Se skillnad på snok och huggorm

  snok och huggorm

  Har du en farlig giftorm på tomten eller bara en vanlig och ofarlig snok? Vi listar de 10 lättaste sätten att se skillnad på ormarna i sverige.

  Har du en farlig giftorm på tomten eller bara en vanlig och ofarlig snok? I många lägen är det viktigt att kunna ta reda på vilken orm du har att göra med - men det är inte alltid så lätt. Det som komplicerar artbestämning är att ormarna kan variera väldigt mycket i attribut, vilket leder till svårigheter om man bara ser till enstaka attribut. Exempelvis kan huggormar varierar i färg, från ljusbrun till nästan helt svart. De har oftast det karaktäristiska sicksack-bandet längs ryggen i en mörkare teckning men det finns även individer som helt saknar sicksack-bandet.

   

  Gå inte på myten om huggormen

  En vanlig myt är att huggormar inte kan simma, och att om du därför ser en simmande orm kan vara säker på att det inte är huggorm. Det stämmer inte alls - huggormar är utomordentliga simmare och klättrare. Huggormar simmar med hela kroppen vid ytan medan snoken bara har huvudet över ytan - dessutom kan snoken vara under vattnet i hela 30 minuter!

   

  Var försiktig!

  Då det kan vara en huggorm du ska granska bör du vara försiktig, ett säkerhetsavstånd om minst en och en halv meter rekommenderas så att du inte blir biten. Tänk också på att huggormar har mycket dålig syn - du ser ut som vilken buske som helst som ormen kan försöka söka skydd vid när den blir skrämd. Ormen kan därför slingra rakt mot dig, dock springer du lätt ifrån ormen.

   Tips: För att kunna observera ormen i lugn och ro är det smart att fotografera ormen, då kan du jämföra med bilder på olika ormar och granska ormens attribut noggrant.

   

  10 sätt att se skillnad på snok och huggorm

  De vanligaste ormarna som blandas ihop är just snok och huggorm - därför visar vi skillnaden på dessa ormar. Följande kan hjälpa dig ta reda på vilken orm du har i trädgården:

  1. Flykt: snoken flyr direkt medan huggormen kan stanna kvar och låta dig komma inom bara några meter tills den ger sig av.
  2. Beteende: huggormen skyddar sig genom att anta en avskräckande ställning och ligga kvar medan snoken försöker fly eller annars utsöndrar ett illaluktande sekret eller lägger sig på rygg och spelar död.
  3. Rörelsemönster: huggormen är betydligt långsammare än snoken och rör sig inte med samma elegans.
  4. Huvud: snoken har ett mindre och rundare huvud än huggormen som har ett mer trekantigt och betydligt större huvud.
  5. Fjäll: snoken har stora fjäll på huvudet medan huggormen har små, dessutom har snokens huvud är glansigt medan huggormens är matt.
  6. Kropp: huggormen har en tjock kropp och avsmalnande svans medan snoken har en jämn tjocklek hela vägen över svansen.
  7. Markering: snokar har en markering (ofta gulvit) precis bakom huvudet, vilket huggormen saknar.
  8. Mönster: huggormen har ett karaktäristiskt mörkare zickzackmönster längs med kroppen, medan snoken har mönstring som är mer rundad eller inget mönster alls.
  9. Färg: varierar om det är en ljusare orm, dock kan både snok och huggorm vara närmast helt svarta.
  10. Pupiller: snokar har runda pupiller medan huggormar har vertikala pupiller likt en katts, med en brunröd kant runt pupillen.

  Nu har du förhoppningsvis svaret. Är det huggorm du har på tomten så läs vårt tidigare blogginlägg som visar vad du kan göra: Så hanterar du en huggorm.

   

  Huvudbild: Snok, Natrix natrix [© Karl Larsaeus, CC-BY-2.5], Huggorm, Vipera berus [© Hini]

   

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top