Enkelt test - har du löss?

  Hårlöss luskam hår

  Många tror att det börjar klia när man får löss, men faktum är att det kan dröja sex veckor innan klåda uppstår till följd av överkänslighet mot lusens saliv. Om du tidigare haft löss kommer klådan oftast snabbare, några dygn efter smittotillfället då rodnad uppstår först bakom öronen. Med vårt enkla test vet du snabbt om du eller ditt barn har löss.

  Under sommarmånaderna är lössen mest aktiva och när skolor och förskolor sätter igång brukar lössen spridas lavinartat. Under denna period rekommenderar vi att barn regelbundet undersöks för löss även om de inte visar några symptom - ju tidigare du upptäcker lössen, desto enklare behandling och förhoppningsvis slipper hela familjen behandlas.

  ...ju tidigare man upptäcker lössen, desto enklare behandling 

  Ett enkelt test:

  1. Kamma igenom hela håret med luskam, hela vägen från hårbotten till hårtoppar.
  2. Håll dig över handfatet, i badkaret eller över ett annat vitt underlag. 
  3. Stryk av kammen mot ett ark vitt hushållspapper efter varje kaming, då ser du direkt lössen.

  Det är viktigt att noggrannt titta på papperet, små löss som ännu inte fått i sig föda är ljusa till färgen och kan vara riktigt svåra att se.

  Ett annat sätt är att leta efter lusägg (också kallade gnetter) i hårbotten, dessa kan ibland vara lättare att upptäcka än lössen trots att de endast är ca 1 mm långa. Äggen är ovala och antingen mörka om de har lusen kvar i ägget, annars ljusa eller gulvita. Oftast sitter äggen på hårstrået nära hårbotten men följer med hårstråets utväxt. 

  Om du har löss

  Löss är relativt enkelt att behandla, det enda man egentligen behöver är en luskam och ett bra avlusningsmedel i form av schampo. Följer man instruktionerna noga blir man oftast lusfri direkt. Glöm inte att man ska göra en ytterligare behandling efter ca 2 veckor då eventuella ägg som klarat sig kläckts.

   Löss är relativt enkelt att behandla 

  Återsmittad?

  Även om man lyckas bli av med löss så blir förskolebarn ofta återsmittade på dagis då andra kanske inte lyckats med avlusningen. Som tur är finns idag medel som man kan använda i förebyggande syfte, en enkel spray (Linicin Prevent) som appliceras på morgonen och under hela dagen avsevärt minskar risken att få hårlöss. 

  ...finns idag medel som man kan använda i förebyggande syfte 

  Om du vill bli expert på hårlöss och hur man slipper dem - läs då vår djuplodande guide om hårlöss.

   

  Huvudbild i inlägget: Luskam i hår [© Stick.se]

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top