Test av myggmaskinen AMT100

Amplecta AMT100 myggfångare

På pappret har AMT 100 all rätt att stå i varenda villatomt med behov av utrotning av myggor; Utvecklad för svenska förhållanden, anpassad för en normalstor villatomt och dessutom med ett pris som är helt överkomligt. Vi vill se om produkten håller vad den lovar och klarar jobbet!

Vi började testet med att gå igenom manualer för att förstå hur myggmaskinen AMT100 egentligen fungerar. Därefter satte vi ut maskinen för att se hur den fungerar i praktiken. 

 

Så fungerar maskinen

  • Doftessenser skapar illusionen av en människa och utandningsluft
  • UV-lampor skapar en värmesignatur som ytterligare attraherar myggor
  • Värmeelement lurar myggan till vad den tror är oskyddad hud och en smaskig landningsplats
  • En stark vacuumfläkt suger in myggorna när de satt sig för att sticka till
  • Svart färg som attraherar myggor

 

Mångsidighet jämförbar med värstingmaskiner

AMT100 har alla de viktigaste fångstsätten som brukar vara förbehållna dyra värstingmaskiner i prisklassen 5.000-10.000 kr. Samtidigt i en smidig och lätthanterlig maskin och till ett mycket rimligt pris (pris ca. 950-1.500 kr).

Ett standardtips som följer med från tillverkaren (Amplecta eller Silvalure) är att man ska placera maskinen högt för att UV-ljuset ska bli mer synligt för myggor, men troligtvis också för att doftessensen ska få bra spridning i luften samt att det passar myggornas flyghöjd bättre än om maskinen står på marken. Ca. 40 cms höjd från botten av maskinen till marken fungerade bäst när vi testade (detta kan dock säkert variera beroende på väder som påverkar myggornas flyghöjd, vind mm.).

En nackdel vi hittade med AMT som gäller knott specifikt är att maskorna i fångstpåsen är för grovmaskig. Små knott kan helt enkelt ta sig ut igen. Som tur är gäller detta inte myggor (vilket de flesta använder maskinen för). Vi har påtalat detta för tillverkaren och hoppas att fångstpåsen görs om i kommande generationer av AMT100.

En annan sak vi upptäckte var att maskinen även fångade diverse nattfjärilar och malfjärilar (pga UV-lampan när maskinen driftats i skymning och på nattetid). Detta är varken positivt eller negativt som vi ser det. Bra att bli av med malfjärilar som annars riskerar att ta sig in i huset och göra skada, mindre bra att fånga vanliga nattfjärilar som egentligen inte gör någon skada.

 

Tips

#1 Kan användas inomhus

En smart sak med AMT100 är att den likväl kan användas inne, eller flyttas in vid behov. Kör man maskinen inne så fångar den flugor och myggor, framförallt på natten med UV-lampans hjälp. Det går att köra maskinen som den är men vi tog bort lockdoften (RapidAction Okeantol) då det luktar lite svett, dessutom behövdes inte doftmedlet för att fånga myggorna inomhus. 

Flexibiliteten att flytta in maskinen gäller inte de större gasoldrivna maskinerna, vilket ger AMT en klar fördel i använding. Otroligt skönt att kunna rensa upp på mygg innan man går och lägger sig om dörrar stått öppna och släppt in ovälkomna gäster!

#2 Kombinera flera maskiner

Givet priset, ca. 1/4 jämfört med större maskiner som täcker 5000 m2 (exempelvis Predator Dynamic) så kan det vara en bra idé att istället skaffa två eller tre AMT100.

Man kan då utnyttja att man har flera maskiner för att skapa en bättre zon som passar exempelvis tomtens form och med fokus på de platser där man vistas mest.

Flera maskiner kan också placeras för att täcka in olika vindriktningar, vilket annars kan minska maskinens effekt. Om man ska vara krass så är det ganska sällan en av värstingmaskinerna flyttas till andra sidan tomten för att vinden vänt...

Speciellt anpassad doft för att fånga honmyggor

Man kan anpassa färgen på betet för attrahera olika arter av myggor. Grön färg på betet är standard för att fånga vanliga svenska stickmyggor. När dessa är utrotade kan man ju gå vidare till något mer exotiskt som exempelvis Asian Tiger-myggor (rött bete).

En intressant aspekt med betet är att det är anpassat för att attrahera honmyggor. Detta är speciellt värdefullt då en enda hona kan ge upphov till 1000 nya myggor.


 Även en ganska mager fångst om den innehåller honmyggor kan ha en relevant påverkan på myggbeståndet på sikt.


 

Slutsats: Maskinen möter förväntningarna men inte mer

AMT100 går inte riktigt att jämföra med de större och mångfalt dyrare maskinerna som använder gasol, där ligger AMT100 betydligt lägre i både prestanda och pris. Se också inlägget om vanliga frågor om myggmaskiner.

Givet det jämförelsevis låga priset så hade vi ganska försiktiga förväntningar - och AMT100 levererade enligt dessa. Med rätt placering på maskinen, tidig start på säsongen samt att maskinen sätts på en höjd om ca 40 cm med fritt under maskinen så ser vi att maskinen levererar en ok fångst. Dock inte mer. Den håller inte tomten helt myggfri som man hade önskat.

Man får en avancerad maskin till en rimlig kostnad men med en rätt begränsad effekt. Att det går att använda maskinen även inomhus är dock ett stort plus. Summa summarum, om man räknar myggor och ören så kan AMT100 mycket väl ha marknadens bästa kalkyl!

Nyhet! En uppdaterad version av AMT finns nu (AMT200) med UV-LED och ytterligare utveckling.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top