Alla produkter

GuideBananfluga

Bort med bananflugor!

Har det börjat komma små irriternade flugor som cirkulerar kring fruktskålen? Det kan vara bananflugor som äter av och lägger ägg i sprickor på frukten. En hona lägger 500 ägg och dessa är flugor om en dryg vecka så läs vidare och gör dig av med flugorna direkt.

Kort om bananflugor

Bananflugan finns överallt i vår natur, det är därför svårt att hindra att de söker sig in - oftast följer de med frukt som man har handlat i affären in i hemmet. Mest problem med bananflugor i Sverige är på sensommaren då förhållandena är mest gynnsamma för flugorna.

Flugorna gör egentligen ingen skada i hemmet mer än att de kan upplevas störande och osmakliga, speciellt då de lägger tusentals ägg på och i frukt.

 Bild: Bananfluga/ fruktfluga [© VengolisCC-BY-SA-4.0]

Bananflugans föda

Bananflugan trivs i rumstemperatur och klarar sig bra på mikroorganismer. De älskar din övermogna eller skadade frukt, sopor och vinskvättar.

 Bild: Bananfluga på frukt [© Agricultural Research Service, public domain]

Så får man bananflugor

När det är säsong för bananflugor, främst i slutet på sommaren när svensk trädgårdsfrukt är mogen, är det vanligt att man får in bananflugor utifrån.

Oftast får man också med sig bananflugor från frukten man köper i butiker, äggen som lagts i en skada eller skreva på en frukt syns kanske inte ens men plötsligt kläcks en massa bananflugor. 

Extremt snabb förökning

De lever endast upp till 30 dagar men finns riklig tillgång till föda kommer flugan under denna tid producera en stor mängd avkomma. Flugorna har en otrolig förmåga att föröka sig. Utvecklingen från ägg till färdig fluga tar bara ca 8 dagar och eftersom varje hona lägger omkring 500 ägg så gäller det att minska möjligheten för deras utveckling med alla medel. På grund av att flugan förökar sig så snabbt används den flitigt inom forskning, likaså som levandefoder för ytlevande akvariefiskar.

Så bekämpar du bananflugor

Bananflugor är något alla råkar ut för och tack vare att bananflugorna är ganska känsliga samt har en kort livscykel är de lätta att få bort med rätt åtgärder:

 1. Fällor: Gör enkelt din egna fälla genom att blanda till ett glas med en del vatten, några droppar diskmedel, en del vinäger och två delar honung. Flugorna dras till blandningen och drunknar i den. Dessvärre är dessa fällor färskvara, även om du rör om i fällan varannnan timme så tappar den snabbt i effekt och bör bytas redan nästa dag. Det kan därför vara mer effektivt och billigare i längden att köpa en färdig anpassad bananflugefälla med lockmedel.
 2. Medel: bekämpningsmedel mot flygande insekter fungerar mot bananflugor men se till att inte spraya på frukt och livsmedel.
 3. Vädra ut ordentligt och sänk inomhustemperaturen om möjligt.
 4. Ta bort föda och barnkammare: 
  1. Förvara övermogen och skadad frukt i kylen.
  2. Lämna inte mat eller ex. vinskvättar framme.
  3. Se till att ha förslutningsbara kärl för hushållssopor.
  4. Städa köket ordentligt och ta bort alla "barnkammare" för larver, exempelvis noggrann rengöring av diskho, röranslutning och golvbrunn med borste och diskmedel.
  5. Vissa krukväxter attraherar och föder fruktflugor - du kommer se vilka. Gör dig av med dessa eller ställ dem utomhus om möjligt.

Om du gått igenom ovanstående åtgärder varje vecka under tre veckors tid så bör bananflugorna vara borta.

Mer fakta om bananflugor

Bananfluga är en art i släktet bananflugor och tillhör familjen daggflugor. Flugkroppen är vanligtvis 2-2,5 millimeter lång och namnet bananflugor (fruit flies) har den fått av att den ofta påträffas vid frukt. Flugans livslängd är ungefär en månad vid en temperatur om 29 °C. Ibland används ordet fruktflugor, troligtvis en direktöversättning av det engelska ordet "fruit flies".

Bananflugans utseende och specifika särdrag är svåra att urskilja med blotta ögat, dess ögon är tegelröda och kroppen i huvudsak gul-brun, med tvärgående svarta ringar runt buken. Honorna är cirka 2,5 millimeter långa, medan hanarna är marginellt mindre och baksidan av deras kroppar mörkare samt att de har en distinkt svart fläck på bakkroppen.

Bananflugans levnadscykel innehåller en fullständig metamorfos. Den utvecklas först från ägg till en larv, vilken förpuppas efter en tid, och inte förrän i puppan utvecklas flugan till fullbildad imago.

3 förebyggande steg

1
Ta bort födan. Undvik att ha gammal frukt framme. Förvara frukt i kylen och ha endast färsk och oskadad frukt framme.
2
Se till att kärl till hushållssopor sluter tätt så att flugorna inte kommer åt föda och kan lägga sina larver. Och töm hushållssopor - helst dagligen.
3
Håll köket rent från disk, spill och skrubba diskhon. Städa också undan matrester samt flaskor eller glas med saft-, läsk-, öl- eller vin-skvättar.

Relaterat blogginlägg

Kul fakta om bananflugor

 •   Bananflugor viftar med vingarna 220 gånger per sekund
 •   Fruktfluga är en översättning från engelskans "fruit fly" men egentligen heter flugan bananfluga på svenska
 •   Bananflugan var det första djuret att skickas ut i rymden, 1947 när USA skickade upp V-2-raketer, de hittades dessutom levande i landningskapseln!
Mer kul fakta
 •   Medicinska studier använder ofta banaflugor då de förökar sig snabbt och har en kort livscykel, bl.a. för att undersöka Parkinsons, Alzheimers, cancer men också drog- och alkoholberoende
 •   Bananflugor älskar alkohol då detta är en biprodukt av ruttnande frukt, flugornas mest eftersökta föda
Copyright © 2017 Pinweel AB

To top