Bli av med mördarsniglar - produkter

  Mest sålda
  Snigelmedel
  Barriär
  Nematoder (eko)
  Snigelfällor
  Alla produkter

  5 förebyggande steg

  1
  Byt jord på och tvätta plantor du får där det finns risk att mördarsnigelägg kan finnas. Detta gäller tyvärr även ibland inköpta plantor.
  2
  Skapa ordning i trädgården. Ta bort lövhögar, frukt och annat som kan vara skydd eller föda, samt kompostera i sluten behållare.
  3
  Vattna på morgonen istället för kvällen - sniglar är nattaktiva och gynnas av fukt. Kan du undvika att vattna i kombination med varmt och torrt väder så får sniglarna det tufft.
  4
  Skapa barriärer till din trädgård. Exempelvis hindrar fri öppen jord runt plantor och grusskikt i trädgården sniglarna. Det finns också koppartejp och till och med elstängsel mot mördarsniglar.
  5
  Välj växter med omsorg - helst växter som på egen hand motverkar mördarsniglar och undvik de växter som är mest attraktiv föda såsom växter med saftiga blad.

  Kul fakta om mördarsniglar

  •   Mördarsniglar är kannibaler 
  •   Sniglarna har 27.000 "tänder" - fler än en vithaj
  •   Snigelslem absorberar vatten vilket gör det svårt att tvätta bort
  Mer kul fakta
  •   Sniglar lämnar unika doftspår som hjälper dem att hitta vägen hem
  •   Bara 5% av sniglarna är över markytan vid varje given tid, resten är under mark
  •   Sniglars blod är grönt

  Vanliga frågor

  Barriär
  Koppartejp funktion

  Hur fungerar koppartejpen, halkar mördarsniglarna på den och innebär det då att den helst ska placeras lodrätt?

  Koppartejpen är ledande och blir elektrisk laddad genom en elektrokemisk reaktion. När sniglen sedan nuddar tejpen med sitt ledande slem så sker en liten elektrisk urladdning som räcker för att ge mördarsnigeln en (för den kraftig) avskräckande stöt. Laddning skadar eller dödar inte snigeln utan fungerar endast avvisande.

  Fungerar el-stängsel?

  Fungerar el-stängsel för att hålla mördarsnigar borta?

  Stick.se har valt att inte ha el-stängsel mot mördarsniglar i sortimentet då vi inte sett bevis på tillfredsställande funktion av dessa produkter. Högt pris i kombination med potentiellt låg effekt på mördarsniglar gör att vi inte vill rekommendera el-stängsel till våra kunder.

  Fungerar kalk?

  Jag fick tipset att dra en sträng kalk som skydd mot mördarsniglar, fungerar det?

  Ja det fungerar, aska om du eldar hemma fungerar också på samma sätt. Dock måste du göra om barriären när det regnat. Tänk bara på att växter/gräs kan påverkas negativt så håll det under uppsikt och byt behandlingsmetod om du ser en försämring.

  Det går också att spreja såpvatten på växter du vill skydda. Se till att spraja på så de blir riktigt hala och gör om efter regn.

  Snigelmedel
  Ferramol applicering

  Var och hur ska jag sprida ut Ferramol för bästa effekt?

  Sniglarna är blötdjur som därför undviker solljus, så sprid gärna ut Ferramol på kvällen och sikta på områden som är skuggade på dagen och där du sett många mördarsniglar. Sprid gärna för hand och i små mängder för att inte slösa med medlet.

  Undvik att bekämpa med Ferramol när det regnar mycket eller kommer regna kraftigt de närmsta dagarna. Ferramol är anpassat för att klara lite regn men kraftigt regn kan göra att kornen löses upp och sprids ut i marken.

  Fåglar, igelkottar och Ferramol

  Fåglar och igelkottar äter av det Ferramol jag lagt ut, tar de skada av detta?

  Nej igelkottar, fåglar och andra djur tar inte skada av järnfosfatet Ferramol. Utomlands finns dock medel med den aktiva substansen Metaldehyd, och detta är farligt, inte bara för igelkottar eller fåglar utan även alla andra djur och människor. Snigelmedel med Metaldehyd är förbjudet i Sverige. Alla godkända medel i Sverige är ofarliga för andra djur än sniglar.

  Anledingen att just mördarsniglar påverkas av Ferramol är att de är blötdjur som är väldigt känsliga för den uttorkning som sker när de får i sig medlet.

  Dock kan det vara bra att skydda Ferrmol från fåglar, råttor och andra djur för att det ska räcka längre. Exempelvis Snigelbaren kan göra detta då den minskar möjligheten för andra djur att komma åt kornen.

  Påverkan olika sniglar

  Är det bara mördarsniglar som bekämpas med Ferromol eller påverkas även andra sniglar?

  Järnfosfatet dödar alla sniglar som får i sig det, så allt från vanliga trädgårdssnäckor, vinbergssnäckor, pantersniglar till såklar mördarsniglar. 

  Se fler
  Järnsulfat billigare

  Jag fick tipset att bekämpa mördarsniglar med järntillskott som egentligen är för grisar för att det är billigare, fungerar det?

  Järnsulfatet som finns i järntillskott för grisar bör liksom Ferramol ha en dödande effekt på sniglar. Dock innehåller det inte lockmedel så frågan är om sniglarna hittar och äter av medlet. Dessutom är Ferramol utformat i en bunden pelletsform för att reducera mängden som regnar bort, pulvret för grisar regnar nog tyvärr bort.

  Nematoder
  Hälsa och nematoder

  Är nematoder farliga för husdjur?

  Nej nematoder är ofarliga för fåglar, djur, växter och barn. Nematoder har testats och är godkända av Kemikalieinspektionen för användning i Sverige.

  Växter och nematoder

  Kan ja äta växter som bevattnats med nematoder?

  Nematoder är ofarliga att få i sig och är godkända av Kemikalieinspektionen för användning. Dock bör du alltid tvätta grönsaker, frukt och annat som vanligt före de konsumeras.

  Regn och nematoder

  Vad händer om det regnar efter jag vattnat ut nematoder?

  Nematoderna regnar inte bort, utan snarare hjälper det nematoder att komma ned i jorden till mördarsniglarna. Mördarsniglarna trivs bäst vid regn så det är snarare bra timing för effektiv bekämpning.

  Se fler
  Återanvända nematodlösning

  Kan jag spara vattenblandning med nematoder som blivit över?

  Tyvärr klarar sig nematoder inte så länge i vattenlösningen utan rekommendationen är att använda all lösning på en gång.

  Kombinera järnfosfat och nematoder

  Kan jag kombinera järnfosfat och nematoder och behandla med båda samtidigt?

  Absolut, järnfosfat och nematoder påverkar inte varandras effektivitet negativt. Eftersom de verkar på olika sätt så borde du få en kraftfullare bekämpning.

  Höstbehandling med nematoder

  Vissa säger att det är bra att behandla med nematoder på hösten, stämmer det verkligen? Mördarsniglarna dör ju ändå på hösten.

  Det stämmer faktiskt att det är effektivt att behandla även på hösten. Detta beror på att om man minskar mängden mördarsniglar som lägger ägg för vintern så har man betydligt färre sniglar som kommer fram till våren.

  Utvattning av nematoder på växter

  Ska jag vattna ut nematodlösning direkt på de plantor jag vill skydda?

  Bäst effekt får du om du vattnar marken/jorden/gräset kring de växter du vill skydda. Detta beror på att nematoderna lever i marken och vattnas de direkt på exempelvis bladverk så kan de bli kvar där och inte överleva. Om du vattnar dem direkt på en växt är vår rekommendation att eftervattna med bara vatten så att nematoderna sköljs ned på marken.

   

  Tid till verkan för nematoder

  Hur lång tid tar det för nematoder att verka efter att jag vattnat ut dem?

  Inom ca 3 dagar har nematoderna funnit sina mål (mördarsniglarna), därefter tar det kring 4-18 dagar för infekterade mördarsniglar att dö. I nästa steg äter de kannibalistiska mördarsniglarna upp infekterade individer och smittas därefter i sin tur. Summerat får du effekt efter ca 3 dagar och därefter en gradvis och fortsatt effekt i upp till en månad.

  Nematod så fungerar de

  Vad är nematoder och hur fungerar de?

  Nematoder är ett samlingsnamn för mikroskopiska maskar. De nematoder vi säljer (ex Nemaslug) bär på en specifik smitta som är dödlig för just mördarsniglar - för andra organsimer är smittan ofarlig. Nematoder vattnas ut i vattenblandning och lever därefter i jorden där de söker upp och smittar mördarsniglar. Smittade mördarsniglar dör och blir uppätna av andra mördarsniglar som i sin tur blir smittade. Därmed uppnår man en mycket effektiv bekämpning helt biologiskt och helt miljövänligt.

  Utvattning nematoder

  Hur vattnar jag bäst ut nematoder?

  Förpackningen innehåller tydliga instruktioner för blandning av nematod-vattenlösning samt utvattning. Här följer några saker att tänka på:

  1. Blanda nematoder och vatten i en vanlig vattenkanna med stril
  2. Var noga att blanda rätt mängd vatten enligt förpackningens instruktion
  3. Vattna lösningen på marken/jorden/gräset, det är viktigt för att nematoderna snabbt ska komma ner i jorden där de lever
  4. Om du vattnar lösningen direkt på växter - se till att eftervattna med bara vatten så att nematoderna sköljs ned på marken
  Nematoder och andra sniglar

  Kommer andra sniglar också dö om jag använder nematoder?

  Nematoderna dödar även åkersniglar som är ett skadedjur samt andra goda vattensniglar. Om du vill undvika att bekämpa så vattna inte ut nematoder närmre än 15 cm kring dammar där du vill skydda sniglarna. 

  Övrigt
  Ägg mördarsnigel

  Hur ser mördarsniglarnas ägg ut och var hittar jag dem?

  Mördarsniglarnas ägg är vita eller ljusgråa och är cirka 2-3 mm i diameter. Äggen ligger ofta i klumpar/klasar som kan liknas vid rom.

  Det kan vara svårt att hitta snigeläggen som kan ligga dolda under blad, stenar eller i jorden. Ibland kan också äggen förväxlas med gödning man använder till krukväxter. Var dock alltid noga med att kontrollera växter som du får eller köper så att inga ägg följer med. 

  Det är ganska lätt att förväxla mördarsnigelns ägg med andra snigelägg, men det finns ingen anledning att tveka om du misstänker att det är mördarsnigelägg.

  Storlek mördarsnigel

  Hur stor är en fullvuxen mördarsnigel och hur stor är den när den föds?

  När mördarsniglarna föds är de mellan 5-10 mm långa. Fullvuxna mördarsniglar är ca 70-150 mm (7-15 cm).

  Skonsamt dödande

  Hur dödar jag en mördarsnigel på ett humant sätt?

  Det smidigaste och skonsammaste sättet att döda mördarsniglar är att separera snigelns huvud från kroppen. Detta görs enklast med spade, sekatör eller sax och du klipper snigeln ca en centimeter från nosen.

  Se fler
  Snabb fortplanting

  Hur kan mördarsniglar fortplanta sig så snabbt?

  Fyra faktorer är huvudförklaringen till mördarsniglarnas snabba expansion:

  1. Inga naturliga fiender - ex. igelkottar som ger sig på andra sniglar undviker mördarsniglarna)
  2. Antalet ägg - en enda snigel kan lägga upp till 400 ägg över en säsong
  3. Hermafroditer - sniglarna är tvåkönade och kan dessutom befrukta sig själva
  4. Tillgång på föda - våra trädgårdar innebär en i stort sett obegränsad tillgång till föda
  Locka och fånga

  Finns det något sätt att locka mördarsniglarna till ett ställe så att de blir lättare att fånga och döda?

  Två enkla saker du kan göra:

  1. Bygga en fälla av en burk med toppen i marknivå och något gott i (ex. kattmat, öl, ruttnande frukt) samt vatten i botten. Mördarsniglarna ramlar i och drunknar. Töm fällan med jämna mellanrum.
  2. Skapa gömställen för mördarsniglarna, exempelvis genom att lägga ut gamla bilmattor på fuktiga och skuggiga ställen. Då kryper sniglarna in och gömmer sig och samlas på några få ställen.
  Ägg spridning

  Kan mördarsniglars ägg spridas via fordon, skor och annat?

  Hypotetiskt sett är det nog möjligt men inte så troligt. Vanligaste spridningen är via jord där både ägg och sniglar kan följa med och ta sig till en ny plats. Själva äggen är känsliga, t.ex. är inte ägg i en död mördarsnigel levnadsdugliga och i svenska förhållanden kan äggen inte klara att övervintra. 

  Copyright © 2024 Stick AB
  To top