Vad söker du?

Mest sålda
Varningsfälla
Skydd
Sanering
Alla produkter

GuideVägglus

Så slipper du vägglöss

Vägglöss blir tyvärr vanligare och vanligare i Sverige och är dessutom mycket svåra att bli av med. De ställer till med stora besvär för många, inte minst genom stressen och obehaget det medför att veta att de sprider sig i ens hem. Vi lär dig hur du undviker skadedjuren och hjälper dig hitta en lösning om du fått dem!

Kort om vägglöss

Vägglöss är små parasitinsekter som trots namnet faktiskt inte är löss utan en sorts skinnbagge. Den vanligaste lusen är Cimex lectularius som livnär sig på människan som värd och lever inomhus.

Vägglöss är nattaktiva vilket innebär att de söker föda hos sin värd på natten, dvs. biter och dricker blod. På dagen håller sig vägglöss undangömda och är därmed svåra att hitta. Oftast håller vägglöss till nära sängen i skrymslen och skarvar men också i exempelvis i elektronik, golvlister, sängbord, till och med i väggar.

Så ser vägglusen ut

Vägglusen är oval till formen och är vanligtvis 4-5 mm lång, men kan bli upp till 10 mm. Kroppen är oval och platt men kan bli rundare när den ätit blod. Vägglöss är näst intill transparenta men antar en brunaktig färg när de är fyllda med blod. Vägglusen ser nästan randig ut vilket beror på ränder med kroppsbehåring.

Vägglus, Cimex lectularius

 Bild: Vägglus, Cimex lectularius [© Louis-Marie PoissantCC-BY-SA-3.0]

Bed bug feeding

 Bild: Vägglus, nymf äter [Centers for Disease Control and Prevention, public domain]

Så sprids vägglöss

Vanligaste spridningen av vägglöss är att man tar med dem hem från semestern, oftast då under vår och sommarmånaderna. Vägglössen tar sig in i resväskor och kläder i exempelvis hotellrum och startar helt enkelt en ny koloni när de kommer hem till dig, tyvärr räcker det med en enda vägglus för att den ska kunna föröka sig.

Begagnade kläder är ett annat sätt vägglöss sprider sig.

Så vet du om du har vägglöss

Det bästa är såklart om du kan hitta en levande vägglus. Vägglöss håller sig nära sin värd som är oss människor, och de äter på natten vilket innebär att i och kring sängen är det troligast att du kan hitta en vägglus. Kolla i skrymslen, skarvar, längs lister och liknande. Det finns också varningsfällor som kan hjälpa dig att fånga lössen och därigenom få ett säkert svar om det är vägglöss eller inte. Därefter kan du själv artbestämma fångsten eller skicka in den till en saneringexpert om du är osäker.

Även om du inte hittar vägglöss, finns ett flertal tecken som kan hjälpa dig få svar på om du har vägglöss:

 1. Bett: vägglössens bett liknar myggbett till utseendet och kan variera i storlek från stort till att inte synas alls hos vissa. Många märken inte betten och får inte ens synliga bett som kliar. Första gången man blir biten av vägglöss kan det ta 1-2 veckor innan man får en reaktion.
 2. Avföring: ibland synligt som små svarta fläckar eller prickar, ofta på sängkläder eller vid skrymslen och lister nära sängen.
 3. Blodfläckar: små blodfläckar kan uppkomma på exempelvis lakan eller kläder nära där vägglusen bitit.
 4. Ömsat skinn: ett tydligt spår är om du hittar ömsat sninn, oftast på de platser där vägglössen vistas - nära sängen.
 5. Lukt: om det är en stor koloni vägglöss som etablerat sig kan man ibland känna en mjölliknande lukt.
Praktiska restips

Det är oftast på resor som vi får med oss vägglöss så så då gäller det att vara extra vaksam. För att göra det enkelt för dig har vi listat de åtgärder du kan göra Före, På, och Efter resan som en checklista:

1. Före resan

 • Packa kläder i plastpåsar i väskan, då kan inte vägglössen ta sig in.
 • Ta extra plastpåsar för lortig tvätt samt eventuella nya klädinköp på resan

2. På resan

 • Genomsök boendet efter spår (ankarlänk till ovan) på vägglöss. Om du hittar spår, fotografera och kräv/se till att byta rum eller boende.
 • Packa inte upp väskan och sprid ut kläder, du får leva med att väskan och plastpåsarna är din resgarderob.
 • Placera aldrig skor eller resväska nära sängen eller golvlister, hellre högt upp och så långt bort det går.

3. Efter resan

 • Tvätta alla textilier i minst 60 grader (har du varit väldigt noga med plastpåsarna kanske du inte tvättar oanvända kläder).
 • För sådant som inte kan tvättas i 60 grader kan du istället frysa in, som tumregel gäller att 1,5 kg ska frysas i 3 dygn i -18 grader för att alla stadier av löss garanterat ska dö.
 • Dammsug resväskan noggrannt och släng därefter dammsugarpåsen i en välförsluten plastpåse.
Så bekämpar du vägglöss

Steg 1 är att identifiera vägglusproblemet snabbt och därefter agera omedelbart. Detta är det viktigaste man kan göra själv för att minska risken att drabbas illa. För att lyckas bör man dels se till att undersöka om man fått vägglöss vid någon som helst indikation (ex. avföring eller om någon i familjen fått bett), alternativt gå steget längre och ha en varningfälla i hemmet eller med på resan.

Med en varningsfälla får du förhoppningsvis en varning i tid som underlättar en eventuell sanering betydligt och dessutom kanske slipper du obehaget av att du eller familjemedlemmar utsätts för den psykiska stress som det innebär att bli biten av vägglöss.

För hotell och personer som ofta reser till områden med mycket vägglöss är risken stor att vägglössangrepp någon gång sker, för dessa rekommenderas den förebyggande bekämpningstejpen Nattaro Safe® som monteras direkt på sängramen. 

Steg 2 är sanering, denna rekommenderar vi alltid att en fackman utför då vägglöss är bland de svåraste skadedjuren att bli av med. Vi har aktivt valt att inte sälja några produkter för denna typ av sanering då resultatet sällan är fullgott utan professionell utrustning och utbildning.

Ofta innebär sanering att du får bo kvar i huset och i din egen säng som lockbete för att vägglöss ska komma i kontakt med bekämpningsmedel. Detta kan såklart vara mycket obehagligt och stressande. För att minska stressen kan det vara värt att använda bekämpningstejp längs sängramen på sängar i huset.

Mer fakta om vägglöss

Vägglusen trivs bäst i tempererat klimat, men klarar att överleva i både varmt och mycket kallt klimat. När man sanerar vägglöss måste man antingen hålla temperaturen vid 50 grader eller vid -18 grader, i flera dagar beroende på platsens förutsättningar, för att vägglössen ska dö.

Vägglöss dras till sin värd människan via vår kroppsvärme och utandningsluft. Detta sker nattetid när vi sover och vägglössen känner då av en förändrad koldioxidhalt i utandningsluften. Vägglusens föda är människans blod, och den kan klara sig mycket länge utan föda, kring tio månader.

Spriding av vägglöss sker antingen genom att vägglusen själv förflyttar sig (de kan krypa ca 30 meter) eller att de helt enkelt liftar med en människa till en ny plats. En enda vägglus räcker för att den ska kunna börja föröka sig på den nya platsen och bilda en ny koloni.

Förökningstakten för vägglöss beror väldigt mycket på förhållanden, främst temperatur. Till exempeI så kan vägglusens livscykel ske över endast 4 veckor i en gynnsam miljö medan det i en ogynnsam miljö kan ta fem gånger så lång tid.

4 förebyggande steg

1
När du reser - behåll kläder i plastpåsar i resväskan och ställ väskan högt så långt ifrån sängen som möjligt
2
Vid hemkomst från resa se till att tvätta eller frysa kläder som kan ha fått med vägglöss
3
Se till att vara vaksam och direkt undersöka om du misstänker vägglöss
4
Skaffa en varningsfälla för hem och resor så att du snabbt vet om du fått vägglöss, och agera då omedelbart!

Kul fakta om vägglöss

 •   Vägglöss är inte löss utan faktiskt en sorts skinnbagge
 •   Svensken Carl von Linné gav vägglusen sitt latinska namn Cimex Lectularis år 1758
 •   Vägglöss vet när dom ska angripa då de känner om du sover på halten koldioxid i utandningsluften
Mer kul fakta
 •   Vägglusens saliv har bedövande effekt så att värden inte ska märka när den biter
 •   På 1940-talet var vägglössen näst intill utrotade i västvärlden
 •   I New York finns specialtränade hundar som hotell använder för att upptäcka om det finns vägglöss

Vanliga frågor

Vägglus
Artbestämning/ utseende vägglus

Hur ser en vägglus ut?

Vägglöss blir 4-5 mm långa och har en oval platt kropp. De är ljust gula eller bruna till färgen, och blir mer åt rödbruna efter de sugit blod. 

Vägglöss och spridning

Hur får man vägglöss?

Den vanligaste orsaken till att man får vägglöss är resande och att vägglöss helt enkelt kryper ner i resväskan och följer med hem. Ökat resande bland svenskar är också anledningen till att fallen av vägglöss ökar dramatiskt i landet. 

Kan vägglöss hoppa

Kan vägglöss hoppa eller flyga?

Nej vägglöss kan varken hoppa eller flyga, de kan endast krypa. Detta innebär att vägglöss är något begränsade i hur de kan förflytta sig vilket gör att med rätt förebyggande åtgärder kan man undvika att få problem med vägglöss.

Sanering
Identifierat angrepp

Vad gör jag om jag har upptäckt vad jag tror är vägglöss hemma?

Då bör du omedelbart kontakta ditt försäkringsbolag alternativt ett företag för sanering.

Stick.se rekommenderar inga egna åtgärder i form av bekämpning innan man tagit kontakt för professionell sanering.

Resistens mot insektsmedel

Stämmer det att vägglössen har börjat bli resistenta mot de medel man använder vid sanering?

Till viss del har man observerat att vissa kemiska insektsmedel inte längre är lika effektiva mot vägglöss. Dock omfattar en professionell sanering en bred verktygslåda av olika medel och bekämpningsmetoder så oftast lyckas man ändå med saneringen. Exempelvis utnyttjas vägglusens känslighet mot höga och låga temperaturer.

Copyright © 2017 Pinweel AB

To top