Broms - bekämpningsguide

Broms eller blinning som de också kallas är en blodsugande insekt som kan vara mycket besvärlig för idisslande däggdjur och inte minst oss människor. Bromsar beskrivs ofta som mycket ihärdiga, orädda och blixtsnabba i sin jakt på föda. 

Under sommarmånaderna kan broms vara en riktig plåga i många delar av landet. Bromsarna är tåliga, det är inte alltid ens att ett välriktat slag oskadliggör bromsen. Utan den går till attack på nytt. Att bromsarna dessutom är mycket snabba gör inte saken bättre. Den snabbaste bromsen är fäbroms som kan färdas i häpnadsväckande 60 km/h.

Bromsar har omnämnts i litteraturen ända sedan det antika grekland och tragedins fader Aeschylus (500 f.k.). Då ironiskt nog omnämndes bromsar som drev människor till vansinne genom outtröttligt jagande. 

 

Kort om bromsar

I Sverige finns ca. 45 arter av broms medan det i hela världen finns så många som 4000. Storleken på olika sorters broms varierar stort - vissa är bara 6 mm. långa medan andra är så stora som 30 mm. Den stora broms vi oftast stöter på i Sverige är fäbroms (också kallad hästbroms).

Vissa bromsarter är ljudlösa när de flyger medan andra är extremt högljudda och ger ifrån sig ett alarmerande brummande. De flesta bromsar anfaller sitt byte bakifrån eller ger sig på extremiteter som oskyddade ben och armar. Det resulterar i att bett på människor oftast uppträder på rygg, nacke, armar eller ben.

Bromsar är som mest aktiva i soligt väder. Gärna då det är hög luftfuktighet som till exempel efter regnväder. De attraheras främst av kroppens värmesignatur men också av rörelse och koldioxid i utandningsluft.

Broms Tabanus bovinus

Bild: Broms. © Stick.se

Så känner du igen bromsen

Bromsar är kraftigt och stadigt byggda jämfört med många andra flygande insekter, lite av en blandning av husflugor och getingar. De har stort huvud med väl tilltagna och utstående fasettögon.

Det finns massor av olika sorters bromsar med väldigt olika utseende. Vissa har en gul eller vit prick på vardera vinge och med triangelformad uppsyn när vingarna är i viloläge. Andra är smalare, mer avlånga och har jämt gråaktiga vingar.

 

Bromsbett

Två vanliga missuppfattningar är att bromsar antingen sticker eller att de biter en tugga av huden. Inget av dessa stämmer. Bromsar har saxliknande mundelar som de använder för att klippa en öppning i huden som de sedan använder för att suga blod genom. 

Oftast får vi människor en allergisk reaktion av bettet som kan vara ganska smärtsam. Den beror på det antikoagulerande medel som bromsen sprutar in i bettet för att blodet inte ska klumpa sig och störa måltiden.

Det är också ganska vanligt att såret blir infekterat då bromsen ofta sprider diverse bakterier. I värsta fall kan infektionen leda till blodförgiftning som i sin tur kan vara livshotande. Broms kan även sprida obehagliga sjukdomar såsom harpest (symptom hos människor liknar influensa).

 

Så slipper du bromsar

En ihärdig broms kan vara en plåga, men det finns effektiva motmedel utöver att helt sonika slå ihjäl de bromsar som attackerar:

  1. Kläder: Ljusa kläder hjälper till viss del men bäst av allt är heltäckande kläder för att förhindra bromsbett.
  2. Myggmedel: De flesta myggmedel ger ett visst skydd även mot bromsar, dock inte lika starkt skydd som mot myggor och mindre stickande insekter.
  3. Fällor: På vissa platser finns det så mycket broms att "vanliga" motmedel inte räcker till - då kan fällor mot flygande insekter vara ett bra alternativ.

 

Speciellt för hästar och kossor kan bromsar vara en riktig plåga då de sällan har möjlighet eller förmåga att försvara sig mot bromsarna. För att skydda djuren kan det vara värt att använda en ordentlig broms- och hästflugefälla.

 

Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top