Nyhet: Västen som skyddar din hund mot fästingar

  Hund Insect Shield

  Vill du slippa fästingar och loppor men samtidigt undvika att ge din hund tabletter eller medel som innehåller gift så kanske detta är lösningen för dig? Nya Insect Shield® är reflexplagg för hundar med integrerat insektsskydd.

  Risken att få fästingbett, myggbett, kvalster eller loppor har man som hundägare alltid fått väga mot riskerna med själva skyddet. Tyvärr är du tvungen att acceptera vissa risker för din hunds hälsa om du vill skydda den mot annat ont såsom borrelia eller anaplasma som kan ge mycket allvarliga konsekvenser, så har det varit hittills iallafall.

  Nu har det kommit en ny intressant produkt: Insect Shield®, där själva inseksskyddet är integrerat i materialet såsom t.ex. en reflexväst. Detta innebär att du slipper riskerna för djuret samtidigt som din hund ändå får ett bra skydd. Insect Shield är testat under lång tid och dessutom testat på människor primärt, produkten har utvecklats i nära samarbete med den amerikanska militären som numera har alla sina stridsuniformer behandlade med Insect Shield.

  Vi tar avstamp i några populära produkter som hundägare hittills har förlitat sig på och jämför dessa med produktnyheten Insect Shield för att se hur den står sig i konkurrensen.

   

  Populära alternativ idag

  Under lång tid var halsband, såsom Scalibor® vet., vilka behandlats med nervgift för att framförallt repellera fästingar mycket populära. Dessa är praktiska och ger bra skydd, dock riskerar giftet att påverka hunden, andra hundar eller människor som oavsiktligt kommer i kontakt med halsbandet och får in giftet via munnen.

  Det vanligaste och mest populära skyddet för hundar idag är troligtvis det receptfria läkemedlet Frontline® vet. som man droppar i nacken på hunden och som därefter ger ett bra skydd i ca 4 veckor. Tyvärr kan även Frontline ha negativa hälsokonsekvenser för djuret, speciellt om hunden eller en annan hund slickar på det behandlade området. Ovanliga biverkningar som rapporterats är bl.a. neurologiska och respiratoriska symptom. 

  Ett annat skydd som blivit vanligare på senare år är de receptbelagda läkemedlen Bravecto® och NexGard®, dessa kommer i tablettform som man matar hunden med och vars gift sedan förs över till fästingar och loppor som dödas. Praktiskt, smidigt och bra skydd under lång tid - men nackdelen? Problemet är att biverkningar som påträffats innefattar allt från milda magbekymmer i början av användning till väldigt allvarliga åkommor som lett till att djuret dött. Bravecto är för tillfället under utredning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA med resultat att vänta nu i juni 2017.

  Ett nytt skydd som funnits i USA under en längre tid men precis kommit till Sverige är Insect Shield®. Insect Shield är reflexplagg för hundar med integrerat skydd mot flertalet insekter. Fördelar med produkten är livslängden på plagget och att det dessutom ska vara helt ofarligt för hunden.

   

  Det nya alternativet - Insect Shield

  Insect Shield är ett material som är förbehandlat med en konstgjord form av pyretin som utvinns ur krysantemumblomman, permetrin, vilket ger skydd mot fästingar, loppor, kvalster samt även myggor och flugor.

  Permetrin har använts i Sverige inom skogsbruk för bekämpning av snytbagge men framförallt i USA under lång tid där det sedan 1977 är EPA-registrerat. Där används ämnet bland annat i lusschampo för barn och i ett stort antal andra produkter. Historiken visar att ämnet är säkert och ofarligt för både hundar och människor.

  De produkter med inbyggt insektsskydd för husdjur som finns på den svenska marknaden är Insect Shield® reflexväst hund och Insect Shield® reflexscarf hund. I dessa har man genom en speciell process förbehandlat och bundit in permetrin i plaggens material på ett sätt som gör att ämnet stannar kvar och har effekt under en lång tid. Tester av amerikanska EPA visar på att plaggen klarar hela 70 tvättar innan skyddet lämnar materialet - det innebär i princip ett skydd som håller hela plaggets livstid (ca. 10 år men beroende på hur mycket plagget används såklart).  

  Materialet oavsett om det kommer som scarf eller väst täcker inte hela hunden men skyddar hela hunden ändå, dock ska vara medveten om att materialet inte ger ett 100-procentigt skydd mot insekter.

  Om man räknar på normal användning och att plagget då håller ca. 10 år så blir årskostnaden endast ca. 25 kr vilket är otroligt prisvärt i jämförelse med andra alternativ som kan kosta mellan 269-544 kr per år. Du får alltså skydd till mindre än 10% av årskostnaden för andra alternativ och dessutom är plagget en reflexväst som du kanske ändå behöver.

  Vi har ännu inte hunnit testa Insect Shield på hundar i sin rätta miljö, men det kommer framöver i bloggen. Är du nyfiken på test så kan ni se testet av Eastern Slopes där redaktionen testar Insect Shield-plaggen själva.

  Stick.se är först med att ta in Insect Shield® reflexväst hund och Insect Shield® reflexscarf hund till Sverige.

   

  Vad ska man använda för skydd?

  Fästingburna sjukdomar ökar kraftigt i Sverige och allvarliga sjukdomar som kan komma till följd gör att man bör ha någon form av skydd. Vilket som är bäst vågar vi inte säga, det finns helt enkelt för- och nackdelar med alla tillgängliga alternativ beroende på situationen. Det är alltid en bra idé att rådfråga veterinären som har en bra bild av din hunds hälsa. Du kan också fundera kring risken för just din hund, är den mycket ute i skog och mark, finns det mycket fästingar i områden där den vistas, har du möjlighet att ta bort eventuella fästingar inom 24 timmar?

  Nedan har vi sammanställt en jämförelse av de populäraste produkterna på marknaden, detta för att ge dig en översikt och underlätta valet av skydd. Notera att bedömningen av skydd och risk är vår egen och inte kvalificerad genom vetenskapliga studier och jämförelser. I jämförelsen har vi valt produkter och dosering för en stor hund 20-40 kg.

  1Behandling ej oftare än var 4e vecka, fästingskydd 3-4v. Brist i skydd mot fästing gör att vi inte anger ‘Högt-fullständigt’ skydd.
  2Säsong för användning av insektsskydd i beräkning är 6 månader per år.
  3Baserat på en uppskattad livslängd vid normal användning om 10 år.
  4Inkluderar ej eventuellt receptarvode (ca. 100kr).

   

  Förhoppningsvis vet du nu mer om de olika alternativ som finns att tillgå och hittar ett skydd som passar just din situation och hund. Vi kommer själva att testa Insect Shield® då det verkar vara en bra, funktionell och framförallt prisvärd nyhet. Följ bloggen så kommer vidare utvärdering i slutet av säsongen.

   

  Huvudbild i inlägget: Ruby [© Ildar Sagdejev, CC BY-SA 3.0]

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top