Loppor: den ultimata guiden

Loppor katt kliar

Kliar sig ett husdjur mer än vanligt? Hittar du små parasiter som kan hoppa? Då är det stor risk att det är loppor, 2-3 mm långa parasiter som biter både djur och människor. Förr spred loppor fruktansvärda sjukdomar som pesten och tyfus - idag är risken mest kliande bett som kan driva en till vansinne. Vi visar hur du kan bli av med lopporna snabbt.

 

Innehåll:

  1. Kort om loppor
  2. Symptom, sjukdomar och bett
  3. Har du eller ditt husdjur loppor?
  4. Lindra klåda och vårda bett
  5. Bli av med loppor
  6. Mer fakta om loppor

 

Kort om loppor

Loppor är blodsugande parasiter, 2-3 mm långa vinglösa insekter, med en från sidorna starkt tillplattad kropp. Många arter av loppor har kraftiga bakben vilka gör att de kan hoppa väldigt långt i förhållande till sin storlek.

Människoloppan förekommer sällsynt i Sverige och är numera sällsynt även i Europa. Den kan dock förekomma på vandrarhem eller dylikt där hygienen är bristfällig och människor från länder med loppor har vistats. Människoloppor försvinner oftast om du tvättar dig regelbundet.

Det finns även djurloppor, strandloppor och snöloppor - se mer under "Mer om". Djurloppor är vanligare att få in i hemmet, särskilt om man har husdjur. Under gynnsamma förhållanden kan fem loppor bli 5.000 loppor inom loppet av bara 3 veckor.

 

Symptom, sjukdomar och bett

Loppbett ger röda, starkt kliande utslag, oftast på bålen. De liknar små myggbett, men oftast får man flera bett samlade med någon centimeters avstånd. Klådan kan hålla i sig men betten läker alltid av sig själv.

Sjukdomar som smitta genom loppbett är bland annat pest och tyfus, men dessa sjukdomar finns som tur är inte längre i Sverige.

Bild: Loppa i förstoring.

Har du eller ditt husdjur loppor?

Då människor framförallt får loppor via husdjur fokuserar vi på produkter som får bort loppor på dina husdjur. Två saker bör du speciellt tänka på vid behandling, för det första att vuxna loppor dör snabbt av preparatet, och för det andra att medlet har en långverkande effekt som gör att även larver stryker med. Behandla alla djur i hemmet regelbundet med långtidsverkande medel mot loppor. Följ instruktionerna på förpackningen noga.

Såhär kontrollerar du för loppor:

 

1. Ser lopporna

Normalt kan du se loppor på dig själv eller ett husdjur. De är oftast rödbruna och ca 2 mm lång. Kolla speciellt på ditt husdjurs huvud, hals och bakre vilka oftast drabbas.

2. Loppbett

Loppbett ger röda och starkt kliande utslag, oftast på bålen på människor. Husdjur bör du kolla regelbundet och extra ordentligt om de kliar sig mer än vanligt.

3. Spillning

Spillning i päls på husdjur kan förekomma, liknar svartpeppar och upptäcks enklast med loppkam och ett vitt papper.

Lindra klåda och vårda bett

Loppornas bett efter att de sugit blod från värden blir röda och kliar. Detta är obehagligt och kan leda till bl.a. sömnproblem. Följande kan du göra för att lida mindre av betten tills de läkt:

 

Undvik att klia

Undvik i möjligaste mån att klia på betten, annars kan betten bli infekterade.

Använd kylbalsam

Klådan kan lindras med kylbalsam eller is på bettet.

Medicin

Vid stark klåda kan receptfri hydrokortison-kräm lindra. Även allergimedicin kan hjälpa.

Bli av med loppor

Om du konstaterat att det är loppor du fått så gör direkt följande:

  1. Dammsug mattor, golv, möbler, sängkläder, hundkorg m.m. noggrannt. Både loppor, larver och deras respektive födoämnen tas därmed bort. Töm eller gör dig av med dammsugarpåsen utanför hemmet.
  2. Tvätta det som går in minst 50 grader, helst 60 grader.
  3. Rengör husdjur regelbundet med loppkam samt tvätta dess sovplats i minst 50 grader (veckovis).

Det är lätt att tro att man har fått bort lopporna ur ditt hem men att de sedan kommer tillbaka. Ofta beror detta på att loppornas ägg är mycket svåra att upptäcka och kan ramla av i mattor, golvspringor, sängkläder etc. Därför är dammsugningen extra viktigt och bör göras grundligt.

Kontrollera dig själv, familjemedlemmar och husdjur regelbundet en tid efter behandling och återupprepa steg 1-3 vid behov.

 

Mer fakta om loppor

Loppor är en ordning i klassen insekter med ca 70 arter i Europa och ungefär 2.400 arter i hela världen. De är blodsugande ektoparasiter (lever utanpå värden) som lever på varmblodiga djur, exempelvis däggdjur eller fåglar.

Efter att en honloppa intagit föda kan hon lägga mellan 25 och 40 ägg om dagen, i pälsen på sin värd eller dess sovplats. En enda honloppa kan producera upp till 2000 ägg under sin livstid.

Loppans larver har inga extremiteter och lever på organiskt material i värddjurets boning. Puppan är inspunnen i en kokong där den färdiga loppan kan ligga i månader och invänta att ett värddjur dyker upp. Detta förklarar varför människor kan bli angripna av horder av loppor i hus som stått obebodda under lång tid.

För att loppor ska kunna föröka sig kräver de blod från sitt eget specifika värddjur. Därmed kan fågellopporna inte föröka sig i våra hem, de kan dock överleva under någon månads tid. Det finns flertalet olika loppor som har specifika värddjur. Djurloppor lever på exempelvis katter, hundar eller fåglar. Men vid brist på rätt värddjur kan de även ge sig på andra djur eller människor. Djurloppor är betydligt vanligare än människoloppan till följd av mängd potentiella värdar, hygien, päls med mer.

Strandloppor lever som namnet förtäljer på sandstränder. Snöloppor kan finnas i smältande snö.


Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top