Alla produkter

GuideLoppa

Bli av med loppor

Har du husdjur och hittar små 2-3 mm långa parasiter som kan hoppa? Då är risken stor att det är djurloppor. Loppor kan sprida hemska sjukdomar som pest och tyfus, men som tur är finns inte dessa sjukdomar längre i Sverige. Men oavsett vill du säkert bli av med lopporna snabbt.

Kort om loppor

Loppor är blodsugande parasiter, 2-3 mm långa vinglösa insekter, med en från sidorna starkt tillplattad kropp. Många arter av loppor har kraftiga bakben vilka gör att de kan hoppa väldigt långt i förhållande till sin storlek.

Människoloppan förekommer sällsynt i Sverige och är numera sällsynt även i Europa. Den kan dock förekomma på vandrarhem eller dylikt där hygienen är bristfällig och människor från länder med loppor har vistats. Människoloppor försvinner oftast om du tvättar dig regelbundet. Det finns även djurloppor, strandloppor och snöloppor - se mer under "Mer om". Djurloppor är vanligare att få in i hemmet, särskilt om man har husdjur. Under gynnsamma förhållanden kan fem loppor bli 5.000 loppor inom loppet av bara 3 veckor.

Sjukdomar och bett

Loppbett ger röda, starkt kliande utslag, oftast på bålen. De liknar små myggbett, men oftast får man flera bett samlade med någon centimeters avstånd. Klådan kan hålla i sig men betten läker alltid av sig själv.

Sjukdomar som smitta genom loppbett är bland annat pest och tyfus, men dessa sjukdomar finns som tur är inte längre i Sverige.

Har du eller ditt husdjur loppor?

Då människor framförallt får loppor via husdjur fokuserar vi på produkter som får bort loppor på dina husdjur. Två saker bör du speciellt tänka på vid behandling, för det första att vuxna loppor dör snabbt av preparatet, och för det andra att medlet har en långverkande effekt som gör att även larver stryker med. Behandla alla djur i hemmet regelbundet med långtidsverkande medel mot loppor. Följ instruktionerna på förpackningen noga. Såhär kontrollerar du för loppor:

 1. Normalt kan du se loppor på dig själv eller ett husdjur. De är oftast rödbruna och ca 2 mm lång. Kolla speciellt på ditt husdjurs huvud, hals och bakre vilka oftast drabbas.
 2. Loppbett ger röda och starkt kliande utslag, oftast på bålen på människor. Husdjur bör du kolla regelbundet och extra ordentligt om de kliar sig mer än vanligt.
 3. Spillning i päls på husdjur kan förekomma, liknar svartpeppar och upptäcks enklast med loppkam och ett vitt papper.
Lindra klåda och vårda bett
 1. Undvik i möjligaste mån att klia på betten, annars kan betten bli infekterade.
 2. Klådan kan lindras med kylbalsam eller is på bettet.
 3. Vid stark klåda kan receptfri hydrokortison-kräm lindra. Även allergimedicin kan hjälpa.
Bli av med loppor
 1. Dammsug mattor, golv, möbler, sängkläder, hundkorg m.m. noggrannt. Både loppor, larver och deras respektive födoämnen tas därmed bort. Töm eller gör dig av med dammsugarpåsen utanför hemmet.
 2. Tvätta det som går in minst 50 grader.
 3. Rengör husdjur regelbundet med loppkam samt tvätta dess sovplats in minst 50 grader veckovis.

Det är lätt att tro att man har fått bort lopporna ur ditt hem men att de sedan kommer tillbaka. Ofta beror detta på att loppornas ägg är mycket svåra att upptäcka och kan ramla av i mattor, golvspringor, sängkläder etc. Därför är dammsugningen extra viktigt och bör göras grundligt.

Mer fakta om loppor

Loppor är en ordning i klassen insekter med ca 70 arter i Europa och ungefär 2.400 arter i hela världen. De är blodsugande ektoparasiter (lever utanpå värden) som lever på varmblodiga djur, exempelvis däggdjur eller fåglar.

Efter att en honloppa intagit föda kan hon lägga mellan 25 och 40 ägg om dagen, i pälsen på sin värd eller dess sovplats. En enda honloppa kan producera upp till 2000 ägg under sin livstid.

Loppans larver har inga extremiteter och lever på organiskt material i värddjurets boning. Puppan är inspunnen i en kokong där den färdiga loppan kan ligga i månader och invänta att ett värddjur dyker upp. Detta förklarar varför människor kan bli angripna av horder av loppor i hus som stått obebodda under lång tid.

För att loppor ska kunna föröka sig kräver de blod från sitt eget specifika värddjur. Därmed kan fågellopporna inte föröka sig i våra hem, de kan dock överleva under någon månads tid. Det finns flertalet olika loppor som har specifika värddjur. Djurloppor lever på exempelvis katter, hundar eller fåglar. Men vid brist på rätt värddjur kan de även ge sig på andra djur eller människor. Djurloppor är betydligt vanligare än människoloppan till följd av mängd potentiella värdar, hygien, päls med mer.

Strandloppor lever som namnet förtäljer på sandstränder. Snöloppor kan finnas i smältande snö.

3 förebyggande steg

1
Loppor trivs inte i en ren inomhusmiljö, så håll hemmet städat och dammsuget så är du trygg
2
Utomhus hjälper myggmedel även till att mota bort loppor
3
Husdjur är det vanligaste sättet man får in loppor så håll dem rena från loppor och tvätta deras sovplats (helst i mer än 50 grader)

Kul fakta om loppor

 •   Loppan kan hoppa 150 gånger sin egen storlek
 •   Loppor kan frysas i upp till ett år och sedan återuppliva sig själva
 •   Loppor kan dra 160.000 gånger sin egen vikt
Mer kul fakta
 •  En loppa som hoppar accelererar 50 gånger snabbare än en rymdfärja
Copyright © 2017 Pinweel AB

To top