Bekämpa mygglarver med Aquatain AMF

  Mygglarver vatten

  Har du funderat på hur golfbanor lyckas få bort mygg där det är idealiska förhållanden för total myggplåga? Svaret är att de använder Aquatain AMF® som ger sig på myggen i larvstadiet och därmed löser problemet i sin linda.

  På vissa platser med till exempel mycket stillastående vatten och växtlighet som skyddar mot vind kan myggplågan bli infernalisk och man behöver angripa myggbekämpningen på ett rent industrialiserat sätt. Exempelvis kan man flygbomba sådana platser med bekämpningsmedel men de speciella tillstånd som krävs och kostnaden är oftast begränsande. Idag finns som tur är en enkel lösning - produkten Aquatain AMF®.

   

  Så fungerar det

  Aquatain AMF® är en silikonbaserad vätska som skapar en tunn hinna över vattenytan på den bekämpade platsen. Hinnan förhindrar mygglarven och myggpuppan att nå ytan för att få luft vilket den behöver för att utvecklas. Dessutom förändrar hinnan ytspänningen på vattnet vilket leder till att mygghonor inte ens försöker lägga ägg i behandlade vattenområden.

   

  Miljövänligt och beprövat

  Aquatain AMF® har använts för myggbekämpning i stora delar av världen sedan 2008, både resultat och eventuella oönskade bieffekter bör därmed vara mycket väl beprövade. Sedan 2015 är produkten godkänd att användas inom EU utan några speciella restriktioner eller registreringar.

  Vad vi kan finna har Aquatain AMF® inte några negativa effekter på människa, natur eller djur, utöver att just förhindra myggor från att fortplanta sig. I USA har produkten till och med ett så kallat NSF-tillstånd vilket innebär att den får användas i dricksvattenreservoarer.

   

  Enkelt att göra själv

  Inte bara golfbanor har bra förhållanden för myggor, tyvärr kan din egna tomt ibland vara minst lika bra. Som tur är kan privatpersoner använda Aquatain AMF® utan någon särskild behörighet eller utbildning. Nedan följer enkla steg hur du gör om du vill testa:

  1. Appliceras direkt på vattenytan (tumregel för dosering är 1L per 1000m2 eller 1 ml per m2)
  2. En hinna skapas över vattentäkten. Hinnan påverkas inte av regn som helt enkelt rinner igenom
  3. Hinnan/ filmen sprider sig själv över vattentäkten enligt dosering och hindrar myggor från att använda platsen för förökning (effekt på alla sorters myggarter)

  Ett bra tips är att börja bekämpa mygglarver tidigt, då har du möjlighet att uppnå en utrotande effekt på myggbeståndet i området.

   

  Huvudbild i inlägget: Mygglarver [© James Gathany, CC BY-SA 2.5]

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top