Mördarsnigel: den ultimata guiden

Mördarsnigel trädgård

Mördarsniglar är en mardröm för alla med trädgård. Vi har samlat allt du behöver veta om mördarsniglar. Guiden om mördarsnigel går igenom allt från hur du känner igen snigelns ägg, till hur du bör sköta komposten och såklart hur du bekämpar sniglarna.  

 

Innehåll:

  1. Kort om mördarsniglar
  2. Så sprids mördarsniglar
  3. Så vet du att det är en mördarsnigel
  4. Förebyggande trädgårdsåtgärder
  5. Växter som mördarsniglar ogillar
  6. Snigelår och väder
  7. Då ska man bekämpa mördarsniglar
  8. Så bekämpar du mördarsniglar
  9. Så dödar du mördarsniglar
  10. Mer fakta om mördarsniglar

 

Kort om mördarsniglar

Spanska skogssniglar (även kallade mördarsniglar) är inte så trevliga att ha i sin trädgård, de är inte så roliga att se på, att trampa på och de äter och förstör växter som salladsplantor och mycket annat. De är helt enkelt ett stort problem för odlings- och trädgårdsintresserade.

Läs också: Skogssnigel eller mördarsnigel?

Namnet “mördarsnigel” tros komma från att arten är kannibalistisk, dvs. att den ibland äter döda eller skadade sniglar av den egna arten. Mördarsnigeln sprider sig mycket snabbt i Sverige och i våra grannländer och är en besvärlig skadegörare. Därför bör man göra allt för att hindra att arten sprider sig vidare.

Bild: Spansk skogssnigel, Arion vulgaris [© Håkan Svensson, Xauxa, CC-BY-SA-3.0]

Mördarsniglar parar sig yin yang

Bild: Mördarsniglar älskog [© Stick AB]

Så sprids mördarsniglar

Mördarsniglar sprids genom att sniglarna antingen förflyttar sig av egen kraft eller genom att deras ägg åker snålskjuts med t.ex. plantor till en ny plats. Man ska därför alltid vara mycket vaksam med nya plantor och undersöka dessa så att inga oönskade ägg följer med.

Äggen är lätta att känna igen då de är mjölkvita och ligger klumpvis. Mördarsnigelägg är ca 3,5 mm i diameter och ligger ofta som klumpar om 10-30 stycken. Vidare är äggen mjuka och kan vara nästan genomskinliga när de är nylagda.

 

Bild: Snigelägg [© Watchduck, Tilman Piesk]

 

Så vet du att det är en mördarsnigel

Mördarsnigeln blir 7-15 cm lång, har andningshål på främre delen av manteln (som gälarna på en fisk) och har oftast en mörkt brunröd färg. Tyvärr är det ganska lätt att förväxla mördarsniglar med vanliga svenska skogssniglar. Det finns några tydliga karaktäristiska som tillsammans ger dig svar:

  1. Färg: Mördarsnigeln har oftast en mörkt brunröd färg med en ljusare röd kjol längst ned. Tyvärr kan färgen variera och det finns både svart och röd skogssnigel som man lätt kan ta miste på.

  2. Antal: Om det finns flera individer/sniglar kring samma plats är det en tydlig indikation på att det rör sig om mördarsnigeln, men hittar du få kan det också bero på att snigeln inte hunnit etablera sig ännu. Är det så att mördarsnigeln just har etablerat sig så har du bäst chans att bli av med den så vi rekommenderar inte att vänta och se.

  3. Slem: Mördarsniglar utsöndrar avsevärt mycket mer slem än andra skogssniglar, dessutom ett som är klibbigare och svårare att få bort än andra sniglars, detta då slemmet absorberar vatten.

  4. Storlek: Mördarsnigeln är generellt större än andra sniglar - om snigeln är mer än 7 cm utsträckt så tyder det på att det är en mördarsnigel.

  5. Andningshål: Om andningshålen sitter långt fram på manteln (istället för långt bak mot svansen) är det stor sannolikhet att det är en mördarsnigel.

Man kan också undersöka skadebilden på växter för att få ledtrådar till om det är mördarsniglar (eller åkersniglar) som varit framme. Dessa "skade"-sniglar lämnar följande ledtrådar:

  • Oregelbundna hål med jämna kanter på blad.
  • Slemspår på växter eller i allmänhet i trädgården.
  • Mer frekventa skador på plantor med saftiga blad.

Om du ändå är osäker på vilken snigel du har med att göra kan du läsa mer i vårt specifika inlägg om detta, alternativt skicka snigeln till Göteborgs Naturhistoriska Museum för artbestämning.

 

Förebyggande trädgårdsåtgärder

Det finns mycket du kan göra i din trädgård som inte kostar något men gör stor skillnad:

Kontrollera nya plantor

  • Byt jord på och tvätta plantor du får eller köper där det finns risk att snigelägg kan ha följt med.
  • Skölj hela rotsystement på nya plantor om möjligt för att spola bort eventuella ägg.

Skapa ordning i trädgården

  • Ta bort lövhögar, frukt och annat som kan ge skydd eller är föda för sniglarna.
  • Undvik täckodling då detta kan ge sniglarna en skyddad miljö.
  • Skippa höstgrävning då hålen också kan fungera som äggkläckningsplats för sniglar.

Kompostera proffessionellt

  • Kompostera i sluten kompost så att sniglar inte tar sig in och kan finna skydd och föda.
  • Använd gärna en varmkompost då värmen dödar snigelägg.

Vattna mer sparsamt

  • Vattna gräsmattor och plantor mer sparsamt, sniglarna är blötdjur som har svårt att klara sig i torra förhållanden.
  • Vattna helst på dagen, undvik kvällen då sniglarna är nattaktiva och gynnas av fukt.

Skapa naturliga barriärer

  • Barriärer till din trädgård, exempelvis hindrar grusskikt i trädgården sniglarnas framfart.
  • Fri öppen jord runt plantor kan också erbjuda skydd. Kalk och sågspån kan också fungera som barriärer men testa försiktigt då växtlighet kan ta skada.
  • Tänk på att vissa barriärer (ex. aska eller stenmjöl) sköljs bort av regn och därför måste förnyas löpande. Du bör också hålla ett öga på växtligheten då aska, kalk, stenmjöl mm kan påverka gräs och växter negativt.
  • Det finns också färdiga snigelbarriärer att köpa.

 

Växter som mördarsniglar ogillar

Barrväxter och växter med läderartade eller hårda blad fungerar direkt avvisande mot mördarsniglar och är ett sorts biologiskt skydd du kan dra nytta av.

Vissa växter tycks klara sig undan angrepp:

  • Perennerna kungsljus
  • Höstflox
  • Löjtnantshjärta
  • Gullris
  • Stjärnflocka
  • Nepeta
  • Praktlysning
  • Vallmo
  • Flitiga lisa
  • Daglilja
  • Daggkåpa
  • Astilbe
  • Fuchsia
  • Pion
  • Kermesbär
  • Lavendel
  • Murgröna
  • Julros
  • Törel
  • Pelargon

Följande är attraktiv föda för mördarsnigeln som du bör undvika:

  • växter med saftiga blad, stjälkar och blommor samt vissa aromatiska växter
  • sallad, potatis, dahlia och funkia står högt på menyn
  • små späda plantor och även frukter och rotsaker

 

Snigelår och väder

Det finns i huvudsak en avgörande faktor som är en bra indikator på hur snigelåret kommer utvecklas; Det är regnmängden i maj månad: torr maj innebär lite sniglar medan en blöt maj ger mycket sniglar.

Många tror eller hoppas att en tuff vinter med extrem kyla ska påverka snigelbeståndet. Tyvärr är så oftast inte fallet då sniglarna övervintrar i sina hålar, väl skyddade under mark och snö där kylan inte når dem. Det som kan påverka sniglarna är om snön inte hinner lägga sig och att tjälen då tar sig hela vägen ner till sniglarnas hålor - då fryser många ungsniglar ihjäl.

Sniglarna kommer upp ur marken först när marktemperaturen når 4 grader. Om det först blir varmt så sniglarna hinner komma upp och sedan snabbt riktigt kallt - då kan ungsniglar iallafall lokalt stryka med.

Läs mer om väder och när det blir snigelår.

 

Då ska man bekämpa mördarsniglar

Under tidig vår när temperaturen går över 4 plusgrader kommer övervintrade mördarsniglar fram, generellt samtidigt som vitsipporna blommar. Mördarsniglarägg kläcks sedan under perioden juli - oktober.

För att få bort mördarsniglarna (eller i alla fall reducera dem kraftigt) krävs att man är aktiv både vår, sommar och höst.

  1. Bekämpa mördarsniglar på våren - då är populationen begränsad och ungsniglarna har inte kommit igång med att lägga ägg.

  2. Under sommaren bör du kontinuerligt bekämpa sniglarna, speciellt om det är en fuktig sommar.

  3. På hösten är det lämpligt att göra ett sista krafttag med bekämpningen just innan sniglarna går under jord för vintern (kring oktober) - målsättningen är att reducera antalet sniglar som övervintrar och kommer fram för att lägga ägg nästa vår.

 

Så bekämpar du mördarsniglar

När mördarsniglar väl etablerat sig på en plats är de mycket svåra att bli av med. En rimlig målsättning är att hålla beståndet på en sådan låg nivå så att man inte störs och ens trädgård inte förstörs. Följande bekämpning rekommenderar vi:

  1. Snigelmedel eller Mördarsnigelgift som det också kallasFör mördarsniglarna giftiga medel, exempelvis järnfosfat, som inte påverkar andra djur. Dessa finns också snigelmedel/ järnfosfat i granulatform som är fuktbeständigt och klarar regn bättre.

  2. Nematoder: En ny möjlighet att effektivt bekämpa mördarsniglar helt biologiskt. Mikroskopiska maskar som infekterar och dödar sniglarna, ofarligt för andra organismer och 100% eko. Nemaslug heter produkten som innehåller nematoden mot sniglar. Läs mer här om hur nematoder mot mördarsniglar fungerar. Missa inte heller vår artikel nematoder frågor, där vi besvarar de vanligaste frågorna som folk har kring dessa.

  3. Barriärer: En barriär med exempelvis koppartejp runt favoritväxter eller rabatter är ett effektiv skydd. Det finns också pofessionella barriärer för att skydda större odlingar såsom mineralgranulat. Det går också att använda kalk, aska eller sågspån, dock ska man vara lite försiktig och se om växtligheten tar skada.

  4. Övrigt: Det finns en del relaterade produkter som kan underlätta ytterligare, exempelvis snigelfällor eller Snigelbaren som skyddar snigelmedel mot andra djur, samt snigelplockare och elektriska snigeldödare så att själva plockande och dödande blir enklare. Du kan också göra enkla fällor, till exempel genom att lägga ut ett stort blad, en bilmatta eller gammal dörrmatta. Sniglar samlas då där och det blir enklare att samla upp dem. Läs mer om hur du gör en egen snigelfälla med saker du redan har hemma.

I vår butik kan du köpa produkter mot mördarsniglar

 


 Tips: passa på att bekämpa när det är fuktigt, då har du större chans att fler sniglar är framme. Börja tidigt på säsongen med din bekämpning, då hinner sniglarna förhoppningsvis inte lägga ägg och du får ett avsevärt mindre snigelproblem.


 

Några ytterligare åtgärder som kan göra att dina insatser får än mer effekt:

  1. Kommuner kan ibland ta på sig att bekämpa mördarsniglar på allmänningar om denna angränsar till din tomt och du efterfrågar det.
  2. Plantera tagetes som en indikator - när sniglarna varit där och ätit så är det dags att börja samla.
  3. Försök få med grannarna och gör gemensam sak i att bli av med ert delade snigelproblem.
  4. Var konsekvent i att plocka/ samla ihop sniglar regelbundet tidigt på morgonen eller sen kväll, extra effektivt när det är fuktigt efter regn då sniglar generellt är mer aktiva. Det tar tid men har märkbar effekt om man konsekvent samlar upp sniglar dagligen över några veckor.

Hem- och fritidshusförsäkringar täcker generellt bara skadedjur som gör direkt materiell skada på egendom, tyvärr räknas inte mördarsnigeln som gör skador på växter bland dessa. Så försäkringar täcker inte hjälp med bekämpning av mördarsniglar.

 

Så dödar du mördarsniglar

Helst vill man döda snigeln utan för mycket obehag för varken sig själv eller snigeln, här är några sätt:

  1. Enklast och skonsammast dödas snigeln genom att huvudet separeras från kroppen med exempelvis en spade eller sekatör, snittet ska vara ca 1 cm från "nosen".   
  2. Att döda sniglar med salt, koka eller att frysa dem är inget som rekommenderas då det medför en onödigt utdragen och plågsam död.
  3. Se alltid till att slänga döda sniglar i soporna, får de ligga kvar drar de till sig fler sniglar.
  4. Släng absolut inte levande sniglar i soptunnan eller komposten, då sprider de sig ännu mera i din hemkommun eller i din trädgård.

 

Mer fakta om mördarsniglar

Den spanska skogssnigeln upptäcktes i Sverige första gången 1975. Det är nu fastställt att den härstammar från sydvästra Frankrike, inte från Spanien och Portugal som man först trodde. Det vetenskapliga latinska namnet är numera Arion vulgaris (tidigare Arion lusitanicus).

Snigeln är av en införd invasiv art och sprider sig av egen kraft. År 2007 var det besvärligaste mördarsnigelåret hitintills. Våren och försommaren 2007 var fuktiga och snigeln som är ett blötdjur fick mycket gynnsamma förhållanden. Inte bara privatpersoner fick problem utan även jordbruk hade stora besvär med sniglarna. Den positiva effekten av detta var att myndighter fick upp ögonen för problemet vilket addresserades genom ökade forskningsanslag, främst kring sniglar i vall och ensilage.

Den spanska skogssnigeln är ettårig, dvs. att dess livscykel löper över ett år. Den är tvåkönad och lägger 20-50 vita ägg åt gången, med 3-4 mm i diameter, gärna i jordhålor eller andra skyddade ställen. Varje snigel kan lägga 400 ägg innan den dör i oktober. Äggen utvecklas på ca 4 veckor från lagt ägg till kläckt snigel. Därefter tar det ytterligare ca 4 veckor för snigeln att bli könsmogen. Nyfödda sniglar är knappt en centimeter långa. Parningar sker därefter hela sommaren och hösten från juni-oktober och äggläggning sker under hela denna period. Äggen kläcks under perioden juli - oktober. Därefter finns endast ungdjur i olika storlekar, där de små sniglarna övervintrar i hålor i marken, stenhögar, kompost och liknande.

Påföljande vår när temperaturen går över 4 plusgrader kommer de fram igen, generellt samtidigt som vitsipporna blommar.

Både ägg och sniglar är känsliga för torka och torra somrar ökar därför dödligheten. Likaså leder snöfattiga kalla vintrar med mycket tjäle till ökad dödlighet då ungsniglarna övervintrar i hålor 10-20 cm ner i marken.

Den spanska skogssnigeln äter det mesta, både levande och döda växter men även animalisk föda. Den föredrar material som är på väg att brytas ned så komposter är ett vanligt tillhåll.


Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, växtskyddsmedel, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

 
Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top