Alla produkter

GuideLus

Slipp hårlössen i år

Kliar sig barnen i huvudet eller har det kommit upp en lapp på förskola eller skola om löss? Kanske är det dags att kontrollera om ni fått löss och om så behandla hela familjen. Det finns också saker du kan göra för att barnen ska slippa få löss nästa gång de kommer tillbaka efter sommarlovet.

Kort om löss

Huvudlössen lever av människors blod och lever i håret nära hårbotten. De är mycket känsliga, löss som lämnat håret och hamnat på golvet, en soffa eller annat, torkar snabbt ut och sprids inte vidare. Lössen klättrar endast, de kan inte hoppa som loppor eller flyga.

Löss kan vara mycket små och svåra att upptäcka, storleken är ofta endast som ett sesamfrö och äggen kan vara genomskinliga och därigenom kamoufleras bra i hårbotten. Det dröjer ofta upp till sex veckor innan klåda kommer som indikerar att du smittats.

Så smittar löss

Alla kan drabbas av huvudlöss, det har inget med allmänhygien att göra. Lössen sprids genom en "längre" kontakt hår mot hår, spridning via sängkläder, mössor borstar eller dylikt är minimal. Störst risk att få löss är under sommaren när lösssen är mest aktiva, likaså när skola och förskola sätter igång efter sommaruppehållet.

Bilder på löss och ägg

Huvudlöss närbild

 Bild: Huvudlus [© Gilles San MartinCC-BY-SA-2.0]

 Bild: Huvudlus, gnetter [© Eran FinkleCC-BY-SA-3.0]

Lusägg

 Bild: Lusägg på hårstrå [© Gilles San MartinCC-BY-SA-2.0]

Så upptäcker du löss

Många tror att det börjar klia när du får löss, men faktum är att det kan dröja upp till sex veckor innan klåda uppstår som en följd av överkänslighet mot lusens saliv. Om du blir smittad igen kommer dock klådan snabbare, ofta bara några dygn efter smittotillfället. Ett enkelt test är att kamma igenom håret med luskam över ett vitt underlag. Stryk av kammen mot exempelvis ett ark vitt hushållspapper efter varje kaming, då ser du direkt lössen.

Ett annat sätt är att leta efter lusägg i hårbotten, dessa kan ibland vara lättare att upptäcka än lössen trots att de endast är ca 1 mm långa. Äggen är ovala och antingen mörka om de har lusen kvar i ägget, annars ljusa eller gulvita. Oftast sitter äggen på hårstrået nära hårbotten men följer med hårstråets utväxt. Observera att om du endast finner tomma ägg efter en grundlig kontroll bör du inte påbörja en lusbehandling.

Löss kan lämna svart puder på kuddar eller tröjkrage, detta är avföring eller ömsat lusskinn. Ibland kan man också observera en röd rodnad bakom öronen om man är angripen av löss men oftast kommer detta i samband med klåda.

Tecken på löss i ett tidigt stadium av smitta är svåra att upptäcka så därför bör du, speciellt om du har barn, kontrollera för löss med jämna mellanrum och speciellt vid skol-, förskole start efter sommaruppehåll.

Så behandlar du löss

Att kamma håret med luskam är mycket effektivt men detta räcker inte allena utan bör kombineras med någon form av behandling. Om en familj, grupp eller hsuhåll har löss bör alla behandlas samtidigt för att undvika återsmitta.

  1. Luskaming: Använd en speciell luskam med täta och styva tänder, med fördel en ljus kam så att lössen syns bättre. Kamma hela håret noggrant från hårbotten ut till topparna, kamma hellre för mycket än för lite. Ta en bit vitt hushållspapper eller annat att stryka av kammen mot efter varje kamtag. Skölj också av kammen med jämna mellanrum.
  2. Behandling med lusmedel: Det finns fleratalet lusmedel på marknaden, dels medicintekniska produkter samt också läkemedel, se till att det medel du väljer innehåller dimetikon (en silikonolja). Följ alltid bruksanvisning noga för bästa resultat. Alla behandlingar innehåller ett avslutande steg då du ska finkamma håret noggrannt för att bli av med döda löss och ägg, detta bör du inte slarva med. OBS. oftast följs den initiala behandling upp med en andra behandling efter ca 1.5 vecka, detta för att eventuella ägg som funnits kvar då har kläckts och nästa våg löss måste dödas.
  3. Fortsätt luskamma håret 2-3 ggr i veckan de närmsta två veckorna efter avslutad behandling. Alla närstående bör göra detta och det minskar då risken att lössen finns kvar samt ger dig snabbt möjlighet att agera om så krävs.
  4. Förebyggande: Om det är konstaterat löss på till exempel din barns förskola finns medel att använda i förebyggande syfte som repellerar löss och därmed minskar risken att smittas. Det är oftast en spray som man sprayar håret med på morgonen och som sedan verkar att hålla löss borta under dagen.
  5. Om behandling med medicintekniska lusmedel inte har effekt kan löss behandlas med läkemedlet Tenutex som kan köpas receptfritt. Med fördel bör medicintekniska läkemedel testas först då det troligtvis är mycket lite risk att löss blir resistenta mot dessa.

OBS. Rådgör alltid med barnavårdscentral eller vårdguiden innan du behandlar barn under 2 år.

Mer fakta om löss

Huvudlusen (Pediculus humanus ssp. capitis) lever på människan, i huvudets hårbotten, där den livnär sig på blod. Huvudlöss orsakar klåda när utsöndrade ämnen i deras saliv kommer i kontakt med huden.

Lössen är cirka 2 till 3 millimeter långa som fullvuxna och är ofta beiga till färgen. Lusen lägger ägg (gnetter) som är mörka när de har lusen inuti och därefter ljusa eller gulvita, ovala med en längd på ca 1 millimeter.

Löss överlever utanför håret cirka 24 timmar, mendan deras fortplantningsförmåga endast upprätthålls i 4 timmar utanför håret. Detta är huvudorsaken till att direktkontakt är vanligaste orsaken till spridning.

3 förebyggande steg

1
Kontrollera för löss regelbundet om du har barn. Störst risk att få löss är under sommaren och därefter när skola och förskola sätter igång.
2
Det finns förebyggande medel som repellerar löss och därmed minskar risken att smittas. Bra vid skolstart eller om man vet att ex dagis har löss.
3
Löss smittar via längre kontakt hår till hår så minimera risk att smittas genom att undvika denna typ av kontakt med ex. barn på förskola efter sommarlovet.

Relaterat blogginlägg

Kul fakta om löss

  •   Löss kan överleva under vatten i flera timmar.
  •   Lössens ägg är genomskinliga för att kamoufleras i hårbotten.
  •   Löss är ett av de vanligaste skälen till att barn inte är i skolan i USA.
Mer kul fakta
  •  Löss är ungefär samma storlek som ett sesamfrö.
Copyright © 2017 Pinweel AB

To top