Vad söker du?

Mest sålda
Fällor
Rödcederolja
Rödcederträ
Insektsmedel
Alla produkter

GuideKackerlacka

Bekämpa kackerlackor

Den är en av världens äldsta insekter och sägs vara en av få organismer som skulle kunna överleva ett globalt kärnvapenkrig. Kackerlackan är tuff och svår att bekämpa men som tur är den fortfarande ovanlig som skadedjur i Sverige tack vare byggstandard och klimat, men den är på frammarch.

Kort om kackerlackor

Kackerlackan är en av världens äldsta insekter och återfinns världen över i massor av former. Skogskackerlackan, vår egen svenska kackerlacka, kan inte föröka sig inomhus och är därmed inget skadedjur att oroa sig för.

I Sverige har vi mest problem med den stora tyska kackerlackan, den är 10-16 mm lång och känns igen på sina två längsgående svarta streck på den platta halsskjölden som löper från huvudet mot vingbasen.

Tysk kackerlacka, Blattella germanica

 Bild: Tysk kackerlacka, Blattella germanica [Lmbuga / CC-BY-SA-3.0]

Kackerlackor äter det mesta, kan klara sig utan föda i sex veckor och kan leva vidare om den blivit av med huvudet tills den svälter ihjäl. De klarar att leva i temperaturer mellan -5 och 40 grader. Med andra ord är de extremt bra överlevare och en utmaning att bekämpa.

Smittor och skada

Hälsorisken för människor med kackerlackor kommer av att de genom avföring och sekret kan vara smittbärare av sjukdomar som listeria och salmonella. Det illaluktande sekretet kan dessutom i enstaka fall framkalla allergiska reaktioner hos människor.

Så upptäcker du kackerlackor

Kackerlackor är nattaktiva och gömmer sig dagtid, dessutom kan de springa 1 meter per sekund vilket gör dem mycket svåra att fånga, allt detta försvårar att vara säker på om man fått kackerlackor genom att försöka fånga dem. De förökar sig mycket snabbt och trivs bäst i varma och fuktiga miljöer med närhet till matvaror.

Följande tecken hjälpa dig att identifiera om du har ett kackerlacksangrepp:

 1. Det sekret som kackerlackorna utsöndrar är illaluktande och kan dröja sig kvar kring exempelvis matvaror som kackerlackorna kommit i kontakt med.
 2. Spillningen från kackerlackor är ca 2 mm lång, brun/svart och cylindriskt formad.
 3. Spår från sekret kan uppkomma på golv, bänkskivor eller kring lister.
 4. Ömsat skinn återfinns oftast nära där kackerlackorna bosatt sig.
 5. I vissa utrymmen, såsom badrum, kök, tvättstuga (våtutrymmen) trivs kackerlackorna bäst, var speciellt noga att inspektera dessa. 
Så bekämpas kackerlackor

Har väl kackerlackor kommit in i ditt hus så sprider de sig snabbt. De söker sig ofta till kök eller badrum där tillgången på födoämnen generellt är störst och sprider sig sedan vidare via rör och elledningar.

Följande åtgärder bör vidtas per omgående:

 1. Varor som angripits av kackerlackor bör genast kasseras.
 2. Städa ordentligt, glöm inte att göra dig av med dammsugarpåsen genom att lägga den i en plastpåse och frysa in den minst en vecka.

För att sedan bli av med kackerlackorna permanent:

 1. Bakteriedödande rengöringsmedel: ordentlig rengöring av utrymmen där du observerat eller antar att det kan finnas kackerlackor är mycket viktigt. Använd rengöringsmedel som tar död på bakterier.
 2. Rödcederprodukter: (olja eller doftblock) är miljövänliga och ett helt ekologiskt sätt att bli av med kackerlackor. Applicera eller spreja oljan vid golvlister, sprickor i golv och mellan skikt, samt i badrum och kök. Undvik att få olja på textilier då de riskerar att fläckas. Fungerar även för silverfiskar och flera andra krypande insekter.
 3. Insektsspray: mot krypande insekter är ett billigare sätt att bli av med kackerlackor än rödcederträ men som i stort sätt fungerar och appliceras på samma sätt. Dessutom fungerar sprayen också för att bekämpa silverfiskar, pälsängrar, tvestjärtar, spindlar och andra krypande insekter.
 4. Klisterfällor: som innehåller kackerlacksferomon lockar till sig och fångar kackerlackor, samt även silverfiskar och andra krypande insekter.
Mer fakta om kackerlackor

Kackerlackor är bland de idag äldsta levande ordningarna av insekter, de existerade redan för 300 miljoner år sedan (120 miljoner år före dinosaurierna). De har inte ändrats mycket i utseende sedan dess och är mycket väl anpassade för sin ekologiska nisch.

Kackerlackor har med människans hjälp har introducerats över stora delar av världen och saknas bara där det är riktigt kallt då de inte klarar låga temperaturer (-5 grader).

De flesta kackerlackor är nattaktiva och gömmer sig under dagen i springor och vrår. De är allätare och lever av såväl vegetabilisk som animalisk föda.

Den tyska kackerlackan (Blatella germanica) är den vanligaste kackerlackan i svenska hem. Kackerlackorna har platt, oval, brunaktig kropp, långa mångledade antenner och taggbesatta skenben. Huvudet är täckt av en stor främre sköldlik del (Prothorax).

Hanar är 10 - 13 mm i kroppslängd, medan honan är lite större, 12 - 15 mm i kroppslängd. Kackerlackans äggkapsel är först vit och går därefter från rosa, ljusbrun till brun i färgen, och är 7-8 mm x 3,0 x 3,5 mm.

Det tar mellan tre till fem veckor efter befruktning innan honan till tysk kackerlacka lägger en kapsel innehållande ca 30–40 ägg, dessa ägg kläcks sedan efter ett dygn.

Skogskackerlackan, vår egen svenska kackerlacka, blir mellan 7–12 mm stor och lever i naturen men kan ibland komma in i hus och bostäder. Den kan dock inte föröka sig inomhus och är därmed inget skadedjur att oroa sig för eller bekämpa.

5 förebyggande steg

1
Kontrollera förpackningar och resväskor som kommer från länder med kackerlackor. Packa upp i badkaret med avloppsproppen stängd, eventuella kackerlackor kan då inte fly.
2
På resa, sprid inte kläder på golvet utan håll väskor stängda i möjligaste mån. Undersök förpackningar du tar med hem efter kackerlackor eller ägg.
3
Var noga med städning, rengöring och ta undan mat efter husdjur och annat.
4
Förvara livsmedel i slutna plastbehållare och töm hushållssopor och kompost ofta.
5
Täta eventuella springor eller sprickor i väggar, vid lister eller rör.

Kul fakta om kackerlackor

 •   Kackerlackor kan hålla andan i upp till 40 minuter
 •   Vissa kackerlackor parar sig en gång och är sedan gravida resten av livet
 •   Kackerlackor klarar 10 ggr mer radioaktiv strålning än människor
Mer kul fakta
 •  Trots sin tålighet mot radioaktiv strålning klarar inte kackerlackor ett kärnvapeninferno
 •  Kackerlackor kan överleva utan huvud i en vecka innan de dör av uttorkning, detta då de inte andas genom huvudet utan genom rör på kroppen
Copyright © 2017 Pinweel AB
Svenska English

To top