Test av Mottlock®: populär malfälla

  Mottlock malfälla garderob

  Bild: Mottlock malfälla på klädhängare [© Stick.se]

  Mottlock är den populäraste och troligtvis mest sålda klädesmalfällan i Sverige. Detta trots att den är betydligt dyrare än många enklare fällor. Är Mottlock-fällan så bra som kunder verkar tycka och isåfall varför?​

  Det är klädesmalens larver som kalasar på kläder och skapar de små hål som kan förstöra allt från favoritplagget till den ärvda mattan. Vuxna malfjärilar har inte ens någon mun så dessa gör ingen skada. Men lyckas du stoppa klädesmalar från att föröka sig så blir det inga larver och inte heller några skadade textilier.

  Det är här Mottlock kommer in, fällan fångar hanmalar och stoppar därmed malarnas förmåga att fortplanta sig. Smart, visst!

   

  Så fungerar Mottlock-fällan

  Såhär går det till i all sin enkelhet och elegans:

  1. Feromon lockar till sig hanmalar med doft som liknar honans
  2. Hanmalar fastnar i fällans klisterdel
  3. Då hanmalarna är tagna ur spel stoppas malarna från att föröka sig

  Det som skiljer Mottlock från andra malfällor är det framforskade, specialutvecklade och mycket effektiva feromonet som är designat för att likna en honas doft och därmed locka till sig hanmalar. Feromonet har visat sig extremt framgångsrikt och det är egentligen hela fällans särskiljande förmåga. Feromonet verkar effektivt på de fyra vanligaste sorterna av klädesmal och pälsmal. 

   

   Det som skiljer Mottlock från andra malfällor är det framforskade, specialutvecklade och mycket effektiva feromonet 

   

  Mottlock malfälla kan användas förebyggande och fångar då tidigt förhoppningsvis upp de malar som förirrat sig in i din bostad innan de hunnit lägga larver. Eller så kan fällan användas som som del i bekämpning, under ett pågående malangrepp, för att sätta stopp på malarnas förökning. Parallellt med fällan bör man då vidta andra åtgärder som syftar till att bekämpa de larver som skadar kläder och textilier.

   

  Giftfritt - ett krav från konsumenter

  Idag förespråkas giftfria alternativ till skadedjurskontroll av fler och fler. Få accepterar giftbaserad bekämpning i hemmet och speciellt när det gäller fällor och annat som kommer nära kläder som man kommer att ha på sig.

  Glädjande då att Mottlock är helt giftfri, malar som lockas till fällan fastar i “vanligt” klister, dvs. utan några kemiska eller koncentrerade bekämpningsmedel som finns i vissa andra produkter.

  Mottlock har testats av den tyska konsumenttidsskriften “Öko-test Magazin”, med fokus på eko, senast 2015 då den fick betyget “mycket bra”.

   

  Testet

  Vi valde att göra ett enkelt test av fällan i två olika hus utan observerade klädesmalar eller pågående angrepp. Fällorna satt uppe i två månader (juli och augusti) och därefter kontrollerades fångsten. Erfarenhet ger att under två månader så bör en enstaka hanmal komma in i ett hus, frågan är då om Mottlock lyckas med sin uppgift och fångar in denna?

  Resultat: i båda fastigheterna fångade fällorna malar, i den ena 1st och i den andra 2st. Då hanmalar kan lokalisera honor på ett avstånd om 1,1 kilometer så är det högst troligt att om en honmal funnits i någon av fastigheterna så hade de hittat varandra, med en malangrepp som följd. Så i båda testfastigheterna kan Mottlock ha förebyggt malangrepp och därmed fullgjort sin uppgift med mycket väl godkänt resultat.

  Betyg: de aspekter vi ser till när vi utvärderar denna typ av produkt är följande (rankas 1-5):

  A. Enkelhet - hur lätt är produkten att använda?

  B. Effektivitet - hur bra är produkten på det den är avsedd för?

  C. Miljö/natur - hur miljöanpassad är produkten i sin helhet?

  D. Pris - hur mycket kostar produkten i relation till andra alternativ?

  Dessa sammantaget summerar vi i ett övergripande betyg där de första tre faktorerna (A-C) vägs mot priset (D) och får ett totalbetyg som vi benämner “Total/prisvärdhet” - detta då priset är en så pass viktig faktor och övergripande värdemått som ska motsvara de andra faktorerna sammantaget.

   

  Faktor

  Betyg

  Motivering

  Enkelhet

  5

  Vem som helst kan använda produkten utan några som helst förkunskaper. Kroken gör dessutom att man enkelt kan hänga upp fällan vid behov.

  Effektivitet

  4

  Fällan kunde likväl fått 5/5 men begränsning i testets omfattning gjorde att vi var aningen restriktiva.

  Miljö/natur

  5

  Avsaknaden av gift samt utmärkelser som eko-alternativ motiverar toppbetyget. Det är helt enkelt svårare att bekämpa skadedjur med mindre påverkan på miljön än med Mottlock.

  Pris

  2/5

  Det finns betydligt billigare alternativ på marknaden, dock inte i närheten så effektiva. Man får påminna sig om att utveckling av ett framgångsrikt feromon är avancerat, tar tid och är kostsamt.

  Total/ prisvärdhet

  4/5

  Fällan motiverar helt klart det högre priset (ca. 179-199 kr att jämföra med 69-149 kr) i jämförelse med andra liknande produkter (försöker inte svartmåla, vi säljer även dessa).

   

  Det som gör Mottlock unik och säkert förklarar varför den är så populär är dels att den är så effektiv tack vare feromonet, och detta i kombination med smart design och ett genomgående miljötänk. Hade priset varit aningen lägre så hade Mottlock definitivt fått betyget 5/5!

  Nyhet! Det har kommit en likvärdig feromonfälla som dessutom är betydligt billigare, Biobasis malfälla + refill. Denna ger vi betyget 5/5. 

   Hade priset varit aningen lägre så hade Mottlock definitivt fått betyget 5/5! 

  Om du vill köpa Mottlock® malfälla kan du göra det enkelt på Stick.se. Det finns också 3-pack till förmånligt pris samt refillprodukter.

   

  Några tips kring användning av Mottlock

  • Placera fällan fritt och häng gärna upp fällan eller ställ den högt, då ökar spridningen av feromonet i luften vilket gör att fällan blir mer effektiv.

  • Förebygg malangrepp speciellt under sommarmånaderna då klädesmalar är mer aktiva.

  • Vid pågående malangrepp bör du dels bekämpa malfjärilarna med exempelvis Mottlock, men ännu viktigare är att bekämpa larverna. Se vår guide med checklista för städning mm. samt undersök produkter som rödcederträolja som komplement.

  • Släng inte din gamla Mottlockfälla! Efter ca. 12 veckor tappar klistret förmågan kraftigt på grund av partiklar som fastnat, då finns refiller så att du enkelt byter lim/feromonarket i fällan och därmed sparar både pengar och miljön.

   

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top