Slipp myggor - produkter

  Mest sålda
  Myggmedel
  Skyddszon
  Myggfångare
  Övrigt
  Alla produkter

  5 förebyggande steg

  1
  Alkohol attraherar myggorna då det får kroppen att utsöndra större mängd koldioxid vilket myggen gillar. Så skydda dig extra om du exempelvis har fest ute i sommarnatten.
  2
  Täck huden, gärna med ljusa och löst åtsittande kläder. Detta då myggor helst dras till mörka färger och kroppsvärme.
  3
  Om du har ett val så är det bättre att befinna sig i torr stadsmiljö än i naturen där det finns vattensamlingar, exempelvis vattendrag, sjöar och dammar.
  4
  Få bort allt vatten - även en liten pöl på marken, i ett fågelbad, bildäck eller en hink vatten kan fungera som en yngelplats för myggor.
  5
  Håll trädgården ren från sly, buskar och håll gräset kort. Myggorna får mindre skydd mot rovdjur och blåser helt enkelt lättare bort.

  Kul fakta om mygg 

  •   Myggor kan dricka 3X sin egen kroppsvikt i blod
  •   Myggor är världens farligaste djur räknat i antal dödsfall
  •   Vid fullmåne ökar myggors aktivitetsnivå med 500%
  Mer kul fakta
  •   Myggor har samlag endast 3 sekunder
  •   Myggans surr kommer av dess vingslag, ca 300-600 per sekund 
  •   Myggor flyger ungefär med en hastighet på 1,5 till 2,25 km/timme

  Vanliga frågor

  Myggmedel
  Myggmedel för barn

  Kan jag använda myggmedel på mina barn?

  De flesta myggmedel kan användas på barn från 2 år och uppåt, vissa till och med på yngre barn. Dock bör du alltid läsa på förpackningen för just det myggmedel du har för att vara säker.

  Myggmedel och bad

  Ska man smörja in sig med myggmedel igen när man badat?

  Ja, mycket av myggmedlet sköljs bort om du badar så säkrast är att smörja in ytterligare en gång.

  Gravid och myggmedel

  Kan man använda myggmedel om man är gravid?

  Ja det går oftast bra, men läs alltid på förpackningen för det specifika myggmedlet i fråga. T.ex. utomlands finns myggmedel med väldigt hög koncentration DEET som inte bör användas av gravida. Vad gäller svenskköpta myggmedel så avråder inte Kemikalieinspektionen från användning om när andra metoder inte ger tillräckligt skydd. Vår rekommendation är att ändå vara restriktiv med använding och istället använda täckande klädsel i större utsträckning alternativt produkter som inte är kroppsnära. 

  Se fler
  Amning och myggmedel

  Kan jag använda myggmedel när jag ammar?

  Ja det går att använda svenska myggmedel, men läs alltid på förpackningen för just ditt myggmedel för säkerhetsskull. Se till att applicera myggmedlet så att barnet inte får i sig det vid amning.

  Sol och myggmedel

  Kan jag sola när jag har myggmedel på?

  Ja det går bra, läs dock alltid på förpackningen om något särskilt gäller för just ditt myggmedel. 

  Tänk på att applicera eventuelllt solskydd innan myggmedlet och låt det torka 15-30 minuter innan myggmedlet appliceras ovanpå.

  Fläckar och myggmedel

  Vad händer om man får myggmedel på kläder?

  De flesta myggmedel riskerar att missfärga kläder, så därför ska man undvika att applicera myggmedel direkt på kläder. Speciellt påverkade blir syntetiska textilier och mörka kläder, medan ljusa kläder i naturmaterial klara sig bäst.

  Skyddszon
  Placering Thermacell

  Hur ska jag placera min Thermacell vid uteplatsen för bästa resultat?

  Placera Thermacell nära där ni sitter, helst där det är så vindstilla som möjligt, och om det blåser lite bör Thermacell ligga mellan dig/er och där vinden kommer ifrån så att skyddszonen blåser mot er så att säga.

  Förvaring oktanol

  Var ska jag förvara oktanolet för att det ska hålla bäst?

  Oktanoltabletter ska förvaras svalt och torrt.

  Tid till full effekt Thermacell

  Det tar ett bra tag innan min Thermacell har någon effekt på myggorna, men efter ett tag fungerar den utmärkt, är något fel på produkten?

  Det tar ett tag för Thermacell att sprida tillräckligt med myggavvisande medel i luften för att ge full effekt, helt enkelt att den skapat skyddszonen. Detta tar ca. 15 minuter. Så om det inte är längre tid än 15-20 min innan du ser effekt är det troligtvis inget fel på produkten. Om det blåser eller du rör dig med Thermacell kan det också påverka skyddszonens effektivitet.

  Se fler
  Löpning med Thermacell

  När jag springer på landet brukar jag ha telefonen i ena handen och en Thermacell i andra, men myggen kommer ändå. Hemma fungerar den jättebra, vad beror detta på?

  Thermacell fungerar genom att sprida ett myggavvisande doftämne i luften. Troligtvis sprids doftämnet för mycket när du springer med maskinen - precis som på samma sätt maskinen fungerar sämre om det blåser. I detta fall får vi hänvisa till klassiska myggmedel, täckande kläder eller att springa snabbare.

  Funktion slut på oktanol

  Fungerar myggfångare även om jag har slut på oktanol?

  Ja, men med betydligt sämre prestanda. Oktanolen är en viktig komponent som tillsammans med den uppvärmda koldioxiden ökar fångstprestanda med ca en faktor av 10x.

  Brandrisk myggfångare

  Jag har en gasoldriven myggfångare - finns det risk för brand om maskinen ex. välter?

  De maskiner Stick.se säljer uppfyller svenska säkerhetskrav som bland annat innefattar brandsäkerhet. Exempelvis har flera av maskinerna inbyggda säkerhetssystem som stryper gasolflödet om driftvärden avviker från normala värden, till exempel om maskinen har vält.

  Thermacell slutat fungerar

  Har en Thermacell som jag varit riktigt nöjd med men plötsligt verkar den ha slutat fungera, kan den vara trasig?

  Det skulle kunna vara gasen som är slut och då fungerar inte produkten som den ska. Det kan också bero på att doftmattan med myggavvisande extrakt är förbrukad (räcker ca 4 timmar) så byt den om den är gammal, mattan tappar den blåa färgen när den är förbrukad. Testa om gasen flödar när Thermacell är påslagen, om inte så vänligen kontakta vår kundtjänst så kan vi hjälpa dig. Möjligtvis kan det vara för blåsigt där du använder Thermacell, produkten fungerar bäst när det är relativt vindstilla.

  Hållbarhet Thermacell doftmatta

  Jag köpte ett storpack med doftmattor när jag köpte min Thermacell men jag använder inte så många som jag trodde jag skulle och börjar nu bli lite orolig att de ska hinna bli dåliga, hur länge håller de sig?

  Thermacells blå refill-mattor håller 7 år i oöppnad förpackning så du har god tid att använda de du har, om du nu inte köpt på dig ett lager som liknar vårat ;)

  På/ Av indikation Thermacell

  Hur vet jag om min Thermacell är påslagen? Vill ju inte att den ska ligga på i onödan.

  När Thermacell är påslagen ser du glöd eller låga i apparaten, hur beror på vilken modell du har. Thermacell portabel: se glöd genom genomsiktligt hål på ovansidan. Lanterna: ser lågan. Lykta: ser glöd genom det runda hålet på ovansidan.

  Byte gaspatron Thermacell

  Hur vet jag när det är dags att byta gaspatron i min Thermacell?

  Du märker att det inte kommer någon gas från apparaten, då är gaspatronen uttjänt. Gaspatronen räcker generellt i 9-12 timmar.

  Byte doftmatta Thermacell

  Hur vet jag när jag ska byta matta i min Thermacell?

  När doftmattan i Thermacell gått från blå till helt vit är det dags att byta, oftast sker detta efter ca 3-4 timmar av oavbrutet användande.

  Myggfångare
  Säsongsstart myggfångare

  När bör jag börja använda myggfångaren?

  Den enkla tumregeln är att ju tidigare på våren du ställer ut myggfångaren, destå bättre och större möjlighet att påverka myggbeståndet. Dock är det så att mygg- och knottägg kläcks först när utomhustemperaturen är någorlunda stabil över 10 grader. Alltså är det onödigt att börja använda maskinen dessförinnan.

  Placering myggfångare

  Var ska jag placera Mosquito Magnet Independence för bäst resultat?

  Då Mosquito Magnet Independence är en utrotande myggfångare lockar den till sig myggor för att sedan fånga in och döda dem. Med fördel placerar du maskinen på din tomt men ca 20-50 meter från de platser där ni vanligen vistas i trädgården - maskinen får då maximal effekt på myggbeståndet inom området du vill täcka och lockar dessutom bort myggorna från där ni är.

  Regn myggfångare

  Måste jag ta in eller täcka myggfångaren när det regnar mycket?

  Nej, maskinerna är byggda för att klara regn, dock skadar det inte eftersom myggorna ändå inte är ute vid regnväder - det kan öka livslängden på maskinen till viss del. Tänk på att vattenspridare inte ska riktas så att de sprutar vatten på maskinen, detta då maskinen är anpassad att klara vatten som kommer naturligt - vattenspridare kan spruta in vatten med högre hastighet och från andra håll vilket kan göra att maskinen tar skada. 

  Se fler
  UV-lampa

  UV-lampan på min nya Predator Dynamic lyser inte, vad är fel?

  Lampans UV-ljus är inte synligt i dagsljus. Testa lampan på natten, då bör du kunna se svagt lila sken.

  Om det visar sig att lampan är trasig så finns det nya lampor att beställa.

  Gasol- eller eldriven myggfångare

  Vad är bäst, gasoldriven eller eldriven myggfångare?

  Gasoldrivna maskiner fungerar avsevärt bättre i alla förhållanden. Den enkla förklaringen är att de helt enkelt har fler attribut (lockmedel) som liknar en människa och därmed attraherar mygg mer effektivt. Dock är såklart prislappen en viktig aspekt så har du bara små myggproblem kan en elektrisk maskin vara att föredra.

  Val av gasolflaska

  Vilka gasolflaskor rekommenderas till era myggfångare?

  Nästan alla gasolflaskor fungerar för våra myggfångare. Gasol kan du smidigt köpa på de flesta bensinstationer. För att gasolen ska räcka länge rekommenderar vi de relativt stora gasolflaskorna P11 och PC10.

  Mygga myggfångare Tabell gasolflaskor

   

  FlaskaGasolinnehåll (kg)Flaskvolym (liter)Vikt inkl. gasol (kg)
  P11112626
  PC10102417
  Vinterförvaring myggfångare

  Hur ska jag förbereda och förvara min myggfångare över vintern?

  1. Gör rent apparaten grundligt från smuts och döda insekter, torka eller borsta.
  2. Stäng ventil till gasolflaska och koppla bort regulatorn till gasolflaskan (vissa modeller, ex. Mosquito Magnet, har en speciell rengöringspatron för att rengöra maskinens flödessystem)
  3. Sätt maskinen i förvaring under tak med en temperatur över 0 grader

  Ovan är generella instruktioner men se också specifika instruktioner kring förvaring för just din maskin (märke/modell). 

  Placering myggfångare skugga

  Varför står det i instruktionerna att jag ska ställa myggfångaren i skugga?

  För att få maximal effekt ska myggfångaren placeras där det finns mest mygg och knott. Då mygg och knott föredrar skugga framför direkt solljus bör också maskinen placeras där.

  Övrigt
  Vissa mer myggbitna

  Varför blir vissa människor mer myggbitna än andra?

  Myggor dras till utandningsluft, kroppsvärme och kroppsdofter - dessa varierar för olika människor och därmed också hur attraktiv hen är för myggor. Har man myggmedel på sig kan hur mycket man svettas också påverka, svettas man mycket bör man återapplicera myggmedel oftare.

  Olika typer av mygg

  Vilka olika typer av myggor finns det i Sverige?

  Det finns 49 arter stickmyggor i Sverige, vanligast av dessa är grupperna skogsmyggor och översvämingsmyggor. Läs mer i guiden

  Varför inte klia

  Varför kliar det mer när man kliar på myggbett?

  När man kliar på ett myggbett får man en mild smärtimpuls som minskar den kliande känslan, dock medför detta att signalsubstansen serotonin frigörs. Serotonin är smärtlindrande men har omvänd effekt på kliande - därmed ökar istället obehaget efter att man har kliat. Dessutom kan man få sår som i sin tur kan bli infekterade vilket skapar ännu mer obehag som följd av myggbettet.

  Copyright © 2024 Stick AB
  To top