Slipp pälsängrar - produkter

  Mest sålda
  Rödceder
  Fällor
  Medel
  Övrigt
  Alla produkter

  3 förebyggande steg

  1
  Städa regelbundet och rengör då garderober, sängar, mattor med mer grundligt och sök då även efter spår av pälsänger.
  2
  Använd avvisande produkter för att minska risken för angrepp, exempelvis fällor, rödcederträ eller vakuumförvaring.
  3
  Var extra observant på vår och sommar när pälsängrar riskerar att flyga in i huset för att hitta en bra plats för sina larver.

  Kul fakta om pälsänger

  •   Flera arter av pälsänger klarar sig bara inomhus i Sveriges klimat
  •   Pälsängerns larvstadie kan vara i 3 år
  •   Endast pälsängerlarven äter dina kläder, fullvuxen livnär den sig på nektar och pollen
  Mer kul fakta
  •   Pälsängern gör nytta i naturen då den bryter ned päls, dun och fjädrar från döda djur

  Vanliga frågor

  Rödceder
  Hälsa och säkerhet

  Kan rödceder vara farligt för människor eller husdjur?

  Rödceder är generellt inte farligt för människor eller djur, dock kan man uppleva ett obehag eller rodnad om man får oljan direkt på huden. Får man oljan på sig eller i ögonen ska man snabbt skölja bort den med vatten - det är dock inte farligt. Oljan bör inte konsumeras och ska därför förvaras utom räckhåll för barn och husdjur.

  Forskning visar att trä- och byggnadsarbetare som arbetar med trävaror av rödcederträ under en längre tid kan få allergier, svullnader eller svårläkta sår. Mot denna bakgrund bör man undvika att få i sig spåndamm om man exempelvis slipar rödcederträ med sandpapper själv.

  Fläckar

  Stämmer det att röd ceder kan fläcka kläder?

  Rödcederolja i flytande form eller utfällt från träprodukter kan fläcka kläder och även andra material, se därför till att placera oljan/ blocken så att de inte kommer i direkt kontakt med kläder eller känsliga ytor.

  Följande kan du göra för att minska risken att få fläckar på plagg eller material:

  1. Rulla in cederträ i papper eller lägga på en plastbit
  2. Förtesta på en liten yta om material tar skada om du exempelvis applicerar olja längs fönsterbleck eller golvlister 
  3. Det finns också färdiga produkter där rödcederträ redan sitter på en metallhängare så att man kan hänga på klädstång i en garderob utan kontakt med andra material
  Innehåll/ verkan

  Vad är det i rödcederträ som motverkar skadedjur?

  Det är rödcederträets naturliga eteriska olja med sin starka arom som bl.a. malar, pälsängrar och silverfiskar undviker. Rödcederträ innehåller inga tillsatser, är helt naturligt och giftfritt. I vissa fall utvinner och koncentreras själva oljan för att få maximal effekt. 

  Rödceder är erkänt av U.S. Environmental Protection Agency (EPA) som ett bekämpningsmedel mot skadedjur med minimal risk för människor eller andra organismer.  

   

  Se fler
  Vita kristaller

  Det har blivit som en vit avlagring på min rödcederträ-hängare, vad är det för något?

  Kristaller kan ibland bildas när rödcederoljan i träet utsätts för temperaturvariationer. Det är helt ofarligt och du kan bara borsta av kristallerna och fortsätta använda rödcederträet.

  Fällor
  Funktion fälla

  Om det är mallarven som äter på ens kläder, varför har man då en fälla för att fånga malfjäril?

  Malfällor fyller två syften; det ena är att fånga eventuella enstaka malfjärilar som kommer in i hemmet innan de hinner föröka sig och man som följd får malangrepp.

  Det andra syftet är att ge en tidig indikation på ett eventuellt malangrepp så att man kan vidta åtgärder och slippa skada på kläder samt få en chans att agera i tid och slippa att malproblemet hinner växa sig stort och sprida sig.

  Du har alltså helt rätt i att om det redan finns mallarver som angripit kläder då räcker inte malfällor - då krävs ordentlig städning och troligtvis bekämpning med ex. rödceder spray eller rödcederträ.

  Fällor lukt

  Har malfällorna den goda rödcederdoften?

  Nej fällorna är helt luktfria. Fällorna är anpassade för att attrahera malfjärilar med feromon medan rödceder gör det motsatta. Är du ute efter den fräscha doften rekommenderar vi istället solida rödcederträprodukter såsom kuber, hjärtan eller plattor.

  Skydda stor yta

  Jag vill skydda hela huset mot mal (ca. 160kvm), hur många fällor behöver jag?

  Fällorna är anpassade för att täcka specifika utrymmen (där du förvarar kläder). Så hur många du behöver beror på vilka platser du vill skydda. Malfjärilar söker sig till föda/kläder för att larverna ska ha bra tillgång till föda. En fälla per garderob/ förvaringsplats räcker. 

  Vill du täcka stora ytor tror jag det är bättre att placera ut rödcederträ (ex. denna) i garderober, samt vid fönster och dörrar - detta för att motverka att malfjärilar söker sig in. Sedan kan man ha ett fåtal malfällor i garderober, sommargarderob, klädkammare som en extra försäkring.  

  Se fler
  Fara husdjur

  Kan malfällor vara farliga för husdjur eller barn?

  Nej, malfällorna är helt giftfria och helt ofarliga för människor och djur. De enda organsimer som kan ta skada av fällan är de som kan fastna i fällans klister - alltså framförallt malfjärilar men annars möjligtvis andra flygande eller krypande insekter.

  Prisskillnad fällor

  Varför är Mottlock-fällan dyrare än Silvalures fälla?

  Båda fällorna håller bra kvalitet, det högre priset för Mottlock motiveras med att fällan: 

  1. har nästan dubbelt så lång livslängd 
  2. har erkänd kvalitet och rekommenderats av ex den tyska ekologi-tidningen "Ökotest"
  3. attraherar utöver klädesmal också pälsänger

  Silvalures fälla är mycket prisvärd så vårt tips är att kombinera fler fällor för samma pengar och få ett ordentligt skydd (flera platser/ garderober) och över längre tid (speciellt sommarmånaderna när det finns mer mal och vi ofta har öppet för att vädra).

  Övrigt
  Alternativ till tvätt

  Hur ska jag göra med kläder som är angripna av mal men som inte tål att tvättas i 60 grader?

  Vissa plagg/ textilier klarar inte att tvättas i 60 grader men kan hettas upp i ugn eller torkskåp/ torktumlare istället, kolla tvättråden för det specifika plagget om så är fallet. Kom ihåg att plagget ska vara upphettat i minst 30 minuter.

  Ett ytterligare alternativ är att kemtvätta plagget istället, mal-fjärilar, -ägg eller -larver klarar inte en korrekt utförd kemtvättsbehandling. Många gör en förebyggande kemtvättsbehandling av favoritplaggen i sommar- eller vintergarderoben innan de vacuumförpackas och sorteras undan.

  Smutsade kläder

  Varför ger sig malar på just smutsiga kläder?

  De mat- och hudrester från oss människor som finns i smutsade plagg är proteinrika och därför extra attraktiv föda för mallarver. Ull som sådant innehåller också protein men vår smuts i ännu högre grad. Detta är anledningen att man alltid ska se till att endast rena kläder och textilier förvaras i garderober och lådor - man minskar helt enkelt risken för angrepp genom att ta bort möjlig föda.

   

  Copyright © 2024 Stick AB
  To top