Myggfångare bäst-i-test 2023

Myggfångare test svensk sommar

Idyllisk svensk sommar eller myggplåga? Myggfångare brukar presenteras som lösningen på myggproblemet och beskrivas med epitet som “effektiva”, “kraftfulla” eller till och med “utrotande”. Är de lösningen, och om de är det, vilken myggfångare är bäst på marknaden just nu?

 

Lika idealisk som svensk sommar kan vara, lika infernalisk kan myggplågan vara. Sverige har på sina håll näst intill perfekta förhållanden för stickmyggor; Rätt temperatur, växlande sol och regn under sommaren, gott om vattensamlingar som kläckningsplatser, samt mycket orörd natur, träd och sly som skyddar myggen. Inte undra på att många drömmer rosaskimrande om myggfångare att ta till i kampen mot myggen. 

Myggfångare (när man passerat drömstadiet) innebär för de allra flesta en stor investering och då är det viktigt att man känner sig säker på vad det är man köper. Priset på en myggfångare varierar från ca 1000 kr för en enkel modell till nästan 20 000 kr för modell värsting. Så med all rätt vill många göra grundlig efterforskning innan köp.

Här följer olika viktiga aspekter kring myggfångare, för- och nackdelar, driftkostnader, vilka myggfångare som är bäst, samt alternativ eller komplement (dvs. andra motmedel mot mygg, myggprodukter).

 

Till testet

 

Så fungerar en myggfångare

Olika modeller har lite olika fångstsätt, så denna beskrivning är mer generellt: 

  1. Myggfångare lockar myggor till sig med hjälp av koldioxidutsöndring som ska efterlikna människor och djurs utandning.
  2. De använder även lockmedel i form av tex oktenol och mjölksyra för att förstärka effekten.
  3. Även färg på fångaren, värme eller ljus från maskinen lockar myggorna och guidar dem till rätt plats för att sugas in och fångas.
  4. Myggfångare har någon form av fläkt eller vakuumsug som gör att myggorna sugs in i en fångstbehållare.
  5. Väl fångade torkar myggorna snabbt ut och dör.

 

Fördelar och nackdelar med myggfångare

Vi har så opartiskt som möjligt (man kan ju ändå köpa myggprodukter på Stick) gått igenom för- och nackdelar med just myggfångare jämfört med diverse andra myggprodukter generellt:

Fördelar

  • Effektiva och fångar mycket myggor 
  • Täcker en stor yta
  • Enkla att använda och sköta
  • Visa omgivningen att man tar krafttag mot myggen
  • Minska användning av myggmedel och därmed kemikalier på kroppen
  • *Om många lokalt har myggfångare kan det påverka myggbeståndet

Nackdelar

  • Dyra i inköp 
  • Dyra i drift (gasol, lockmedelrefiller, el, rengöringspatroner)
  • Kräver underhåll och tillsyn
  • Kan innehålla lockmedel och utsöndrar koldioxid som kan ge negativ miljöpåverkan
  • *Tveksamt om enskilda myggfångare påverkar myggbeståndet nämnvärt

*Det är lätt att imponeras av en myggfångare som tar 5000 myggor och har en full fångstpåse över en natt. Men finns det 100 000 myggor på platsen så rör det sig ändå bara om 5% som fångats. Lägg till det att nya myggor kläcks dagligen (exempelvis 5000 på en natt) eller blåser in på platsen så bör man fundera kring hur stor inverkan en enskild myggfångare egentligen har på det lokala myggbeståndet i stort. Av denna anledning förespråkar vi att grannar ska gå ihop och alla skaffa myggfångare - då kan man troligtvis påverka myggbeståndet iallafall lokalt. Gör man det ensam finns risk att man blir besviken på resultatet.

 

Tips när du använder myggfångare

Man ska inte glömma att handhavandet är mycket viktigt för resultatet med myggfångaren. Även med en väldigt bra och dyr myggfångare går det att misslyckas om man bara ställer ut den utan att:

  1. Börja använda myggfångaren i tid för maximal påverkan på myggbeståndet. Myggor fångade tidigt gör att färre myggor fortplantar sig vilket ger en betydande skillnad över tid.
  2. Försök att få med grannar så att även de använder myggfångare - tillsammans har ni mycket större chans att påverka myggbeståndet.
  3. Placering är viktig, gå igenom allt från vindar, höjd mm. enligt produktens manual för att optimera placeringen.
  4. Drifta maskinen den tid på dygnet som myggor är aktiva (främst gryning och skymning). Om du använder timer för att ha maskinen avstängd tex nattetid så tänk på att levande myggor kan flyga ut ur fångstbehållaren. Behåll därför maskinen på några timmar extra efter myggorna gått och lagt sig för att fångade myggor ska hinna torka ut och dö.
  5. Följ skötsel- och rengöringsinstruktioner för att slippa driftproblem och  minska risken att maskinen krånglar eller i värsta fall går sönder i förtid.
 

Driftkostnader, förbrukning, gasol mm.

Förbrukningsvaror skiljer sig mellan olika fabrikat av myggmaskiner, men generellt är det följande saker du löpande behöver fylla på eller byta ut: lockmedel (ex. Grön RA eller R-octenol), gasol eller kolsyrepatron, lampor, och ev. rengöringspatroner och klisterpapper mm.

Den största driftkostnaden när det gäller gasoldrivna myggfångare som Predator Dynamic och Mosquito Magnet står gasolen för. De bränner av ca. 1st P11-behållare per månad vid normal drift några timmar per dygn. AMT200 drivs med kolsyrepatroner och förbrukar ca. 2st SodaStream 425 g per månad - så inte riktigt lika hög/dyr förbrukning.

Tips: För att spara pengar gör en ordentlig koll på marknaden när det är dags att köpa refiller till myggfångaren. Priset kan variera och skilja sig avsevärt mellan olika handlare.

 

Den bästa myggfångaren - jämförelse

Vi har undersökt tre myggfångare av lite olika karaktär och jämför dessa här:

 

AMT200 + RapidAction

 

En prisvärd myggfångare anpassad för att skydda en normal villatomt med sex kombinerade metoder: koldioxid, mjölksyra, oktanol, UV-ljus, värme samt färg. 


Fakta
Skyddsyta1500 m2
Drift ca.*235 - 355** kr
Pris ca.1100-1800** kr

 

Rating 1-5 (5 bäst)
Effekt2 +(2**)          
Hantering4
Tålighet2
Driftkost.4
Total12-14**

Kommentar: Minst effektiv men också i särklass lägst driftskostnad och inköpspris.

Mosquito Magnet Pioneer

 

Täcker en yta om upp till 4000 m2 där den fångar och utrotar myggor. Myggfångaren är ljudlös och luktfri, samt använder flera metoder för att effektivt attrahera myggor. 


Fakta
Skyddsyta4000 m2
Drift ca.*865 kr
Pris ca.7500 kr

 

Rating 1-5 (5 bäst)
Effekt4             
Hantering3
Tålighet3
Driftkost.2
Total12

Kommentar: Nödvändig rengöring som försvårar hantering och ökar driftkostnad.​

Predator Dynamic

En tekniskt avancerad myggfångare anpassad för svenska förhållanden och för att effektivt bryta ned myggbeståndet på en stor yta (bör dock tas med en nypa salt).


Fakta
Skyddsyta5000 m2
Drift ca.*900 kr
Pris ca.8500 kr

 

Rating 1-5 (5 bäst)
Effekt5             
Hantering4
Tålighet4
Driftkost.2
Total15

Kommentar: Mycket effektiv och gedigen kvalitet. Mest effektiv i testet.

* Drift avser driftkostnad per månad inkl. lockmedel, gasol eller kolsyra, ev. lampbyten, rengöringspatroner, klisterpapper mm. Ej inkl. inköpspris för produkten.
** Övre spann angivet om produkten används med CO2 Booster AMT.

 

Predator Dynamic är den myggfångare som vinner vår genomgång och rankar bäst-i-test, tätt följd av AMT200 på andra plats. Men… Predator Dynamic är också dyrast i både inköp och drift med en prisbild som helt enkelt är för dyr för många. Därför är slutsatsen egentligen att den bästa myggfångaren för just dig beror på dina unika behov och förutsättningar. 

Förhoppningsvis kan du utav vår jämförelse skapa dig en tydlig bild av vilken myggfångare som är bäst för dig, givet magnitud av myggproblem och plånbok. Om ingen känns rätt kanske något alternativt myggskydd (nedan) passar dig bättre?

 

Alternativ eller komplement till myggfångare

Oavsett om du behöver ett komplement till en myggmaskin för att helt få kontroll över myggorna eller om du inte är såld på myggfångare och vill hitta något annat mot myggen så kan följande produkter vara värda att titta på:

  • Myggskydd (tex. mygglykta eller Thermacell) - väldigt effektivt lokalt och när du faktiskt är ute och störs av myggen.
  • Aquatain AMF - väldigt effektivt mot mygglarver och mycket prisvärt sätt att påverka myggbeståndet om du har rätt förutsättningar.
  • Myggnät (myggnät dörr eller fönster) - fredar insidan av hemmet från myggor på ett billigt och effektivt sätt.
  • Myggmedel (tex. Care Plus) - praktiskt och portabelt kroppsskydd mot mygg.

 

Vill du veta mer om myggor och vad du kan göra för att slippa dem - läs vår kompletta mygg-guide

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top