Bygg en bananflugefälla

Bananflugefälla gör-det-själv

Nu när fallfrukt fyller trädgårdar har bananflugorna en festmåltid och växer i antal, även inomhus om du har frukt framme och saknar fällor. Vi visar hur du bygger en enkel fälla för bananflugor och ger några praktiska tips.

Bananflugor, eller fruktflugor som en del också kallar dem (direktöversatt från engelskans fruit fly), gör egentligen inte så stor skada men kan vara nog så irriterande och osmakliga. De fortplantar sig otroligt snabbt, en hona kan lägga 500 ägg i en skadad frukt och inom en vecka har du en hel svärm flugor i hemmet. 

Bananflugor livnär sig på mikroorganismer i skadad eller ruttnande frukt, hushållssopor, samt vissa växter eller vinskvättar. Vill du bli av med bananflugorna finns ett enkelt sätt: En blandning med ättika och något sött (som socker eller honung) efterliknar favoritfödan och drar till sig bananflugan. Lägg till diskmedel som bryter vätskans ytspänning och flugorna drunknar i festmåltiden.

 

Så bygger du en egen fälla

  1. Ta en flaska eller ett glas
  2. Blanda ättika (1 dl), honung (1 msk) och några droppar diskmedel
  3. Rör om eller skaka varannan timme, annars avtar effekten

Nu har du en funktionell hemmagjord fälla! Enda nackdelen är att fällorna tämligen snabbt (inom en dag eller två) tappar effekten. Av den anledningen kan det vara värt att köpa en färdig fälla där vätska och själva fällan är anpassade för en hållbarhet om ca. 4 veckor.

 Tips: bananflugor är inte så kräsna, du kan använda ättika eller någon typ av vinäger. Likaså kan honung bytas mot socker, saft eller något annat sött. Måtten är inte heller så noga, vi har testat diverse kombinationer med bra resultat och sett på andras tips som varierar mycket. Var praktisk och ta det du har hemma helt enkelt.

 

Rekommenderade fällor

Om du vill ha en mer hållbar, skötselfri och effektiv fälla kan vi rekommendera följande produkter:

Bananflugefälla “citron” 2-pack smälter diskret in i fruktskålen med sitt citron-lika utseende. Det lilla hålet på fällans topp räcker för att flugorna ska ta sig in men motverkar att vätskan i fällan torkar ut. Fällan har också en genomsiktlig botten så att du kan inspektera fångsten.

GreenLine® Bananflugefälla 15ml är inte särskilt diskret men väl så effektiv. Mycket populär bland restauranger och storkök, där snabb lösning på flugproblemet är prio. Bananflugefällan kan också återförslutas om du fått bort flugorna för att användas igen vid ett senare tillfälle.

Stop-It!™ flugpenna är en lite annorlunda produkt som du kan kombinera med en egen fälla för att göra den näst intill osynlig. Ta bara exempelvis en lite skål och fyll med en skvätt vin, öl eller saft. Rita därefter ett streck med pennan runt skålens öppning - efter det att bananflugorna kommit i kontakt med det osynliga strecket dör de. Flugpennan kan du även använda mot vanliga flugor, ex. i fönster, men även mot silverfiskar och andra krypande insekter.

 

Så får du ut mest av din fälla

Även med en bra fälla gäller det att ta bort övrig föda så att bananflugorna faktisk söker sig till fällan.

  1. Börja med att vädra ut bananflugorna för att få en bra start på bekämpningen.
  2. Kassera skadad och potentiellt angripen frukt och förvara frukt i kylskåp under perioden då bananflugorna är framme.
  3. Ta ut sopor ofta och håll rent från vinslattar och annat som bananflugor livnär sig på.
  4. Ta ut eventuella växter som bananflugorna söker sig till.
  5. Avsluta med att sätta ut en bananflugefälla.

Om du vill veta mer om bananflugor läs gärna mer i vår guide.

 

Huvudbild: Bananflugefälla gör-det-själv [© Stick.se]

Relaterade produkter
Copyright © 2023 Stick AB
To top