Alla produkter

GuideMullvad

Så blir du av med mullvaden

Har du fått mystiska hål i träsmattan? Mullvadar är extremt snabba att muta in ett revir och göra skada i en trädgård - på bara ett dygn hinner de gräva nästan 100 meter tunnlar i sitt underjordiska tunnelsystem. Tunnelsystemet som en enda mullvad byggt kan sedan sträcka sig upp till 1000m2!

Kort om mullvad

Mullvaden ser dålig och har dåligt luktsinne, istället använder den sig av hörsel och känselorgan på nosen och fötterna för att navigera samt för att lokalisera föda. Den europeiska trädgårdsmullvaden gräver snabbt sina komplexa underjordiska system som skadar till exempel gräsmattor och rötter på framförallt unga plantor. 

Mullvad - Talpa europaea

 Bild: Mullvad, Talpa europaea [© Michael David Hill, CC-BY-2.5]

Tecken på mullvad Det tydligaste tecknet på mullvad är högarna som skapas. Mullvaden skapar ca. sex högar per dygn. Alltså kan det gå riktigt snabbt att få massvis med högar på gräsmattan, det kan då röra sig om en enda mullvad. 
Sork eller mullvad?

Oftast kan man avgöra om det är sork eller mullvad man har att göra med genom att se på jordhögarna vid hålen de skapar: 

 1. Mullvadens högar är högre och spetsigare än vattensorkens, dessutom lägger mullvaden jordhögen över (i) hålet. Så tar man bort högen och där är ett hål så är det troligtvis mullvad.
 2. Mullvadens gångar är smått ovala horisontellt.
 3. Man kan också testa genom att ta bort jordhögen och blottlägga gången, blir den igenfylld (eller ny jordhög) inom 6 timmar så är det nästan garanterat en mullvad.

Mullvadsgång

 Bild: Mullvadshål [© ZeframCC-BY-SA-3.0-migrated]

Skador av mullvad

Mullvaden gräver enorma underjordiska system av gångar i sin jakt på föda. Gångarna långt ner i marken är oftast permanenta medan gångar precis under mark (ett fåtal centimeter) används i jakt på föda - dessa överger mullvaden på sikt och låter kollapsa. De omfattande gångsystement, speciellt de ytliga gångarna, leder i sin tur till:

 • Ojämn mark som kan leda till kostnader för att återställa, eller om lämnade oåtgärdade, att exempelvis boskap skadar sig.
 • Hål i gräsmattor som många stör sig på men som också kan vara riktigt problematiska på vissa platser, till exempel på en golfbana.
 • Odlingar tar ofta skada genom att unga plantor får skador på rotsystem som i förlängningen dödar växten.
 • Stenar friläggs på marken som kan skada exempelvis gräsklippare och andra maskiner.

Det har inte observerats att mullvadar bidragit till smittspridning eller sjukdomar som påverkar människor.

Så blir du av med mullvad
 1. Vibrationer och ljud skrämmer mullvadar, för detta finns anpassade produkter med både ultraljud och vibrationer, exempelvis den kraftfulla Silvalure® vibrations- & ljudskrämma.
 2. Fällor, vanliga råttfällor eller specialanpassade för mullvadar. Då man oftast endast har en eller ett par mullvadar på tomten kan man med speciella fällor fånga och döda mullvaden.
 3. Medel mot mullvadar är ett sorts viltskydd som även håller harar och kaniner borta, exempelvis produkter med doftämne.

Följande är vissa frekventa husmorsknep, men vars effektivitet ifrågasätts:

 1. Hemmagjorda vibrationsskrämmor, till exempel en glasflaska på ett armeringsjärn som sätts i marken.
 2. Vissa växter såsom korstörel ska naturligt hålla mullvadar borta, dock bör dessa rimligtvis endast ha en väldigt begränsad och lokal effekt.
 3. Placera föremål med stark doft såsom vitlök, malbollar eller surströmming i gångsystemet. 
 4. Katter kan iallafall i teorin skrämma bort mullvaden.
Mer fakta om mullvad

Mullvadar är ca 15 cm långa och med en mörkt grå- eller svartskimrande päls. Mullvaden saknar ytteröron och har små nästan omarkerade ögon. För grävande har mullvaden väl anpassade kraftiga framben med skovelliknande klor. Dock är det mycket ovanligt att man får se en fri levande mullvad ovan jord, detta då mullvaden är mycket skygg och dessutom spenderar i stort sett hela sitt liv under jord.

Mullvadens huvudföda är daggmask, vilket utgör omkring 80-80% av födointaget. Utöver daggmask äter mullvaden också små insekter och larver. Mullvaden är glupsk och äter ca 75% av sin egen kroppsvikt var dag. För att klara vintern samlar mullvaden daggmaskar, som den skadar så att de inte kan orientera sig, och fyller sina hålor - på så vis har mullvaden färsk föda även under vintern.

Mullvadar skapar och håller revir, vilket gör att det är sällsynt att man har fler än en eller ett par mullvadar på tomten. Tunnelsystemet som en mullvad skapar kan sträcka sig upp till 1000m2

4 förebyggande steg

1
Vissa växter ska ha en naturligt avvisande effekt på mullvad, till exempel allium och korstörel, dock har dessa en ganska lokal effekt
2
Vibrationer samt ultraljud skapar obehag för mullvadar liksom för de flesta gnagare, varpå de med största sannolikhet väljer att bosätta sig någon annanstans
3
Hård packad jord och en tät gräsmatta med mycket rötter gör platsen mindre attraktiv för mullvadar. Detta är främst något man kan tänka på vid nyanläggning av tomtmark
4
Se till att klippa gräsmattor regelbundet - dels stör det mullvadar men det gör också att man snabbare upptäcker jordhögar och mullvadsangrepp innan skador hunnit bli så omfattande

Relaterat blogginlägg

Kul fakta om mullvadar

 •   Mullvadar kan gräva 100 meter tunnel på ett dygn
 •   Mullvaden har giftig saliv som paralyserar bytesdjuren
 •   Mullvadar kan springa baklänges lika snabbt som framlänges
Mer kul fakta
 •  Mullvadar har dubbelt så mycket blod som andra däggdjur, detta gör att de kan hålla mer syre i blodet och klara sig längre under mark
 •  Condylura cristata har bläckfiskliknande tentakler på munnen som hjälper den känna runt efter mat
Copyright © 2017 Pinweel AB

To top