Relaterade produkter
- Silverfisk4.8(31)
Värdekit - silverfisk
449 kr 574 krSilverfisk4.9(48)Silverfiskfälla 10-pack Biobasis®
148 krSilverfisk4.8(93)Stick® Insektspray kryp 500ml
149 krMal4.8(14)Rödcederkuber 24st
129 krMyra4.6(17)Kiselgur Biobasis® 1kg
269 krÖvrigt4.8(37)Rödcederolja 30ml spray
168 krMyra4.3(30)MyrNIX kiselgur 200g
169 krÖvrigt4.9(44)Silverfiskar: den ultimata guiden
© Stick.se
Är silverfisken en nattlig renhållningsarbetare eller en äcklig indikator på ohygien? Vi har samlat allt du behöver veta om silverfiskar. Guiden om silverfisk går igenom allt från olika sorters silverfiskar till hur du kan städa och bekämpa för att bli av med silverfiskarna.
Innehåll:
- Kort om silverfiskar
- Olika sorters silverfisk och bilder
- Där trivs silverfiskar
- Tecken på att du har silverfiskar
- Så bekämpar du silverfiskar
- Checklista städning
- Mer fakta om silverfiskar
Kort om silverfiskar
Silverfiskar kan ta sig in i hus men är ofarliga för människans hälsa. Silverfisk är att betrakta som skadedjur på grund av sin konsumtion och förstörelse av egendom, exempelvis böcker. Också av sanitära skäl då silverfiskar kan antas kontaminera livsmedel och möjligtvis sprida sjukdomar. Normalt gör silverfiskar inte någon skada utan kan betraktas snarare som en nattlig renhållningsarbetare. Dock anses de generellt som oönskade och många förknippar dem med smuts och ohygien - en association de flesta inte vill ha till sitt hem.
Silverfisken är bland de vanligaste insekterna inomhus. De är snabbfotade och trivs bra där det är varmt och fuktigt. Silverfisken är mycket ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt.
Olika sorters silverfisk och bilder
I Sverige finns framförallt två sorters silverfiskar, den vanliga silverfisken och den långsprötade silverfisken, som blivit vanligare på senare år. Det kan vara bra att veta vilken typ av silverfisk man har problem med eftersom det påverkar var du hittar dem och hur de bekämpas, exempelvis är olika typer av fällor effektiva mot de respektive silverfisktyperna.
Vanlig silverfisk (kallas ibland nattsmyg) hittar man normalt i eller kring kök eller badrum medan den långsprötade silverfisken dyker upp på alla möjliga platser i hemmet och dessutom verkar de dessutom trivas bra även i nya hus.
Den vanliga silverfisken äter avlagringar (hudrester mm.) som bildas vid avloppsventiler och galler medan den så kallade långsprötade silverfisken knaprar på material med mycket stärkelse såsom tapetrester, böcker, frimärken, konst, matvaror eller matförpackningar. Silverfiskar är inte farliga för människor eller husdjur på något sätt egentligen.
Vanlig silverfisk är mindre än långsprötad silverfisk, ca. 10-12 mm lång, medan långsprötad silverfisk är nästan dubbelt så stor, mer än 20 mm. Den långsprötade silverfisken känns också igen (precis som namnet antyder) på längre spröt, både dem vid huvudet men mer markant de långa så kallade analspröten. Långsprötad silverfisk har också en tydlig borst, likt en mustach som skiljer den från den vanliga silverfisken.
Läs mer om skillnader mellan vanlig och långsprötad silverfisk.
Sedan finns också den lite ovanligare sortens silverfisk ugnssmyg (Thermobia domestica). Den är väldigt lik men skiljer sig utseendemässigt från vanlig och långsprötad silverfisk genom en mörkare teckning i svart eller brun, växlat med gult. Den har dessutom antenner som är längre än vanlig silverfisk, ungefär av samma längd som den totala kroppslängden om ca. 12 mm. Vanligtvis har ugnssmyg också kraftig behåring/borst, dock kan den vara svår att se om man inte granskar ugnssmygen på mycket nära håll.
Vad gäller föda, övriga förhållanden för att trivas, samt bekämpning så är ugnssmyg identisk med vanlig silverfisk.
Bild: Silverfisk, vanlig silverfisk, Lepisma saccharina [© Christian Fischer, CC-BY-SA-3.0]
Där trivs silverfiskar
Många tror att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar, detta är dock en missuppfattning. Silverfisken följer oftast med varor och produkter som tas in i våra hem. Silverfisken ses ofta i köket, kring avlopp, i badkar och handfat eller kring golvbrunnar, speciellt vanlig silverfisk som livnär sig på avlagringar vid avlopp. Idealiska förhållanden för silverfisk är en fukthalt i luften på 70% och 27 graders temperatur. Det händer dock att silverfiskar dyker upp på mer oväntade och otrevliga ställen som i sängen.
Varning: Silverfiskar kan vara ett tecken på fuktskada om de påträffas i andra utrymmen än kök och badrum. Hittar du flertalet silverfiskar av typen vanlig silverfisk utanför kök eller badrum bör du undersöka om det finns en fuktskada.
Tecken på att du har silverfiskar
Det vanligaste sättet att upptäcka silverfisk är helt enkelt att man ser dem, oftast då på kvällen/ natten när man lyfter på en kartong eller annat som silverfisken sökt skydd under.
Man kan ibland också se på böcker, frimärkssamlingar, konst eller matvaror att de påverkats negativt - ofta är det då silverfiskar som varit framme.
Så bekämpar du silverfiskar
För att bli av med silverfiskar bör du dels bekämpa direkt men också vidta långsiktiga åtgärder för att minska risken för att silverfiskproblemet kommer tillbaka.
Omedelbar bekämpning
- Börja alltid bekämpning av silverfisk med en ordentlig städning av de utrymmet där du observerat silverfiskar (se nästa sektion för checklista).
- Rödcederolja är ett naturligt och miljövänligt sätt att bli av med silverfiskar. Applicera eller spreja oljan vid golvlister, sprickor i golv och mellan skikt, samt i badrum och kök. Undvik att få olja på textilier då de riskerar att fläckas.
- Bekämpningsmedel mot krypande insekter i sprayform är ett prisvärt sätt att bli av med silverfiskar. Dessutom fungerar sprayen också för att bekämpa pälsängrar, tvestjärtar, kackerlackor, spindlar och andra krypande insekter.
- Silverfiskfällor som innehåller livsmedelsbaserade lockmedel drar till sig och fångar silverfiskar i klister (fungerar även mot kackerlackor och vissa andra krypande insekter). Tänk på att vilken typ av silverfisk du har påverkar vilken fälla som lämpar sig bäst (fälla för vanlig silverfisk eller fälla för både vanlig och långsprötad silverfisk).
Under bekämpning
- Undvik belysning nattetid där silverfiskar bekämpas, ex. nattbelysning av olika slag. Det bästa är om de inte störs utan är maximalt aktiva och rör sig i det behandlade utrymmet.
- Undvik att störa och vistas i de behandlade rummen mer än nödvändigt nattetid. Detta liksom ovanstående för att silverfiskarna ska vara så aktiva som möjligt.
- Behåll normal rumstemperatur, helst ska temperaturen vara mellan 20-25 grader. Sänks temperaturen är risken att silverfiskarna drar sig tillbaka från där du bekämpar på grund av temperaturen.
- Precis efter bekämpning kan en temperatur under 20 grader ge bekämpningen en extra skjuts eftersom silverfiskarna då inte trivs eller fortplantar sig lika effektivt.
Tips: Silverfiskens ägg dödas inte alltid av bekämpningsmedel, och fångas såklart inte heller i fällor. Silverfiskens ägg kläcks efter ca. 3-6 veckor. Se därför till att göra 1-2 extra behandlingar efter 3 och 6 veckor.
Långsiktiga åtgärder
- Silverfiskar lägger färre eller inga ägg när temperaturen är under 25 grader. Så kan du se till att minska inomhustemperaturen kan det hjälpa dig att motverka silverfiskarnas fortplantning.
- Solida rödcederträprodukter har också en lång livslängd och kan användas både förebyggande och som långvarig bekämpning.
- Tätning av lister och fogar. Minsta spricka eller öppning i en fog eller under en tröskel kan erbjuda ett gömställe / boplats för silverfiskar.
- Regelbunden städning.
Checklista städning
För att kunna bli av med silverfisk är städningen avgörande, det gäller också att fortsätta städa utrymmen som blivit angripna regelbundet efter sanering för att minska risken att silverfiskar kommer tillbaka.
- Ta bort eventuella böcker, papper, kartonger eller kläder från golv.
- Rengör grundligt utrymmen där du observerat eller antar att det kan finnas silverfisk med bakteriedödande rengöringsmedel samt därefter helst insektsmedel eller rödcederolja.
- Försök att komma åt även bakom spis och disko där smuts och fett ofta samlas.
- Gör rent rörskarvar i köket genom avfettning, likaså golvbrunnar i exempelvis badrum eller tvättstuga.
För att kunna hålla rent ordentligt i längden och reducera antalet skyddade platser som silverfiskar kan gömma sig bör du också täta fogar och springor i de utrymmen där du har problem med silverfisk.
Tips: Eftersom silverfiskar kan klara sig upp till ett år utan föda räcker det tyvärr oftast inte endast med en ordentlig städning, utan denna bör utföras regelbundet och helst kompletteras med silverfiskfällor samt bekämpningsmedel eller rödcederolja.
Mer fakta om silverfiskar
Silverfisk (Lepisma saccharina) eller nattsmyg som de också kallas är en vinglös insektsart i ordningen fjällborstsvansar, en av våra äldsta och mest primitiva insekter som funnits i 300 miljoner år. Silverfisken är därmed en av våra äldsta och mest primitiva insekter, den fanns på jorden redan 70 miljoner år före dinosaurierna.
Arten har fått namnet silverfisk på grund av den silverglänsande spolformiga kroppen, och troligtvis för att sättet de rör sig på påminner om en fisk som simmar. Silverfiskens naturliga fiender i våra inomhusmiljöer utgörs mest av spindlar och tvestjärtar.
Silverfisken har en kroppslängd på ca 10-15 mm. Den har känselspröt som är långa och trådliknande. Den har fötter på två, tre eller fyra av benen. Det metalliska skenet från kroppen beror på silvriga fjäll.
Tiden det tar för en silverfisk att bli vuxen beror på miljön och kan variera stort, mellan fyra månader upp till tre år och vid rumstemperatur blir den vuxen inom ett år. Silverfiskar antas kunna bli mellan 2-4 år gamla och ömsar skinn upp till fyra gånger per år. När temperaturen är mellan 25 och 30 grader Celsius lägger honan omkring 100 ägg, gärna i sprickor eller liknande skyddade platser. Silverfisken kan inte fortplanta sig i miljöer som är torra och kalla.
Silverfisken lever av kolhydrater, till exempel socker eller stärkelse. Silverfisken är en allätare, men favoritfödan inkluderar stärkelserika saker som klister, bokband, socker, hår, mjäll, hud- och nagelrester, men den kan även göra skada på äldre bokband, papper och stärkta tyger i jakt på föda. Övrig diet inkluderar bomull, silke, döda insekter, till och med sitt egna ömsade skinn. Silverfisken är tålig i det att den kan leva utan föda i flera månader utan problem.
Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.
Relaterade produkter
- Silverfisk4.8(31)
Värdekit - silverfisk
449 kr 574 krSilverfisk4.9(48)Silverfiskfälla 10-pack Biobasis®
148 krSilverfisk4.8(93)Stick® Insektspray kryp 500ml
149 krMal4.8(14)Stick.se är Nordens ledande butik för produkter mot skadedjur i hem och trädgård - bra produkter till bäst priser! Hos oss hittar du goda råd och rätt verktyg för att slippa skadedjur.
Copyright © 2024 Stick ABTo top