Var lägger mördarsnigeln sina ägg?

    Odling mördarsnigelägg

    Hemligheten bakom hur den invasiva arten spansk skogssnigel varit så snabb och framgångsrik i att sprida sig över hela Sverige är äggen. För att stoppa snigelns framfart och skydda de platser som hittills klarat sig är nyckeln att veta mer om snigelns ägg.​ 

     

    En resa från söder till norr

    Mördarsnigeln introducerades till Sverige kring 1975, med största sannolikhet genom växter som hade snigelägg med i jorden. Sedan dess har arten spritt sig som en löpeld över landet och endast ett fåtal platser har klarat sig.

    Sniglar är inte kända för att vara speciellt snabba djur, därav uttryck som “snigelfart” och “snigla fram”. Den faktiska snigelfarten är 50 meter per timme, dvs 0,05 km/h. Om en mördarsnigel skulle få för sig att krypa från Sveriges sydligaste plats till den nordligaste skulle resan ta 3,5 år, och det inkluderar inte pauser för övervintring i en trevlig jordhåla eller smaskiga matpauser i din trädgård.

    Man kan snabbt konstatera att sniglarnas framfart inte beror på att de förflyttar sig så effektivt längre sträckor av egen maskin. Mördarsnigelns ägg är hemligheten till djuret haft så stor framgång i att sprida sig. Snigeläggen åker snålskjuts i jord som vi flyttar, tex med de växter vi köper eller får av våra vänner. Sniglarnas ägg utnyttjar våra egna vägar och logistikkedjor för att ta sig till de mest avlägsna och skyddade platser. Finns ett trädgårdsintresse och växter flyttas finns samtidigt en stor risk att sniglarna följer med!

    Plantskolor och handelsträdgårdar gör i dag sitt yttersta för att bekämpa sniglarna så att ägg inte följer med hem till inte ont anande kunder. I detta inlägg kan du lära dig mer om snigeläggen, hur du känner igen dem och framförallt hur du skyddar dig mot dem.

     

    Så känner du igen mördarsnigelägg

    Mördarsnigeln lägger sina ägg med start tidig vår då marktemperaturen når 4-5 grader. De lägger sedan ägg under hela säsongen mars/april till september. Det är faktiskt så att ungsniglar som fötts sent på hösten har större chans att överleva vintern än sina föräldrar. Därför är det viktigt att inte bara bekämpa tidigt på säsongen utan även på höst när snigeln lägger sina sista ägg.

    Äggen är ganska lätta att känna igen om man vet vad man letar efter. Mördarsnigelägg kan du känna igen på:

    • Ligger i klumpar om ca. 10-30 stycken men detta kan variera kraftigt och ibland kan så många som 70 ägg ligga tillsammans.
    • Färgen: nylagda är äggen nästan genomskinliga, blanka och blir därefter mjölkvita och just innan kläckning kan de anta en nästan guldig färg.
    • Storlek: äggen är ca. 3,5 millimeter i diameter.
    • Form: äggen är huvudsakligen runda men kan också vara svagt ovala till formen, de är dessutom mjuka.

    Bild: Snigelägg [© Watchduck, Tilman Piesk]

     

    Där hittar du äggen

    Mördarsnigeln väljer platser för äggläggning omsorgsfullt, ofta innebär det rätt tempererade och skyddade platser: gärna varma/ljumna platser där marken är fuktig.

    Några vanligt förekommande platser som du kan leta efter ägg:

    • Kompostlådor, komposter
    • Plantor med lös jord och exempelvis örtkrukor
    • Under löv och lövtäcke
    • Grenavfall, trästubbar mm.
    • Skyddade platser under marktäckning, brädor, plast mm.

    Växthus är också populära på grund av förhållanden med hög fuktighet och bra temperatur. Sedan är som tidigare nämnt jorden och kring rötter på inköpta krukväxter en vanlig plats.

     

    Så stoppar du äggens spridning

    Om mördarsniglar inte redan finns i ett område är det relativt enkelt att undvika att få dem. Det gäller bara att kontrollera nya plantor innan tar in dem i din trädgård, eller att helt enkelt odla dem med hjälp av fröer.

    Vill du minska sniglarnas bestånd kan du samla ägg i plastpåse och sätt in i frysen. Behöver vi nämna att det inte är en bra idé att slänga ägg i komposten eller soporna då detta kan göra att de bara sprids ännu mer i din trädgård eller kommun.

    Vill du bli expert på mördarsniglar och hur du blir av med dem? Läs då den djuplodande guiden om mördarsniglar.

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top