Ullöss - bekämpningsguide

Ullöss ger sig på dina krukväxter och täcker dem med ett vitt, ulliknande vax. De är besvärliga att bli av med, men omöjligt är det inte. Vi berättar hur du effektivt bekämpar ullöss.

Ullöss, ullsköldlöss, bomullslöss, rotlöss… är många namn för samma skadedjur. Ullusen ger sig gärna på gröna krukväxter som fikus, gullranka, hibiskus och kaktus, men även blommande växter som t.ex. orkideer och saintpaulia kan drabbas av dem. Om man inte upptäcker dem snabbt är risken stor att de sprider sig till fler av dina plantor. En planta som drabbats av ullöss brukar få gula blad och om angreppet inte stoppas i tid finns det risk att hela plantan dör.

 

Kort om ullöss

Ullöss (latin: Planococcus citri) tillhör familjen sköldlöss, men saknar sköldlössens sköld. På många andra sätt är de väldigt lika sköldlössen, de är svåra att bli av med och de livnär sig på att suga växtsaft från plantor. Deras exkrement, även kallat honungsdagg, gör fönsterbrädor och bladen klibbiga. I denna honungsdagg bildas sotdaggssvamp som lägger sig som en svart hinna på växten och hindrar solljuset från att nå plantan, som därmed hämmas i sin tillväxt. 

Ullus eller sköldlus? Det som skiljer ullöss från sköldlöss är främst utseendet där sköldlöss har en tydlig hård sköld medan ullöss är vita och “fluffiga”. 

En hona hinner lägga upp till 600 ägg under sin levnadscykel (1,5 månad). Ullusen lägger sina ägg under skyddande vaxtrådar, gärna också på skyddade platser som tex. långt ner i vecken mellan blad och stam, eller bakom kaktusens taggar, vilket gör dem extra svåra att komma åt. Hanen har vingar, men saknar mun, så de kan alltså inte äta. Deras enda livsuppgift är att hitta honorna och befrukta dem.

 

Så känner du igen ullöss

Ullus påminner mycket om en liten gråsugga till utseende och form. Ullöss är som namnet antyder täckta av vitt ulligt vax. Lederna är markerade med tvärgående streck över ryggen. Längs sidorna och på bakkroppen har de spröt i olika längd. Honan blir 3-4 mm lång och hanen 1 mm.

På grund av dess relativt stora storlek, och dess markanta vita färg mot växternas gröna blad, är de inte allt för svåra att upptäcka med blotta ögat. De ser ut som små ulliga, vita tussar på växternas blad eller stammar.

 

Där hittar du ullöss

Ullöss trivs dessvärre väldigt bra på våra krukväxter inomhus, i växthus och även ute i trädgården. Ta som vana att alltid kontrollera nyinköpta växter noga innan du ställer dem tillsammans med dina andra plantor. Ett bra tips är att alltid ställa införskaffade växter i karantän i några dagar för att på så sätt hinna upptäcka eventuell ohyra innan den hinner sprida sig till övriga växter i hemmet. Ullöss kan ramla ner från växternas blad och då sprida sig vidare till närliggande plantor. En vuxen hona har lätt att röra sig över hela växten och om en växt vidrör en annan växt så är spridningsrisken väldigt stor.

Ullöss

Bild: Ullöss, Planococcus citri. © Stick.se

Så blir du av med ullöss

Ullöss är dessvärre relativt svårbekämpade - speciellt om de hunnit etablera sig på växtens rötter (dessa arter kallas även rotlöss). Har de hunnit etablera sig på rötterna bör plantan kasseras direkt innan de sprider sig. Om plantan inte har ullöss på blad mm. kan det vara möjligt att ta sticklingar från den innan man kastar den. Kontrollera då noga att sticklingarna är lusfria. Detta kan fungera på t.ex. pelargoner som fått rotlöss. 

Om lössen enbart är på växtens blad och stammar kan växten gå att rädda. Gör då så här:

  1. Flytta bort plantan till en plats långt ifrån dina övriga växter för att hindra spridning. Håll plantan i karantän tills hela behandlingen är genomförd och plantan garanterat är lusfri. 
  2. Avlägsna plantans hårdast angripna delar.
  3. Plocka bort alla synliga löss genom att dra med hushållspapper eller en svamp längs med alla blad, alternativt plocka bort dem manuellt med en pincett. Var speciellt noga med bladveck där lössen gärna befinner sig, och mellan blad och stam. Här kan du använda en t.ex. en tandpetare eller tops för att komma åt ordentligt.
  4. Gör en såpalösning (0,5 dl såpa till 1 l vatten) torka av hela plantan med den med hjälp av en svamp eller trasa.
  5. Spraya sedan hela plantan med såpaspritlösning (0,2 dl såpa, 0,1 dl t-röd, 1 l vatten). Denna lösning kan skada plantan, så testa gärna på ett blad långt ner först.
  6. Rengör ytterkrukan, fönsterbrädet och fönstret där växten stod. 
  7. Upprepa behandlingen varje vecka fram tills dess att ulllössen är borta.

Ett ytterligare alternativ är att behandla med växtskyddsmedel, dvs. bekämpningsmedel för skadeinsekter på växter. Ytterligare ett alternativ är biologisk bekämpning, det finns tex. en rovskalbagge, en sorts nyckelpiga, vid namn Cryptolaemus montrouzieri som äter ullöss. Dessa går ofta att hitta i specialiserade onlinebutiker. Nyckelpigorna äter båda de vuxna lössen och dess ägg, när deras mat är slut så dör de. Tänk på att inte beställa biologisk bekämpning vintertid. Bekämpningen består av levande organismer som inte överlever när det är för kallt, så denna bekämpningsmetod fungerar bara då det är plusgrader och pigorna överlever transporten.

Läs gärna mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, växtskyddsmedel, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top