängramar och därefter bekämpar eventuella vägglöss som söker sig till sängen.

För dig som reser mycket och speciellt om det är till länder såsom USA som har mycket vägglöss. Då rekommenderar vi att ha monitoringfällor både på resan och i hemmet. På så sätt kan du fånga upp den första vägglusen eller iallafall konstatera angreppet innan kolonin har fått ordentligt fäste.

Om du har fått vägglöss rekommenderar vi alltid dig att ta kontakt med ett saneringsföretag via ditt försäkringsbolag. Då kan du få den professionella hjälp som oftast behövs för att framgångsrikt bekämpa vägglössen. Bekämpningen kan ta lång tid, flera månader i vissa fall. Ofta använder bekämparna kiselgur mot vägglössen, medan du dessvärre får bo kvar som “bete”. I sådana fall kan Nattaro Safe vara värt att skaffa för att slippa bli angripen av vägglöss under tiden - det kan såklart annars vara väldigt obehagligt och stressande.

 

Vill du bli expert på vägglöss?

Vill du bli expert på vägglöss och vad du kan göra för att slippa dem? Läs då vår guide om vägglöss.

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top