Kackerlacka: den ultimata guiden

Kackerlacka närbild

Kackerlackan är en av världens äldsta insekter och en av de tuffaste att ta död på. Enligt vissa är kackerlackor en av de få organismer som skulle kunna överleva en global kärnvapenkatastrof. Kackerlackan är fortfarande inte så vanlig i Sverige men den är på frammarsch. Som tur är så går det att bekämpa kackerlackorna - vi visar hur.

 

Innehåll:

  1. Kort om kackerlackor
  2. Smittor och skador
  3. Så upptäcker du kackerlackor
  4. Förebyggande på resan
  5. Så bekämpas kackerlackor
  6. Mer fakta om kackerlackor

 

Kort om kackerlackor

Kackerlackan är en av världens äldsta insekter och återfinns världen över i massor av former. Skogskackerlackan, vår egen svenska kackerlacka, kan inte föröka sig inomhus och är därmed inget skadedjur att oroa sig för.

I Sverige har vi mest problem med den stora tyska kackerlackan, den är 10-16 mm lång och känns igen på sina två längsgående svarta streck på den platta halsskjölden som löper från huvudet mot vingbasen.

Kackerlackor äter det mesta, kan klara sig utan föda i sex veckor och kan leva vidare om den blivit av med huvudet tills den svälter ihjäl. De klarar att leva i temperaturer mellan -5 och 40 grader. Med andra ord är de extremt bra överlevare och en utmaning att bekämpa.

Tysk kackerlacka, Blattella germanica

Bild: Tysk kackerlacka, Blattella germanica [Lmbuga / CC-BY-SA-3.0]

Smittor och skador

Hälsorisken för människor med kackerlackor kommer av att de genom avföring och sekret kan vara smittbärare av sjukdomar som listeria och salmonella. Det illaluktande sekretet kan dessutom i enstaka fall framkalla allergiska reaktioner hos människor.

 

Så upptäcker du kackerlackor

Kackerlackor är nattaktiva och gömmer sig dagtid, dessutom kan de springa 1 meter per sekund vilket gör dem mycket svåra att fånga, allt detta försvårar att vara säker på om man fått kackerlackor genom att försöka fånga dem. De förökar sig mycket snabbt och trivs bäst i varma och fuktiga miljöer med närhet till matvaror.

Följande tecken hjälpa dig att identifiera om du har ett kackerlacksangrepp:

 

1. Sekret - doft

Det sekret som kackerlackorna utsöndrar är illaluktande och kan dröja sig kvar kring exempelvis matvaror som kackerlackorna kommit i kontakt med.

2. Sekret - spår

Spår från sekret kan uppkomma på golv, bänkskivor eller kring lister.

3. Spillning

Spillningen från kackerlackor är ca 2 mm lång, brun/svart och cylindriskt formad.

4. Skinn / skal

Ömsat skinn återfinns oftast nära där kackerlackorna bosatt sig.

I vissa utrymmen, såsom badrum, kök, tvättstuga (våtutrymmen) trivs kackerlackorna bäst, var speciellt noga att inspektera dessa. 

 

Förebyggande på resan

Ett vanligt sätt som vi får in kackerlackor i svenska hem är genom att de följer med hem från resa från ett land där kackerlackor är vanliga. Helt enkelt att de följer med i en resväska. Sedan när de väl kommit in i våra uppvärmda hus så sprider de sig snabbt. 

För att minska risken för detta bör du göra följande när du reser:

  1. Kontrollera förpackningar och resväskor som kommer från länder med kackerlackor.
  2. Packa upp i badkaret med avloppsproppen stängd, eventuella kackerlackor kan då inte fly.
  3. På resa, sprid inte kläder på golvet utan håll väskor stängda i möjligaste mån. 

 

Så bekämpas kackerlackor

Har väl kackerlackor kommit in i ditt hus så sprider de sig snabbt. De söker sig ofta till kök eller badrum där tillgången på födoämnen generellt är störst och sprider sig sedan vidare via rör och elledningar.

Följande åtgärder bör vidtas per omgående:

  1. Varor som angripits av kackerlackor bör genast kasseras.
  2. Städa ordentligt, glöm inte att göra dig av med dammsugarpåsen genom att lägga den i en plastpåse och frysa in den minst en vecka.

För att sedan bli av med kackerlackorna permanent:

 

1. Rengöringsmedel

Ordentlig rengöring av utrymmen där du observerat eller antar att det kan finnas kackerlackor är mycket viktigt. Använd rengöringsmedel som är bakteriedödande.

2. Klisterfällor

Klisterfällor som innehåller feromon lockar till sig och fångar kackerlackor, samt även silverfiskar och andra krypande insekter.

3. Insektsmedel

Insektsspray mot krypande insekter bekämpar kackerlackor omedelbart. Bör appliceras kring där kackerlackorna bor och rör sig.

4. Eterisk olja

Rödcederprodukter är ett miljövänligt sätt att göra en plats mindre attraktiv för kackerlackor och andra mindre insekter. Se exempelvis rödcederolja.

 

Mer fakta om kackerlackor

Kackerlackor är bland de idag äldsta levande ordningarna av insekter, de existerade redan för 300 miljoner år sedan (120 miljoner år före dinosaurierna). De har inte ändrats mycket i utseende sedan dess och är mycket väl anpassade för sin ekologiska nisch.

Kackerlackor har med människans hjälp har introducerats över stora delar av världen och saknas bara där det är riktigt kallt då de inte klarar låga temperaturer (-5 grader).

De flesta kackerlackor är nattaktiva och gömmer sig under dagen i springor och vrår. De är allätare och lever av såväl vegetabilisk som animalisk föda.

Den tyska kackerlackan (Blatella germanica) är den vanligaste kackerlackan i svenska hem. Kackerlackorna har platt, oval, brunaktig kropp, långa mångledade antenner och taggbesatta skenben. Huvudet är täckt av en stor främre sköldlik del (Prothorax).

Hanar är 10 - 13 mm i kroppslängd, medan honan är lite större, 12 - 15 mm i kroppslängd. Kackerlackans äggkapsel är först vit och går därefter från rosa, ljusbrun till brun i färgen, och är 7-8 mm x 3,0 x 3,5 mm.

Det tar mellan tre till fem veckor efter befruktning innan honan till tysk kackerlacka lägger en kapsel innehållande ca 30–40 ägg, dessa ägg kläcks sedan efter ett dygn.

Skogskackerlackan, vår egen svenska kackerlacka, blir mellan 7–12 mm stor och lever i naturen men kan ibland komma in i hus och bostäder. Den kan dock inte föröka sig inomhus och är därmed inget skadedjur att oroa sig för eller bekämpa.


Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top