Hus till LUBA 2

Hus LUBA 2

Funderar du på ett tjusigt hus till din LUBA 2,  eller bara ett enkelt tak för skydd mot solens strålar och kraftiga skyfall? Här går vi igenom vad du bör tänka på för att inte störa robotens kommunikation.

 

Ett hus till LUBA 2 är inte bara snyggt utan skyddar också din klippare och gör att den håller längre. LUBA 2 har förvisso väldigt bra väderskydd men det skadar aldrig att ge den bäst förutsättningar och en skyddad plats att kalla "hem".

 

Varför hus till LUBA 2?

Både robot och laddstation är klassade för IPX6 så de klarar absolut regn och väder i allmänhet. Med andra ord är tak eller skydd ingen nödvändighet. Samtidigt så sliter solljus och UV-strålar på plast, knappar och annat, vilket i förlängningen kan påverka hur länge sakerna håller. Så solskydd är att föredra, sedan om det är skuggigt norrläge på laddstationen, tak eller ett tjusigt hus spelar mindre roll.

Trots IPX6 finns alltid en risk att vatten tränger sig in någonstans - i sladdkopplingar eller roboten om den fått sig några smällar längs vägen. Så skydd mot ordentliga skyfall i form av tak eller hus är att föredra om du vill maximera LUBA 2s livslängd. 

Det finns också en estetisk aspekt som gör att många vill bygga in klipparen och laddstationen, dessa passar helt enkelt inte alltid in i miljön kring huset utan det blir snyggare med ett hus som är anpassat efter tex. arkitektur och färger på huset. Ytterligare en anledning till att bygga hus till LUBA kan vara att gömma roboten för potentiella tjuvar, eller göra den mer svårtillgänglig och svårtillgriplig.

Om roboten och laddstationen ska skyddas och på något sätt byggas in finns det några saker att tänka på; Främst relaterat till hur robot, laddstation och RTK kommunicerar och hur du undviker att störa kommunikationen.

 

Laddstationens kommunikation

Laddstation talar inte med satelliter, är inte uppkopplad mot Wi-Fi, 4G och använder inte heller radiosignaler. Laddstationen vet faktiskt inte ens var den är i den avancerade satellit-mappade världen som roboten byggt upp utan tilldelas sin plats på kartan när roboten är dockad för laddning och då skapar laddstationens plats på kartan. Det enda sättet den kommunicerar är via IR-sensorer när roboten är inom räckvidd. 

Roboten vet var laddstationen är på kartan efter sin första dockning (där du manuellt kört eller för hand satt in den i stationen). LUBA kommer att söka sig till platsen precis rakt framför laddstationen och där försöka få kontakt med stationen via IR. För att roboten ska hitta dit via satellitnavigering är det viktigt att roboten har bra synlighet mot satelliter just vid punkten 2 meter framför stationen - vilket då blir avgörande för var laddstation och hus placeras.

 

LUBA-robotens kommunikation

LUBA 2 räknar ut sin position med hjälp av signaler från GPS-satelliter och förbättrar precisionen i denna position med hjälp av att jämföra med den stillastående RTK-stationen. RTK-stationen och LUBA 2 kommunicerar med varandra med hjälp av LoRa. LoRa är en radioteknik som påminner om Wi-Fi, men långsammare och med betydligt längre räckvidd.

Punkten 2 meter rakt framför laddstationen är viktig - där måste LUBA ha fri sikt mot satelliter för att med exakthet hitta dit och kunna starta dockningsprocessen.

LUBA 2 kommunicerar sedan med appen via Bluetooth, Wi-Fi eller 4G. När roboten väl står i laddstationen behöver den varken satellitkontakt eller radiokontakt med RTKn. Egentligen klarar den sig där helt utan kommunikation om den kan följa sina förprogrammerade klippscheman. MEN det kan vara opraktiskt att inte kunna nå roboten via appen. Så om du vill kunna styra roboten via appen när den står på laddning, tex. för att justera klippschema eller uppdatera mjukvara, se till att det finns Wi-Fi- eller 4G-täckning vid laddstationen/LUBA-huset. Detta är extra viktigt om du sköter klipparen på distans och inte fysiskt kan gå till klipparen och koppla upp dig för att ändra inställningar i appen.

 

RTKns kommunikation

RTK-stationen tar emot samma satellitsignaler som roboten. Dess funktion är att kalibrera robotens position vilket sker via LoRa. RTKn behöver inte placeras i eller ens i närheten av laddstation/robothus. 

Om du ändå vill ha RTKn i eller vid robothuset så tänk på att den behöver ha bra förutsättningar för att se satelliter fritt samt att du inte kapslar in RTKn med material som absorberar och hindrar radiovågor (tex. metall som aluminium, eller betong osv.) detta då RTKn hela tiden kommunicerar med LUBA när den utför klippuppdrag. Det är även viktigt att RTKn står stadigt och inte flyttas eller svajar i vinden, flyttas RTKn förskjuts hela kartan motsvarande.

 

Ytterligare krav på huset

Praktiska aspekter, tex att kunna se om roboten laddar (indikatorlampa på laddstationens topp samt robotens sidor), kunna manuellt sätta LUBA på laddning etc, bör tas i beaktande när du bygger huset. Exempelvis kan det vara opraktiskt att ha laddstationen långt in under ett trädäck då roboten helt enkelt blir svår att nå.

Vid dockningspunkten 2 meter rakt framför laddstationen vänder roboten när den ska docka. Detta gör att det blir extra mycket slitage på gräsmattan precis där. I de flesta fall klarar sig gräset bra om det är tjockt och friskt men är marken fuktig eller gräset fläckigt kan det se lite sönderkört ut. Om platsen för huset har det problemet så kan det vara bra att antingen byta tilltänkt plats eller att skydda gräset, tex kan man lägga marksten, gräskyddsgaller eller hybridgräs.

En nackdel med skydd i form av hus eller tak är att klipparens regnsensor inte aktiveras vid regn. Det gör att LUBA kan sätta igång ett klippuppdrag tex under ett skyfall med risk att den inte lyckas ta sig in i laddstationen igen när den omgående upptäcker regnet. Aningen överkurs men praktiskt är att skapa en kanal som vid regn ger en viss mängd vatten på regnsensorn (två små guldfärgade piggar ovanpå LUBA).

 

Tänk på när du bygger huset

Följande är de viktigaste sakerna att tänka på när du bygger hus eller tak till LUBA 2:

  1. Undvik högt gräs eller annat som hindrar IR-signaler vid dockningsproceduren. Tänk på att även en för trång ingång till robotens nya hus kan försämra IR-kommunikationen om roboten råkar stå snett framför laddstationen.
  2. Var noga med golv/mark, att det är helt rakt så att framhjul och bakhjul kommer helt i nivå. Lutar roboten uppåt eller nedåt så är risken att laddning misslyckas pga felriktade kontaktytor.
  3. Se till att laddstationen står stabilt, är fastskruvad och inte rör sig när roboten dockar, vilket annars kan leda till laddproblem.
  4. Att inte bygga så pass stort hus att robotens kommunikation störs vid dockningspunkten (2 meter rakt framför laddstationen), samt att punkten inte är nära en hög byggnad eller under träd.
  5. Att du säkerställer placering och material som ger täckning med Wi-Fi eller 4G om du vill kunna nå roboten via appen.
  6. Om du ska bygga in RTKn (rekommenderas ej) tänk på att den kräver fri sikt mot satelliter så undvik material som hindrar signaler ovanpå RTKn.
  7. Undvik att bygga in RTK-stationen med material som hindrar radiovågor, vilka är nödvändiga för kommunikation mellan klippare och RTK.
  8. Undvik att bygga eller placera laddstationen så otillgängligt att du inte kan se indikatorlampor eller når knappar på roboten när den är dockad.
  9. Dockningspunkten där klipparen vänder inför laddning kan bli sliten så det kan vara bra idé att förstärka med tex hybridgräs just där.
  10. Vår rekommendation är att plocka in och vinterförvara robot, RTK och laddstation uppvärmt inomhus. Om det är planen, tänk på att du ska komma åt att demontera i huset med lätthet. Mao bygg hellre mer spatiöst och bygg inte fast kablage.

 

Inspiration LUBA-hus

Här samlar vi bildexempel på lyckade LUBA-hus för att inspirera. Skicka gärna in bild på ditt hus.

 

Vill du bli expert och lära dig allt om LUBA 2 - läs då vår kompletta LUBA 2-guide.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top