Rödcederolja i stort labbtest

Rödcederoljor labbtest

Rödcederolja ska enligt studier motverka skadedjur - men hur? Vi tar reda på detta samt testar de fem ledande rödcederoljorna på den svenska marknaden i laboratorium för att ta reda på vilka som är bäst. Se hur det gick i vårt test av rödcederoljor!

Fram till 50-talet i bland annat USA var rödcederolja ett vanligt medel att ta till mot skadedjur som klädesmal, silverfisk, kackerlackor mm. Därefter kom gifter som var otroligt effektiva och rödcederolja dalade i popularitet. Sedan upptäckte man att gifter kunde vara farliga också för både människor, djur och natur... Där är vi idag och röd cederolja har efter en pånyttfödelse blivit populärare än någonsin!

Många köper rödcederolja i butik eller av oss så vi kände att vi behövde lära oss mer om hur det egentligen fungerar för att kunna ge råd till kunder på bästa sätt.

 

Vad i rödcederolja motverkar skadedjur?

En studie av National Toxicology Program på U.S. Department of Health and Human Services National undersökte flertalet studier som påvisat effektivitet av röd ceder olja (från Juniperus Virginiana) på skadedjur. Studien visade att det är de terpener som finns naturligt i rödcederträolja som framförallt påverkar skadedjur (specifikt alfa- och beta-pinen).

Nu vet vi enligt studier vad i rödcederolja som motverkar skadedjur (terpener). Nästa fråga att besvara är vilken rödcederolja som innehåller högst koncentration av dessa terpener och därmed bör vara mest effektiv. Räcker det att rödcederoljan är 100% koncentrerad och av träslaget Juniperus Virginiana eller är det ändå skillnader oljorna emellan? Vi köpte in alla marknadens rödcederoljor (såklart även de vi inte säljer) för att testa samtliga i laboratorium.

 

Laboratorietest av rödcederträolja

Testet utfördes med ett instrument för gaskromatografi masspektrometri som analyserar koncentrationen av olika substanser i ett prov. De substanser vi undersökte halter av i rödcederoljorna var:

  1. alfa-pinen och beta-pinen, de terpenter som enligt studien ovan motverkar skadedjur.
  2. limonen, den terpen som ger oljorna den fräscha doften (kuriosa: limonen ger även del av smaken i apelsin och citron).

 

Testresultat

Rödcederoljan från Red No1 hade överlägset högst koncentration av de viktiga terpenerna. Red No1 hade även högst halt av limonen, med råge. Redecker placerade sig på andraplats med en relativt hög halt limonen. Vissa av oljorna hade anmärkningsvärt låga halter av terpener givet att de är koncentrerade rödcederoljor. Samtidigt hade de två ledande oljorna förvånansvärt höga halter, speciellt testvinnaren RedNo1.

Anledningen till att RedNo1 hade en så överlägsen kemisk komposition i sin olja visade sig bero på att tillverkaren valt rödcederolja baserat på just kemisk analys och höga halter av terpener. Vi är dock ändå fortfarande förvånade över att skillnaden var så extrem som du kan se i tabellen nedan.

Koncentration substans: mg/kg

Redecker

Red No1

Rödceder-
produkter

TriNor Ky

Swedish Red

alfa-pinen

1280

4860

513

89

50

beta-pinen

27

105

9

2

2

limonen

269

345

33

6

13

Tabell: Halter av terpener uppmätta med gaskromatografi masspektrometri.

 

Den bästa rödcederträoljan​

I testet var RedNo1 den klara vinnaren och med ett rejält försprång till tvåan Redecker. Skillnaden mellan RedNo1 och den näst bästa oljan var anmärkningsvärd:

  • Nästan 4 gånger så hög koncentration av alfa- och beta-pinen
  • 28% högre halt av limonen

Ännu mer skillnad var det mellan RedNo1 och den olja som hade lägst halter: 100 gånger så hög koncentration av alfa- och beta-pinen och 58 gånger så hög halt av limonen.

Rekommendationen till våra kunder blir därmed följande:

  • RedNo1 är det överlägset bästa valet om du vill ha en olja som är rik på terpener, dvs. högst kemisk kvalitet och halter av de essentiella ämnen som utmärker rödcederolja.

  • Vill du ha en olja främst för aromatiskt syfte (ex. i badrum, klädförvaring, relax) och att den ska dofta fräscht, då är både RedNo1 och nummer två i testet, Redecker, bra val.

Här kan du köpa Red No1 - den rödcederolja som klarade sig bäst i testet:

Rödcederolja 30 ml spray

Rödcederolja 80 ml spray

Huvudbild i inlägget: Test i laboratorium (© Marta D, CC-BY-4.0)

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top