Pälsänger: den ultimata guiden

Dammsugning pälsänger

Pälsänger heter på engelska "carpet beetle" - troligtvis för att den gärna ger sig på mattor när den väl kommit in i en bostad. Pälsängern ger sig också på kläder och även möbler i vissa fall. Som tur är förökar sig pälsängrar endast en gång per år, på våren. Så pälsängrar är relativt lätta att bli av med om man vet hur man ska göra - vi visar dig hur.

 

Innehåll:

  1. Kort om pälsänger
  2. Pälsänger eller mal
  3. Så känner du igen pälsängern
  4. Så bekämpar du pälsängrar
  5. Checklista städning
  6. Förebyggande åtgärder
  7. Mer fakta om pälsängrar

 

Kort om pälsänger

Pälsänger är en sorts skalbagge (Attagenus Pellio), den är ca 5 mm lång och har ett svart eller brunaktigt skal. Pälsängrar kommer ofta in i hus och lägger sina ägg. Dessa ägg utvecklas sedan till larver som är ca 10 mm långa, med brun borst och ett brun-svart skal med gula segmentsmarkeringar.

Flertalet pälsängerarter och andra textilskadegörare bor i naturen i djur- eller fågelbon, de livnär sig exempelvis på döda möss, råttor, insekter eller andra organiska material. Pälsängrar är goda flygare så ofta flyger de helt enkel in i våra hus på ett kortvarigt eller mer varaktigt besök i jakt på föda till sina larver.

I våra hem ger sig pälsänger ofta på organiska textilier som innehåller ylle, ull, hår/päls, dun eller fjädrar. På engelska heter pälsänger "carpet beetle", troligtvis då de gärna kalasar på mattor.

Pälsängrar är i larvstadiet i mellan 6 månader upp till 3 år. Under denna kan de göra avsevärd skada på kläder och textilier, vilket kan bli dyrt att ersätta.

 

Pälsänger eller mal?

Se på skadan/ hålets kant, är det en tydlig kant så är det en pälsängerlarv som angripit textilen - om det istället är ludd runt hålets kant så är det en klädesmalslarv (se mer om mal).

Om du hittar larver så ser man också tydligt om det är en pälsängerlarv, de är segmenterade bruna och med tydlig borst medan klädesmallarven är ljusgul och saknar borst.

Larver pälsänger

Bild: Larver pälsänger. © Stick.se

Så känner du igen pälsängern

Pälsänger (Attagenus pellio) är en skalbagge med svart eller mörkbrunt glänsande skal.

Baggen är ca 5 mm lång och har en markering på ryggen med två ljusa prickar. I larvstadiet angriper pälsängern textilier och naturliga material som exempelvis ylle, skinn och dun.

Larven är ca 10 mm lång, har svart/ brunt skal med gula sektionsmarkeringar samt gul/ gulbruna borst på ändan. 

Pälängerägg sitter i klumpar som liknar smått grus, är mjölkvita och med fin behåring.

Ibland förväxlas pälsängern med klädesmal eller pälsmal på grund av de liknande skador som de ger upphov till. 

  1. Klädesmal (Tineola bisselliella): en malfjäril/ mott med gul eller guldskimrande färg som i larvstadiet angriper textilier och naturliga material, gärna ylle. Se mer om mal.
  2. Pälsmal (Tinea pellionella): liknar klädesmalen men dess larv angriper endast pälsar och produkter med naturligt hår. Se mer om mal.

Attagenus pellio

Bild: Pälsänger, Attagenus pellio [Udo Schmidt / CC-BY-2.0]

Så bekämpar du pälsängrar

Pälsänger är tämligen enkelt att bli av med själv men det kräver en del jobb. Speciellt vad gäller städningen som du kan läsa mer om i 'checklista städning' nedan. Följande är viktiga delar i bekämpningen:

1. Städning

Städa ur utrymmet ordentligt, inklusive dammsugning, våttorkning, tvätt av textilier med mer. Se mer i 'checklista städning'

2. Insektsmedel

Insektsspray mot krypande eller flygande insekter bekämpar pälsänger omedelbart. Bör appliceras kring där pälsängrar observerats.

3. Eterisk olja

Rödcederolja är ett miljövänligt sätt att göra en plats mindre attraktiv för pälsängrar och andra mindre insekter. 

4. Klisterfällor/tejp

Enkla klisterfällor eller insektstejp som placerats där pälsängrar rör sig fångar praktiskt pälsängrar.


 Upprepa: bekämpningsåtgärder igen efter en månads tid för att minska risken att problemet kommer tillbaka.

 

Checklista städning

Följande steg är viktiga för att framgångsrikt städa ur ett utrymme med pälsängerangrepp (ex. garderob eller klädlådor):

  1. Töm utrymmet helt på kläder och annat organiskt innehåll.
  2. Frys (-18 grader i 4 dygn) eller hetta upp kläder (60 grader i 30 min.) i tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, ugn eller med strykjärn.
  3. Var extra noga med fickor på kläder, sömmar, slag, skarvar på kuddar och madrasser.
  4. Dammsug utrymmet noggrannt - speciellt kring hörn och springor. Frys damsugarpåsen när du är klar.
  5. Våttorka sedan hela utrymmet med såpa och vatten - detta minskar risken ytterligare att larver överlever. Var speciellt noga kring springor, lister, skarvar i madrasser och liknande.
  6. Spraya lister och skrymslen med insektsmedel som är verksamt mot både pälsängerlarver och vuxna ängrar. Att insektsmedlet är långtidsverkande (tex. Stick insektsmedel som är verksamt 4-8 veckor) är ett plus för att pälsängrar ska hinna passera det behandlade området och bekämpas effektivt.

För att minska risken att problemet återkommer är det bra att sätta in klisterfällor, samt rödcederolja och rödcederträ i utrymmet. Läs mer i 'förebyggande åtgärder'.

 

Förebyggande åtgärder

Städning: Rengör garderober grundligt med jämna mellanrum och skaka då ur plagg, dammsug, torka rent och spraya med insektssprej. Håll rent i garderober och annan klädförvaring, lägg aldrig in smutsiga plagg.

Avvisande produkter: Använd rödcederträ (ex. rödcederträ) i garderober och lådor, helt ekologiskt och mycket effektivt mot pälsängrar, ängerlarver och flera andra skadedjur. Klisterfällor i klädesförvaring är också att rekommendera för att ha en chans att fånga pälsängrar innan de lägger ägg med larver och angrepp som följd.

Vakuumförvaring: Använd vacuumpåsar för favoritplagg, stickade plagg, sängöverkast, pälsar och andra plagg som inte används så ofta men löper hög risk att annars bli angripna. Många tvättar inte ömma ylleplagg efter varje användning, då kan det vara av större vikt att använda avvisande produkter eller vakuumförvaring som skydd.

Sommar/ vädring: Om du inte aktivt bekämpar malar med fällor eller rödceder bör du vara försiktig med vädring och helst använda insektsnät vid vädring. Var extra vaksam sommarmånaderna då malar är mest aktiva och använd gärna fällor för att fånga malfjärilar som hittat in.

 

Mer fakta om pälsängrar

Pälsänger är en sorts skalbagge (Attagenus Pellio), den är ca 5 mm lång och har ett svart eller brunaktigt skal. Pälsängrar kommer ofta in i hus och lägger sina ägg. Dessa ägg utvecklas sedan till larver som är ca 10 mm långa, med brun borst och ett brun-svart skal med gula segmentsmarkeringar.

Det förekommer flera arter pälsänger i Sverige, bland andra "vanlig" pälsänger, brun pälsänger och vågbandad pälsänger. Den vanliga pälsängern finns naturligt i Sverige, i vår natur, de andra arterna är införda arter och klarar sig därför endast inomhus. De senare kan man få med sig från resor i andra länder eller med exempelvis second hand kläder.

Pälsängern fortplantar sig på våren, varpå honan lägger ca. 50-100 ägg. Pälsängern har därmed en långsam reproduktion relativt andra skadedjur givet parningscykeln som löper över ett år sammantaget med ett lågt antal ägg.  

Pälsängerägg kläcks och blir larv på mellan 6 och 22 dagar, beroende på temperaturen, ju varmare destå snabbare. Larvstadiet, tiden då pälsängerlarven livnär sig på plagg och textilier, varar mellan 6 månader och 3 år. Med god tillgång på föda och gynnsam temperatur blir larvstadiet kortare, dvs. närmare 6 månader.

Pälsängern är ett av få skadedjur som har Europeiskt ursprung. Därefter har den spritts med människans hjälp till stora delar av världen.


Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top