Silverfiskar i köket?

  Silverfisk i kök

  Silverfiskar dyker ofta upp i kök och badrum. Hittar du dem på andra ställen kan det tyda på en fuktskada. Vill du veta mer om denna märkliga insekt och hur du med hjälp av rätt sorts städning och silverfiskfällor kan slippa dem?

  Silverfisken är en av våra mest primitiva insekter, 300 miljoner år gammal - alltså äldre än dinosaurierna! Silverfisken rör sig snabbt och fisklikt, den har vad som liknar fiskfjäll men har i övrigt inget att göra med riktiga fiskar, och inte heller med silver för den delen.

   

  Så kommer silverfiskar in

  En vanlig myt är att silverfiskar hittar in via avlopp, det stämmer inte. Det händer att silverfiskar kommer upp genom avlopp, men de har inte simmat genom avloppet utan snarare tvärtom. Silverfiskarna finns redan i huset och ger sig ned i avlopp för att hitta föda - silverfisken äter nämligen de feta avlagringarna som blir i avlopp - och som en naturlig konsekvens kommer de sedan tillbaka upp igen från avloppet.

  De platser som silverfisken föredrar är sådana med fukt och värme såsom kök, badrum eller tvättstuga - alla dessa har golvbrunn och avlopp för att man ska kunna hantera vatten - konstigare än så är det inte.

   

   En vanlig myt är att silverfiskar hittar in via avlopp... 

   

  Vanligaste sättet silverfiskar kommer in i ditt hem är faktiskt via de varor du tar med dig hem. Exempelvis en kartong med läsk som förvarats på ett fuktigt lager är idealisk för silverfiskar att lifta med.

   

  Fuktproblem?!

  Silverfiskar finns faktiskt i de flesta hem och är vanligast förekommande i kök, tvättstuga och badrum. Silverfiskens idealiska förhållanden är 27 grader och luftfuktighet kring 70%, förhållanden som inte ska förekomma på andra ställen än kök och badrum och då inte stadigvarande.

  Hittar du silverfiskar på andra platser i hemmet eller i stora antal kan det bero på fuktproblem. I många fall kan man lösa fuktproblem med avfuktare och/eller förbättrad ventilering - dock är det bäst att ta kontakt med försäkringsbolag och göra en ordentlig fuktmätning för att se hur man bäst går vidare.

   

  Så blir du av med silverfiskar

  Silverfiskar kan överleva ett helt år utan föda! Så för att lyckas bli av med silverfisk måste du städa på rätt sätt, regelbundet och helst kombinera med bekämpning.

   

  Checklista städning mm:

  1. Rätt sorts städning: Städa bort all föda för silverfisken, exempelvis bör du rengöra ovanliga platser såsom bakom spis och i rörskarvar (se detaljerat hur i vår guide).

  2. Håll torrt: Försök att hålla torrt, speciellt i badrum och kök, ex. skrapa bort vatten efter dusch samt se över ventilationen och att fläktar går oftare och transporterar ut fukten.

  3. Täta/reparera: Reparera skadade fogar och gör tätt mot lister med silikon eller annan fogmassa så att gömställen försvinner och blir lättstädade.

   

  Checklista bekämpning:

  1. Fällor: Bekämpa med silverfiskfällor såsom Aries silverfiskfälla. För bäst effekt bör fällor kompletteras med grundlig städning som tar bort konkurrerande födokällor som annars minskar silverfiskarnas intresse av fällorna.

  2. Insektsspray: Du kan också kombinera silverfiskfällorna med insektsmedel (ex. Stick insektsspray) som direkt dödar sprejade silverfiskar. Silverfiskar är snabba så ofta är de lättare att nå med sprey-dusch än med en ihoprullad tidning...

  3. Rödcederolja: Om du vill göra en plats mindre attraktiv för silverfiskar kan du använda rödcederträolja som är en naturlig eterisk olja, den ger dessutom en fräsch träig doft som är svårslagen.

   

  Inläggsbild: Silverfisk i kök [© Stick.se]

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top