Blir det ett snigelår 2023?

Mördarsnigel äter mördarsnigelår

Vi ville redan nu veta hur utsikterna ser ut för mördarsniglar i år; Blir det ett snigelår? Vi frågade Sveriges främsta snigelexpert Ted von Proschwitz för att få vägledning kring att göra en snigelprognos. Samt delar såklart vår egna prognos för 2023.  

Nedan följer vår intervju med Ted von Proschwitz (från 2017), biolog och expert på sniglar vid Göteborgs naturhistoriska museum, som delar med sig av sin kunskap om mördarsniglar.

 

Vad avgör om det blir ett snigelår eller ej?

Vi vet att väder är avgörande för sniglarna men finns det någon enkel tumregel som kan hjälpa oss att tidigt få en fingervisning om hur stort snigelproblemet kommer att bli?

  • “Det som är avgörande för om ett år blir ett "snigelår" eller inte är hur mycket det regnar under månaden maj. Sniglarna övervintrar som ungdjur och dessa är mer känsliga för torka än vuxna. De kommer upp till ytan när temperaturen stiger under maj. Regnar det då mycket överlever många och tvärt om.”

Så den enkla tumregeln är maj torrt = få sniglar, maj vått = många sniglar?

  • “I år [2017 reds.anm.] var maj torr = få sniglar. Jämför 2015 och 2007 som var de värsta "snigelåren" hittills i Sverige.”

 

Tog mördarsniglarna skada av de tuffa åren 2017 och 2018?

Under 2017 var det torrt i maj och sedan en ovanligt kall sommar. Sommaren 2018 var extremt torr och varm. Vågar vi hoppas på att det tuffa året 2017 (torr maj och relativt låga sommartemperaturer) skadade snigelpopulationen till den grad att vi kan förvänta oss färre sniglar även framöver?

  • “Tyvärr är det nog inte så att mördarsniglarna tagit någon långsiktig skada. Med sin stora fortplantningspotential är de oerhört duktiga på att återhämta sig.”

Den extrema torka som rådde sommaren 2018 i nästan hela landet gjorde att sniglarna gick ned i antal och nästan var obefintliga på många platser där de vanligtvis frodats. Torka påverkar sniglarna enormt mycket, åtminstone under säsongen.

Kyla då, hur mycket påverkar det? En väldigt kall vinter rådde 2018/2019 men påverkade faktiskt inte sniglarna så mycket som man skulle kunna tro. Detta beror på att sniglarna övervintrar i hålor i marken där temperaturen är konstant plusgradig. Sedan kommer sniglarna inte upp förrän det är fyra grader i marken. Så inte ens extrema minusgrader påverkar sniglarna nämnvärt.

 

Vår prognos för snigelåret 2023

Flera tuffa år för sniglarna kan motverka ett snigelår. Snigelpopulationen reducerades ordentligt under torkan som var 2018, dock bör den effekten nu ha klingat av. 2019-2022 har nämligen varit tämligen normala år för sniglarna där populationen kunnat fortsätta växa eller iallafall bibehålla sin nivå.

Därefter är den viktigaste faktorn för sniglarnas förutsättningar regnmängden under maj månad. Det är för tidigt att göra några regnprognoser för hela maj månad. Hittills kan vi konstatera att det kommit mer regn än normalt för årstiden i stora delar av landet. Du kan se nederbördsavvikelse för innevarande månad där du bor här.

Vi följer också försäljning av snigelprodukter i butiken och signalen där är att snigelsäsongen är igång något starkare än normalt.


 Tips: Håll koll på regnmängden under maj månad där du bor - den är avgörande för hela snigelsäsongen.


Mot den bakgrunden är vår bedömning att det blir ett normalt till starkt snigelår 2023 - dvs. mer mot snigelår än snigeldöd.

Edit 2023-06-16: Efter en omfattande torka i hela landet under lång tid ser det ut som att det knappt blir några mördarsniglar i år. Många är väldigt glada att få respit iallafall en säsong i kampen mot sniglarna och nu håller vi tummarna att andra tråkiga konsekvenser av torkan inte blir så omfattande, tex. skogsbränder och uteblivna skördar för våra lantbrukare.

 

Bekämpa i tid - redan i jorden när marken nått 5 grader

Oavsett om det blir mycket eller lite mördarsniglar så kan du som är tidigt ute med bekämpningen räkna med betydligt mindre problem med sniglar, och mindre jobb resten av säsongen. Det bästa är om man till och med hinner ta sniglarna i jorden innan de kommer upp och lägger sina första ägg. Då har man en betydligt mindre population att hantera resten av säsongen.

För att föregripa sniglarna och komma åt dem redan i jorden rekommenderar vi nematoder mot mördarsniglar, en sorts biologisk och ekologisk bekämpning av mördarsniglar. Behandling med nematoder kan påbörjas redan innan sniglarna kommit upp och börjat lägga ägg - så fort marktemperaturen nått 5 grader.

Vill du lära dig mer om Nemaslug (nematoder mot mördarsniglar) så se antingen produktsidan där det finns mer information (se även “Vanliga frågor” längst ner på sidan) eller läs vårt tidigare blogginlägg: Mikrobiologi mot mördarsniglar: Nemaslug nematoder

Vill du bli expert på mördarsniglar och hur du blir av med dem? Läs den djuplodande guiden om mördarsniglar.

 

Huvudbild: Mördarsnigel äter i Stockholmsträdgård (© Xauxa, CC-BY-SA-3.0)

Relaterade produkter
Copyright © 2023 Stick AB
To top