Rödceder - så funkar det

Rödceder juniperus virginiana

Rödcederträ var fram till 50-talet det vanligaste bekämpningsmedlet mot skadedjur i USA, sedan tog gifter eller mer raffinerade produkter över. På senare år har rödceder åter blivit mycket populärt då “snälla” bekämpningsalternativ efterfrågas - speciellt i Sverige. Men hur fungerar det?

Rödcederträ (Juniperus virginiana) är ett träslag med sitt ursprung i nordamerika, men som numera odlas över hela världen tack vare sitt fina virke och speciella egenskaper. Bl.a. görs många möbler och de flesta blyertspennor av träet samtidigt som oljan används i allt från kosmetika, parfym, smaksättare i livsmedel, skoblock, rengöringsmedel till skadedjursbekämpningsmedel.

 

Så fungerar rödcederolja

Rödcederträets olja, d.v.s. det som kallas rödcederolja, är det som är mest intressant i skadedjurssammanhang. Vissa kemiska beståndsdelar i rödcederolja gör att den undviks av malar, silverfiskar, pälsängrar, kackerlackor och till och med myror. Oljan består, precis som andra barrträdsoljor, huvudsakligen av terpener. Terpenen Cedren ger rödcederoljan sin friska karaktäristiska doft medan alkoholen cedrol ger en avrundning till doften och ökar spridningen av doften. Det är däremot monoterpenerna α- och β-thujen, som också finns i oljan, som är giftiga för klädesmalslarver och mindre skadedjur såsom silverfiskar. 

Om du använder träprodukter av rödceder eller utvunnen rödcederolja spelar egentligen inte så stor roll, även träet fäller ut den för skadedjur giftiga oljan. Fördelen med att använda solida träprodukter är att den flyktiga oljan avges över lång tid, medan fördelen med exempelvis oljespray är att man får en stark och omedelbar effekt.

 

Ekologiskt och förnyelsebart

Rödcederoljan är helt naturlig och dessutom utvinns den ofta genom ångdestillation av trät och där den urdestillerade veden sedan används som bränsle till själva processen - den är alltså miljöfokuserad och förnyelsebar även den.

Beroende på om oljan utvinns ur kärnvirket, barr eller bark så får oljan olika sammansättning och kvalitativa egenskaper. Olja utvunnen ur kärnvirket håller den högsta kvaliteten och därför är det bara den sorten som säljs i vår webbshop.

 

Rödcederkuber, kulor, ringar eller block?

Formen på cederträt spelar ingen roll för verkan mot skadedjur, annat än en marginell effekt av att vissa former ger mer yta mot luften per volym och därmed fäller ut aningen mer olja i den omgivande luften.

Formen har däremot en praktisk funktion:

  • Kuber ligger kvar där du lagt dem
  • Kulor är praktiska att ha i klädpåsar och liknande
  • Ringar kan exempelvis hängas på galge
  • Block torkar ut långsammare
  • Flispåsar som är dekorativa och enkla att hänga

Avslutningsvis, ett bra tips oavsett vilken form som faller dig i smaken. När rödcederträ efter en tid slutat dofta så har det slutat avge oljan och effekten mot skadedjur minskar. Slipa då lite på träbiten och droppa på några droppar ren rödcederolja som sugs in i träet. På så sätt har man gett nytt liv till rödcederträet. Med denna metod kan du bevara dina rödcederprodukter en livstid!

 

Huvudbild: Rödceder, Juniperus virginiana [© Famartin, CC BY-SA 3.0]

 

 

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top