Myggbett - så minskar du kliandet

Myggbett mygga blod

Myggbett - en av sommarens få men värsta plågor! Speciellt om du är överkänslig eller allergisk mot myggbett som väldigt många är. Här kan du lära dig mer om myggbettet och vad du kan göra för att minska symptomen.

 

Är myggbett farliga?

I Sverige är svaret generellt nej, det kan göra ont, klia eller bara vara allmänt irriterande men den som fått ett myggbett får oftast inga bestående men. De som är allergiska mot myggbett får värre symptom, svullnader med mer, som i sin tur kan orsaka sömnbrist, vilket i sin tur kan påverka hälsan. 

I andra länder kan myggbett vara mycket farliga, till och med livshotande. Detta på grund av att myggorna i vissa länder sprider sjukdomar såsom malaria och zika-virus. Myggor är faktiskt till och med den dödligaste insekten om man ser till resultatet av sjukdomarna de sprider!

 

Själva myggbettet

Myggan sticks och suger ditt blod i syfte att föda nästa generation myggor. Blodet från ett enda stick kan producera upp till hela 350 ägg! 

Anledningen till att vi skriver stick och inte "bett" här är på grund av att tekniskt sett biter inte myggor - snarare sticker de genom huden med sin "snabel". När snabeln punkterar ett blodkärl börjar myggan suga i sig blod. Samtidigt passerar myggans saliv i motsatt riktning och eftersom den innehåller antikoagulerande medel klumpar sig inte blodet utan myggan kan njuta av sin måltid utan ansträngning.

Den rodnad och kliandet som uppstår när man fått ett myggbett är en allergisk reaktion. Om du kliar på bettet kan det bli sårigt och infekterat - vilket åtminstone fördröjer läkningsprocessen men i värsta fall kan leda till allvarligare hälsotillstånd (ex. blodförgiftning).

 

Olika beteende beroende på mygga

Myggor attackerar väldigt olika. Skogsmyggor tex. cirkulerar runt bytet innan de landar och sticker till. Irriterande men samtidigt ger det dig en möjlighet att döda myggan och slippa sticket. En annan fördel med skogsmyggor är att de framförallt attackerar under gryning och kväll. Till skillnad från översvämningsmyggor som minst lika gärna kan sticka dig i intensivt solljus.

Översvämningsmyggor är dessutom betydligt aggressivare - de flyger i princip rakt på sitt byte och sticker direkt vid kontakt med huden. Svårare att skydda sig mot och såklart mycket plågsamt om myggorna finns i stora mängder.

 

Behandling av myggbett

Om du är överkänslig mot myggbett eller allergisk kan du förebygga och reducera symptom av myggbett genom att ta vanlig allergimedicin (antihistaminer).

Har du väl fått ett myggbett så klia inte! Det är vetenskapligt belagt att det endast förvärrar och förstärker obehaget och tiden för läkning.

Din egen saliv är ett enkelt och naturligt sätt att behandla myggbett. Om det känns äckligt eller otillräckligt så hjälper smulad magnecyl blandad med vatten som smörjs på bettet, kylbalsam eller alsolgel. Vid värre klåda kan Xylocainsalva eller en svag hydrokortisonsalva vara nödvändig för att lindra besvären.

Vill du bli expert på myggor och hur du blir av med dem? Läs vår djuplodande guide om myggor.

Relaterade produkter
Copyright © 2023 Stick AB
To top