Tjuvbagge - bekämpningsguide

Tjuvbaggar ser ut som små spindeldjur men är egentligen skalbaggar som angriper fröer, mjöl och andra torrvaror. Om du har otur kan de etablera sig i golvet och på natten besöka dina livsmedel för att "tjuva". Vi går i inlägget igenom allt om tjuvbaggar och hur du blir av med dem.

Tjuvbaggar fungerar som en avfallskvarn i naturen där de bryter ned torrt organiskt och animaliskt material. Om tjuvbaggar etablerar sig i våra hem, eller ännu värre i livsmedelsproduktion, så kan de ställa till med problem.

 

Kort om tjuvbaggar

Det finns främst två arter tjuvbaggar (Ptininae) i Sverige, vanlig tjuvbagge (Ptinus fur) och australisk tjuvbagge (Ptinus tectus). Ironiskt nog är ‘vanlig’ tjuvbagge idag mer ovanlig än den importerade australisk tjuvbagge.

Tjuvbaggar lever av torrt organiskt avfall, i naturen t.ex. gnagarspillning, fjädrar, döda insekter eller uttorkade djurkadaver. Med andra ord bryter tjuvbaggen ned organiskt material och fungerar som avfallskvarn i det naturliga kretsloppet. I människans miljö angriper tjuvbaggar torrvaror som fröer, kryddor och mjöl - störst skada gör de i produktionsanläggningar för mjöl, benmjöl,  foder där stora kvantiteter födoämnen hanteras tämligen oskyddat.

Honor lägger 50-1000 ägg, antalet beror på art och förutsättningar. Tjuvbaggen har sedan en relativt snabb livscykel på 3-4 månader i rumstemperatur. 

Tjuvbagge

Bild: Tjuvbagge (Ptinus tectus). © Stick.se

Så känner du igen tjuvbaggen

Tjuvbaggar blir 2-4 mm långa. De är brunaktiga, med brun eller guldskiftande kort pälsliknande kroppsbehåring. Vanlig tjuvbagge har fyra stycken ljusare fält på rygg / täckvingar som till formen liknar parallellogram.

Tjuvbaggen har en halskrage, som en scarf eller kapuschong mellan huvud och kropp. Halskragen i kombination med att tjuvbaggen är så pass liten gör att det ser ut som att den bara har huvud och kropp - alltså att den ser ut att sakna mellankroppen som insekter har. 

Tjuvbaggens långa antenner nedfällda gör att det ser ut som att den har åtta ben som en spindel. Att tjuvbaggen ser ut att bara ha huvud och kropp gör den ännu mer lik en spindel på håll. På engelska kallas faktiskt tjuvbaggen ‘spider beetle’, troligtvis då den ser ut som ett litet spindeldjur.

 

Skador som tjuvbaggar orsakar

Angriper torrvaror såsom kryddor, mjöl, fröer, mandlar, torkad frukt och svamp, vete, flingor, kakao mm. Livsmedel som kontaminerats bör kasseras. Framförallt kan tjuvbaggar göra kostsamma skador i lager- och produktionsanläggningsmiljöer. I hemmet brukar skador vara av ringa omfattning eftersom de varor som kan angripas helt enkelt finns i begränsad omfattning och dessutom oftast förvaras i förslutna behållare.

Tjuvbaggar kan även ge sig på skinnprodukter, silke, ull och andra naturliga material, samt även uppstoppade djur eller konserverade insekter (det senare framförallt ett problem för museum). 

Tjuvbaggens larver borrar in sig i material när de ska förpuppas. Vilket kan leda till skada på byggnadsmaterial / byggnad, dock av begränsad omfattning.

 

Där hittar du tjuvbaggar

I naturen förekommer tjuvbaggar på alla möjliga ställen med rätt förutsättningar. Ofta kan man hitta dem i gamla övergivna fågelbon där finner skydd och lever av animaliska rester som till exempel fjädrar. De kan också återfinnas inuti uttorkade djurkadaver. 

Tjuvbaggar tar sig in i hus och lagerlokaler mm. från naturen om de hittar rätt förhållanden och föda. De kan även följa med kontaminerade livsmedel och hamna direkt i skafferiet där de stormtrivs.

Tjuvbaggen föredrar mörka utrymmen med hög fukthalt. Vid rätt förhållanden så kan tjuvbaggar föröka sig snabbt och växa i antal i golv- och väggskikt. Detta kan länge gå obemärkt förbi eftersom tjuvbaggarna endast är nattaktiva och dessutom väldigt små.

Att tjuvbaggar tål låga temperaturer innebär att de med visst skydd av husets konstruktion också klarar sig över vinterhalvåret.

Om du har problem med tjuvbaggar så kommer det troligtvis yttra sig genom att du upptäcker att torrvaror angripits

 

Så blir du av med tjuvbaggar

Städning är det främsta verktyget för att bli av med tjuvbagge. Dels att (1) isolera och (2) hantera de livsmedel som kan ha angripits, samt att (3) städa ytor kring livsmedelsförvaringen och säkra att tjuvbaggar, larver och ägg inte finns kvar.

Oftast krävs också (4) bekämpning för att säkrare och snabbare få bort tjuvbaggar, samt dess larver och ägg.

Följande checklista listar de åtgärder som krävs för att få bort tjuvbaggar:

1. Förberedande åtgärder

  • Töm skafferi, hyllor och lådor helt och hållet på livsmedel och köksgeråd.
  • Placera torrvaror (potentiellt påverkade livsmedel) i plastbackar inför städningen.

2. Hantering av torrvaror

  • Leta efter tecken på tjuvbaggar eller dess larver i torrvaror. Var extra vaksam på torrvaror som kryddor, mjöl, torrfoder, fröer och liknande.
  • Placera alla potentiellt angripna varor i väl förslutna plastpåsar.
  • Kassera angripna varor. Du bör sedan inte behålla soporna i hemmet.
  • För varor som endast kan ha angripits men inte säkert, så kan du (A) frysa dessa i -18℃ i fyra dygn eller, (B) värma dessa till 55℃+ i 1-2 timmar.

3. Generell städning

  • Våttorka alla ytor i direkt anslutning till angreppet, gärna även golv, bänkytor, mm. 
  • Dammsug alla utrymmen med speciell fokus på skarvar, springor och glipor i lådor och skåp där tjuvbaggar eller larver kan gömma sig. Frys och kassera sedan dammsugarpåsen.
  • Försök också att städa ordentligt under / bakom köksinredning, kyl, frys och ugn, eller iallafall spraya insektsmedel där du inte kommer åt.

(4.) Bekämpning kan du överväga för att säkrare bli av med tjuvbaggarna snabbt. Bekämpning består framförallt i att behandla ytor som angripits med insektsmedel.

 

Rolig fakta om tjuvbaggar

  • Kan spela död om den blir skrämd
  • Ser ut som en liten spindel men är en skalbagge

Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top