Relaterade produkter
Äppelvecklare - bekämpningsguide
Äppelvecklare är den typen av fjäril som du inte vill ha i trädgården. När du ser dem börja flyga omkring så kan du vara säker på att du har ägg och larver som kalasar på och förstör dina äpplen.
Äppelvecklare finns över hela världen, utom allra högst upp i norra Europa, och har varit kända länge. Redan 1758 namngav Linné insekten. Man tror att äppelvecklaren kom till Amerika någon gång i mitten på 1700-talet och det diskuteras hur och vida det var människor som tog dit dem.
Kort om äppelvecklare
Äppelvecklare är en fjärilsart (på latin Cydia pomonella) som lever, som fullvuxen, i ca 20 dagar. Under dessa dagar hinner honan lägga upp till 100 ägg. Dessa ägg kläcks till larver som förr kallades äppelmask i all sin enkelhet.
Oftast ser man äppelvecklaren flygandes mellan slutet på maj till början på juli, men beroende på väder och temperatur kan perioden variera i längd. Larverna lever under en längre period än de fullvuxna äppelvecklarna.
Den fullvuxna äppelvecklaren äter väldigt sällan om ens alls (den kan möjligen få i sig lite fruktjuice). Bristen på föda är inget som påverkar deras förmåga till att föröka sig, men att äta kan istället förlänga deras liv något.
Bild: Äppelvecklare (Cydia pomonella). © Stick.se
Så ser äppelvecklare ut
Äppelvecklaren är en brun fjäril ca. 10 mm lång och med ett vingspann på 14-22 mm. Med vingarna ihopfällda bildas en tältliknande form.
Äppelvecklares ägg är vita och ca. 1-1,2 mm stora, de sitter oftast antingen på bladen eller på kvisten till frukten. I takt med att larven i ägget utvecklas bildas en röd ring i ägget som växer sig större. Det är huvudet på larven som man ser genom det tunna äggskalet. Larverna som kläcks har en ljusrosa ton med ett mörk huvud.
Kuriosa: I stadiet som nykläckt larv är temperatur och mat väldigt viktigt för att de ska överleva. Är förhållandena inte optimala går larven in i diapaus (vilostadie utan utveckling). Om temperaturen sjunker under noll grader blir larven livlös och kroppen blir som en mjuk massa. Skulle man trycka på den med fingret skulle det bli en permanent inbuktning.
Där hittar du äppelvecklare
Som namnet antyder hittas dessa insekter främst på äppelträd, men de kan även förekomma på päronträd och andra fruktträd. Även om de finns i andra träd så har de oftast äppelträd som värdträd.
Äggen läggs på äpplets blad och det är även där som den nykläckta larven tillbringar sin första tid i livet. Den äter av bladen och efter en tid, när den har vuxit till sig, så borrar den sig ner i äpplet och äter gångar för att tillslut nå sitt mål, kärnorna.
Efter ca. 4 veckor i äpplet tar den sig ut och firar ner sig från äpplet med hjälp av en fin tråd. När den hittat en bra plats t.ex. under lös bark eller i murken ved bildar den en puppa. Lagom till nästa vår föds en ny äppelvecklare ur puppan redo att bilda en ny generation äppelvecklare.
Skador som äppelvecklare orsakar
Som tidigare nämnt läggs äggen på bladen och det är även här som larven tillbringar sin första tid innan den borrar sig in mot kärnorna. Frukten blir direkt angripen och äppelvecklarlarver gör väldigt stor skada på kort tid. De borrar gångar och äter på kärnhuset vilket förstör hela frukten.
Bild: Larv äppelvecklare på äpple. © Stick.se
Så slipper du äppelvecklare
Äppelvecklare är svåra att bekämpa och man kan behöva testa flera olika metoder innan man får bukt med problemet.
Ett effektivt och naturligt sätt att bekämpa äppelvecklare är att se till att man har fåglar som flyger runt träden. Fåglarna äter väldigt mycket insekter så det kan vara värt att sätta upp lite holkar, mat och fågelbad för att fåglar ska trivas. Hackspettar i synnerhet är bra då de inte bara äter larverna utan även hittar puppor i trädet när de hackar.
Bekämpningsmetoder mot äppelvecklare du kan använda:
- Nyttodjur: Nemasys® Multi innehåller en skräddarsydd blandning av olika sorters nematoder som kan användas för att bekämpa äppelvecklare.
- Fällor: klisterband/limring som fästs på trädet fångar upp äppelvecklare.
- Mekanisk: Borsta stammen med en mjuk borste för att få bort insekter som gömt sig i stammen.
- Huskur: En blandning av 1 liter mjölk, 10 liter vatten och en msk såpa kan sprutas på träden direkt efter blomning. Många ägg och larver tål inte oljiga lösningar.
I professionell och storskalig odling kan du använda dig av den sk. “förvirringsmetoden”. Denna innebär att du lindar snören indräkta med syntetiskt sexualferomon runt grenar som får hela odlingen att lukta hona, vilket gör hanarna förvirrade och parningen förhindras. Denna metod är fortfarande i utvecklingsstadiet och kräver ofta att stora områden använder samma metod samtidigt. En stor fördel är att inga andra nyttoinsekter påverkas.
Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, växtskyddsmedel, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.