Alla produkter

GuideFluga

Få ett flugfritt hem

Jobbiga, närgångna, surrande och den vanligaste anledningen till matförgiftningar på våra uteserveringar - flugor. När det är sommar och varmt väder störs många av oss av flugorna men det går att bli av med dem om man börjar i rätt tid.

Kort om flugor

De vanligaste flugarterna i Sverige är husfluga, spyfluga, vindsfluga och bananfluga (se guide för bananfluga). Husflugan är den vanligaste flugan vi hittar i våra bostäder, den är också en av de djurarter som är mest spridd världen över.

Husfluga - Musca domestica

 Bild: Husfluga, Musca domestica [© KamrankiCC-BY-SA-3.0]

Skada och sjukdom

Flugor kan ge sig på och förorena mat eller lägga ägg i frukt, köttprodukter eller ostar. Dessutom räknas flugor som skadedjur då den kan sprida allvarliga sjudommar som salmonella och E-coli.

Flugor är faktiskt den vanligaste anledningen till matförgiftningar på svenska uteserveringar.

Så förökar sig flugor

Flugor kan lägga så mycket som 500 ägg, vilka kläcks till larver inom en dag. Dessutom är flughonor mottagliga för befruktning endast 36 timmar efter att de lämnat puppan. Så med andra ord innebär detta att flugor i goda förhållanden kan föröka sig explosionsartat.

Så vet du om du har flugproblem
 • Flugor i hemmet märker du oftast direkt genom att du helt enkelt observerar flugorna kring sopor och annat
 • Spår av spillning i form av små knappnålsstora svarta/ mörka fläckar på fönsterbleck, fönster eller väggar
 • Larver innebär att risken är stor att platsen blivit en äggläggningsplats vilket snart kan innebär massvis med flugor
Så bekämpar du flugor
 • Medel: Flugennor fungerar som en osynlig barriär som hindrar flugor, fungerar utmärkt i exempelvis fönster. Flugmedel: bekämpningsmedel mot fluglarver för använding i ex. stall och fjäderfähus.
 • Limfällor: flugpapper är en remsa med klibbig ovansida och med gift som dels lockar till sig flugor för att sedan döda dem. Flugfällor utomhus: lämplig om du till exempel bor vid en gård med djurhållning och flugproblemet är enormt.
 • Ljusfällor: lyser med UV-ljus som attraherar flugorna men är osynligt för oss människor.
 • Övrigt: Flugrepellerande medel är ett effektivt kroppsskydd som fungerar även för djur och håller flugor, myggor och fästingar borta.
Mer fakta om flugor

I världen finns det ca 100.000 flugarter, i Sverige ungefär 6.000. Flugor tillhör insektsordningen tvåvingar (Diptera), som härstammar från latinets di = två, och ptera = vingar. Insekter i denna ordning har ett enda par vingar vilket skiljer dem från andra insektsordningar. Flugornas underordning skiljer sig också från andra arter genom att antennerna är kortare än huvudet.

Det finns stor artrikedom bland flugor, till exempel är världens största fluga Gauromydas heros (Asiloidea) 7 cm lång, medan världens minsta fluga Euryplatea nanaknihali endast är 0,4 mm - alltså aningen mindre än ett saltkorn.

Flugor har ett rörligt huvud samt fasettögon. Flugans bakre led är vanligtvis försedd med borst och underkäken täcks av överläppen, munnen är anpassad för att sticka och suga i sig föda, eller att lapa i sig föda.

Flugorna har en viktig roll som pollinerare och troligtvis var någon typ av fluga bland världens första pollinerare och därmed med och skapade grunden till världens omfattande ekosystem.

5 förebyggande steg

1
Börja bekämpa flugor i tid, vilket oftast innebär på sommaren när det är varmt
2
Minska flugornas möjlighet att ta sig in, främst då genom insektsnät för ventiler, vid takfot, samt vid vädringsöppningar vid fönster, kabelgenomföringar och liknande
3
Fånga eller döda flugor i bostaden med limprodukter, flugsmälla eller genom att suga upp dem med dammsugaren
4
Håll städat och undvik att lämna föda framme, speciellt mat och frukt som annars är flugornas favoritföda
5
Gå ut med soporna ofta och undvik öppna soppåsar eller sopkärl

Relaterat blogginlägg

Kul fakta om flugor

 •   Världens minsta fluga (Euryplatea nanaknihali) är mindre än ett saltkorn
 •   Flugor har vad som liknar små sugproppar på fötterna vilket gör att de kan promenera uppochner på alla möjliga ytor
 •   Eldflugor är trots sitt namn inte en fluga utan en sorts bagge
Mer kul fakta
 •  En husfluga kan slå vingarna 1000 gånger per sekund vilket förklarar det höga surrande ljudet flugan skapar
 •  I perfekta förhållanden kan två flugor på 5 månader skapa avkomma som täcker hela jordklotet, flera meter djupt 
 •  Flugor växer inte under sin livstid, de små flugor vi ser tillhör antingen en liten art eller så har de bara fått mindre näring i larvstadiet
Copyright © 2017 Pinweel AB

To top