Mördarsnigelgift - allt du behöver veta

Mördarsnigelgift mördarsnigel

Bild: Snigelgift (© Stick.se)

Många är desperata i sin kamp mot mördarsniglar - om det skvallrar antalet gifter mot mördarsniglar. Vi går igenom de vanligaste gifterna, från de tidiga och numera förbjudna snigelgifterna till dagens KRAV-märkta och biologiska alternativ.  

 

Numera förbjudna snigelgifter

Mesurol (eller egentligen Metiokarb - det aktiva ämnet) är ett mycket starkt gift som använts i jordbruket historiskt. Mesurol är mycket giftigt både för husdjur, människor och sniglar. Medlet är numera förbjudet inom Sverige och EU. I de länder det är tillåtet är det fortfarande komplicerat att hantera och därmed också en dålig bekämpningslösning.

Metaldehyd tetramer, det aktiva ämnet i produkter såsom Luxan, Joval och Snigol, som var tillåtet på 60- och 70-talet. Medaldehyd tetramer var svårt att dosera i lagom dos och togs upp av växternas rotsystem. Dessutom försvagades den snabbt av regnvatten och fick då avsevärt sämre verkan på sniglarna. Mycket giftigt, opraktiskt, högst olämpligt att ha i sin närhet och därför numera förbjudet.

 

Järnfosfat - KRAV-märkt och naturligt nedbrytbart

Järnfosfat finns i två olika former, tvåvärt och trevärt järn. Den som används för bekämpning av spansk skogssnigel är trevärt järn (Järn(III)fosfat - FePO4). Föreningens två kristallvatten ger det en naturligt skär färg. Lite kuriosa är att samma ämne används som positiv elektrod i litium-jon-batterier och för att skapa slittålig glasyr på klinker och keramik.

Snigelgift som baseras på järnfosfat kommer i diverse namn och förpackningar, de vanligaste är: Sluggers, Ferramol, Snigeleffekt, SnigelGift, Snigelfritt och Econova. De kan skilja sig åt marginellt, t.ex. med olika motståndskraft mot fukt, men de verkar alla på samma sätt mot sniglar. Det fungerar som så att mördarsniglar äter järnfosfat-pellets varpå de blir mätta och söker sig till sina hålor. Då törst- och hungerimpulser blockerats dör snigeln av uttorkning i sin håla.

Järnfosfat är ett naturligt förekommande ämne i jorden som efter en tid bryts ned till järn och fosfat. Så eventuellt spill eller spridning i naturen behöver man inte oroa sig för. Det är ett miljövänligt snigelgift som är ekocertifierat och kan användas i ekologisk odling. Järnfosfat är inte farligt för människor eller tamdjur och skadar inte heller växtlighet.

En nackdel med järnfosfat är att det påverkas negativt av regn (vissa järnfosfatprodukter mer än andra). Som du kanske vet är sniglar mest aktiva under regniga dagar och det är då vi är i mest behov av fungerande bekämpning. Detta för oss till nästa snigelgift som faktiskt fungerar allra bäst när det regnar och är fuktigt i marken: nematoder.

 

Det senaste inom snigelmedel - nematoder för biologisk bekämpning

När man talar om nematoder mot sniglar så menar man specifikt nematoden Phasmarhabditis hermaphodita. Denna är egentligen en mikroskopisk rundmask/parasit (ofarlig för människa och husdjur) som attackerar mördarssnigeln med ett virus.

Nematoder är mycket effektiva mot mördarsniglarna, speciellt då man kan börja bekämpa sniglarna redan innan de kommit upp ur sina hålor och börjat lägga ägg tidigt på våren. Nematoder är egentligen inte ett gift i vanlig bemärkelse utan snarare rent biologisk bekämpning genom virus och därmed helt giftfritt.

En annan viktig fördel är att nematoder trivs bra i regn, de påverkas inte negativt på något sätt utan snarare positivt då regn underlättar för nematoderna att spridas, komma ner i jorden och sedan röra sig lättare på sin jakt efter sniglarna.

I Sverige är nematoden Phasmarhabditis hermaphodita godkänd som biologiskt bekämpningsmedel av Naturvårdsverket och den kan användas i ekologisk odling. Nematoder är tämligen ofarligt för människor och djur (utöver sniglar såklart) men man bör skölja av grönsaker som behandlats innan de konsumeras.

Läs också vårt inlägg specifikt om nematoder och hur du använder dem.  

 

Miljövänlig och ofarlig bekämpning - minst lika effektiv som gifter

Vi kan konstatera att det hänt mycket bra inom snigelgift och snigelbekämpning. Vi har gått från farliga gifter till i princip helt ofarliga och “giftfria” metoder. Samtidigt är dessa nya medel minst lika effektiva som sina föregångare ("gifterna"), men du slipper den bittra eftersmaken.

Vill du bli expert på mördarsniglar och hur du blir av med dem? Läs den djuplodande guiden om Mördarsniglar.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top