Snedstreckad ekstyltmal - bekämpningsguide

Snedstreckad ekstyltmal är en lövminerare, vilket betyder att dess larver lever inuti löv. Larven äter små gångar, som växer ihop och bildar en blåsa på bladets ovansida. Vid stora angrepp blir eken trädkronor bruna och vissna.

Den snedstreckade ekstyltmalen (latin: Acrocercops brongniardellus) är en liten insekt som lägger ägg på ekens blad. Det bildas en brunfläckad beläggning på bladen som består av en blåsa som fungerar som ett litet växthus och barnkammare, dessa blåsor brukar kallas för minor. Om blåsan får mycket sol på sig blir larverna mer produktiva. 

 

Kort om snedstreckad ekstyltmal 

Snedstreckad ekstyltmal ingår i familjen styltmalar och släktet Acrocercops. Ekstyltmalen lägger sina ägg i slutet av maj. Efter ca en månad i blåsan är larverna fullvuxna, de biter då hål i bladet och hissar sig ner från trädet med en silkestråd för att sedan förpuppa sig på marken i undervegetationen. 

I slutet av juli lämnar de sina puppor och är då färdigutvecklade malar. På sensommaren är malarna fullvuxna och flyger runt. De övervintrar sedan från tidigt i september, och flyger igen i april/maj när de lägger nya ägg.

 

Så känner du igen snedstreckad ekstyltmal 

Malarna flyger omkring ekarna, gärna på natten när de dras till ljus. Du kan även hitta dem på din vind eller i ditt uthus på hösten. 

De är ca 5 mm. långa och har en vingbredd på ca 7-9 mm. De har likt namnet antyder vita snedgående streck på sina bruna vingar. Larven är gröngul med brunt huvud. Utmärkande för snedstreckad ekstyltmal är att de har röda ögon.

Snedstreckad ekstyltmal

Bild: Snedstreckad ekstyltmal. © Stick.se / Didrik Vanhoenacker 

Skador av snedstreckad ekstyltmal

Snedstreckad ekstyltmal angriper inte dött trä, tex möbler eller ekgolv. Endast levande ekträd andgrips. De angripna ekarna ser estetiskt konstiga och tråkiga ut efter ett eksyltmalsangrepp, men en frisk ek klarar generellt ett angrepp bra. Oftast växer nya ekblad ut igen under samma säsong, lite beroende på hur hårt drabbat trädet är. Det räcker med några gröna ytor kvar för att eken ska kunna bedriva fotosyntes. 

Då eken inte tappar bladen efter angreppen tyder det även på att eken troligtvis kan använda sig av de angripna bladen, trots missfärgningen. Mest troligt är att eken inte tar någon permanent skada av ett ekstyltmalsangrepp, att det mest är utseendet som blir lidande. 

 

Där hittar du snedstreckad ekstyltmal 

Ekstyltmalen följer ekens naturliga utbredning och finns därför där ekarna finnas. Malarna gillar att övervintra på och i hus. De söker sig in i husen på sensommaren då de letar efter en lämplig övervintringsplats. Det är då det kan hända att du upplever ett problem med stora mängder mal som invaderar t.ex vindar och uthus. Det kan vara skönt att veta att malarna inte gör någon skada på ditt hus eller egendom, även om du kanske helst önskat slippa husera dem. 

Snedstreckad ekstyltmal förråd

Bild: Snedstreckad ekstyltmal på trä. © Stick.se / Henrik Björkman 

 

Ekstyltmalen förekommer främst i urbana miljöer. Mest troliga orsaken är att deras naturliga fiender inte trivs lika bra i denna miljö, som tex. parasitsteklar, fladdermöss och fåglar. Vilket gör att malen får leva mer ostört i dessa bebyggda områden.

 

Så blir du av med snedstreckad ekstyltmal 

Varmare vintrar har gjort att ekstyltmalarna har ökat i antal de senaste åren. En riktigt kall vinter kan slå ut många ekstyltmalar. Så har du tålamod att vänta in en riktig vargavinter så är det ett bra, giftfritt och miljövänligt sätt att skydda dina ekar.

Ett annat sätt är att hjälpa parasitsteklar att trivas i närheten av dina träd. Parasitsteklar lägger nämligen sina ägg i ekstyltmalens larver, vilket medför att larverna dör. Locka till dig parasitsteklarna genom att planterar flockblommiga växter, som t.ex. hundkäx, strätta och hårkörvel och odlar morötter och färnkål, i närheten av dina ekar, parasitsteklarna äter flockblommiga växters nektar och som tack minskar du beståndet av ekstyltmalarna och räddar dina ekar.

Om du fått in ekstyltmalen i ditt hus behöver du inte oroa dig för kläder eller annan egendom. Dessa malar ger sig nämligen inte på kläder eller textilier. Ekstyltmalen är faktiskt inget skadedjur på det sättet, den varken förstör, äter eller förökar sig inomhus i våra hem. 

Men ekstyltmal trivs inomhus där det är varmt och ljust. Det finns fall där folk fått besök av tusentals fjärilsmalar, när en hel svärm sökt sig in i deras bostad. Oftast för att man glömt att stänga fönstret och lämnat lampan på. Så för att hålla malarna borta bör du stänga fönster och dörrar för att hålla dem ute. Om du redan fått in makarna så dammsug upp dem och frys dammsugarpåsen i något dygn innan du slänger den för att säkerställa att de inte överlevt där inne.

Läs mer om skadedjursbekämpning, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top