Mässingsbagge - bekämpningsguide

Mässingsbaggar ser ut som små gyllene spindlar men är egentligen skalbaggar som angriper fröer, mjöl och andra torrvaror. Om du har otur kan de etablera sig i mellangolvet och nattetid söka sig till ditt skafferi för föda. Här går vi igenom allt om mässingsbaggar och hur du blir av med dem.

Mässingsbaggar är täckta av hår som skimrar av mässing eller guld - det är troligtvis därifrån de fått sitt namn. Den liknar dessutom till mångt och mycket en spindel, vilket förklarar dess engelska namn: ‘golden spider beetle’.

 

Kort om mässingsbaggar

Mässingsbagge (Niptus hololeucus) finns i tempererat klimat världen över. Den är utöver det guldaktiga utseendet och aningen större storlek väldigt lik [tjuvbaggen]. Mässingsbaggar lever av torrt organiskt avfall, i naturen t.ex. djurspillning, fjädrar, döda insekter eller uttorkade djurkadaver. 

Mässingsbaggen bryter ned organiskt material och återför som en del i det naturliga kretsloppet. I människans miljö angriper mässingsbaggar livsmedel (torrvaror) som fröer, kryddor och mjöl - störst skada gör de i produktionsanläggningar för mjöl, benmjöl och foder där stora kvantiteter födoämnen hanteras tämligen oskyddat. De kan också angripa skinn, silke och ull och därmed göra skada på kläder / textilier.

Honor lägger 50-250 ägg, antalet beror på specifika förutsättningar. Mässingsbaggen har sedan en relativt snabb livscykel på 6-7 månader i rumstemperatur. En vuxen mässingsbagge kan leva i upp till 200 dagar.

Mässingsbagge

Bild: Mässingsbagge (Niptus hololeucus). © Stick.se

Så känner du igen mässingsbaggen

Mässingsbaggar blir 3-4,5 mm långa. Deras färg skiftar i guld- eller mässingsfärg med kort pälsliknande kroppsbehåring. 

Mässingsbaggen har en mellankropp som en halskrage, den liknar en kapuschong mellan huvud och bakkropp. Den ser därför ut att sakna den mellankropp som insekter har. Mässingsbaggen har långa antenner som gör att den ovanifrån ser ut som att ha åtta ben (som en spindel). Sammantaget gör detta att mässingbaggen ser ut som en liten spindel. På engelska kallas faktiskt mässingsbaggen ‘golden spider beetle’, troligtvis eftersom den dels är guldskimrande samt att den ser ut som ett litet spindeldjur.

 

Skador som mässingsbaggar orsakar

Mässingsbaggar är i princip allätare som angriper torrvaror såsom kryddor, mjöl, fröer, mandlar, torkad frukt och svamp, vete, flingor, kakao mm. De kan också angripa och skada kläder och annat som innehåller naturmaterial (fjädrar, skinn, ull mm.). 

Livsmedel som kontaminerats bör kasseras. Framförallt kan mässingsbaggar göra kostsamma skador i lager- och produktionsanläggningsmiljöer. Många av de livsmedel som mässingsbaggen gärna angriper förvaras i slutna behållare vilket gör att angrepp i hushåll ofta inte gör så omfattande skada.

Mässingsbaggar angriper också skinnprodukter, silke, ull och andra naturliga material. Detta innebär att både kläder, möbler samt även uppstoppade djur eller konserverade insekter är i farozonen för angrepp. 

Mässingbaggens larver söker sig till bl.a. byggmaterial och borrar in sig i dessa för att förpuppas. Detta kan leda till skada på en byggnad men generellt av mycket begränsad omfattning.

 

Där hittar du mässingsbaggar

I naturen förekommer mässingsbaggar på alla möjliga ställen där det finns rätt förutsättningar. I Sverige kan man hitta dem i gamla övergivna fågelbon där de finner skydd och lever av animaliska rester som till exempel fjädrar. I Iran kan man exempelvis hitta dem i fuktiga grottsystem där de istället lever av fladdermusspillning.

Mässingsbaggar söker sig in i hus och lagerlokaler mm. om de hittar rätt förhållanden och framförallt god tillgång till föda. I andra fall följer de med livsmedel som kontaminerats i produktion eller lagerhållning.

Framförallt är det under tidig sommar och sen höst som mässingsbaggar förekommer i stora mängder, dvs. juni/juli och sedan oktober/november.

Mässingsbaggen trivs i hög fukthalt och mörker. De är nattaktiva vilket gör att det ofta är först när man finner påverkade livsmedel som man upptäcker problem med mässingsbaggar.

Mässingsbaggar tål förhållandevis låga temperaturer. Det gör att de kan klara sig i dolda delar av en fastighet även under vintertid - tex. i golv, väggar mm.

 

Så blir du av med mässingsbaggar

Städning är det främsta verktyget för att bli av med mässingsbaggar och andra skadeinsekter som angriper livsmedel. Dels att (1) isolera och hantera de livsmedel som kan ha angripits, samt att (2) städa ytor kring livsmedelsförvaringen och säkra att mässingsbaggar, larver och ägg inte finns kvar.

Oftast krävs också (3) bekämpning för att säkrare och snabbare få bort mässingsbaggar. Följande checklista listar åtgärder för att bli av med mässingsbaggar och andra skadeinsekter i livsmedel:

1. Hantering av livsmedel

 • Töm skafferi, hyllor och lådor helt och hållet på livsmedel och köksgeråd.
 • Placera torrvaror (potentiellt påverkade livsmedel) i plastbackar inför städningen.
 • Leta efter tecken på mässingsbaggar eller dess larver i torrvaror. Var extra vaksam på torrvaror som kryddor, mjöl, torrfoder, fröer och liknande.
 • Placera alla potentiellt angripna varor i väl förslutna plastpåsar.
 • Kassera angripna varor. Du bör sedan inte behålla soporna i hemmet.
 • För varor som endast kan ha angripits men inte säkert, så kan du (A) frysa dessa i -18℃ i fyra dygn eller, (B) värma dessa till 55℃+ i 1-2 timmar.

2. Generell städning

 • Våttorka alla ytor i direkt anslutning till angreppet, gärna även golv, bänkytor, mm. 
 • Dammsug alla utrymmen med speciell fokus på skarvar, springor och glipor i lådor och skåp där mässingsbaggar eller larver kan gömma sig. Frys och kassera sedan dammsugarpåsen.
 • Försök också att städa ordentligt under / bakom köksinredning, kyl, frys och ugn, eller iallafall spraya insektsmedel där du inte kommer åt.

(3.) Bekämpning kan du överväga för att säkrare bli av med mässingsbaggarna snabbt. Bekämpning består framförallt i att behandla ytor som angripits med insektsmedel.

 

Rolig fakta om mässingsbaggar

 • Skimrande hår gör att insekten ser ut att vara av mässing eller guld
 • Kan spela död om den blir skrämd
 • Upptäcktes först år 1836 av Falderman

Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top