Nematoder (eko)

  Mikroorganismer som söker upp, infekterar och dödar sniglar, ofarligt för andra organismer och 100% eko.

  Alla produkter

  Visa fler

  Köp-guide nematoder mot sniglar

  Det finns endast en sorts nematod mot sniglar, och dessutom endast en tillverkare av nematoden. Så frågan är inte vilken nematod-produkt du ska köpa utan snarare om nematoder passar som bekämpningsmetod för dig. 

   

  Passar nematoder för bekämpning av sniglar?

  Följande aspekter kan du titta på för att se om nematoder är rätt för dig eller om tex. mer klassisk bekämpning med snigelmedel passar bättre:

  • Om du är en planerande person som är ute i god tid och tänker på snigelbekämpningen redan innan du ser den första snigeln så kan nematoder vara helt rätt för dig. Unikt med nematoder är nämligen att de kan användas till att börja bekämpa sniglarna redan innan de kommer upp ur jorden från sin vintervila. All annan snigelbekämpning kräver att sniglarna kommit upp och då har de troligtvis hunnit lägga sina ägg och är svårare att få bukt med.
  • Nematoder kostar betydligt mer per behandlad kvadratmeter jämfört med andra snigelmedel (ca. 40-70% mer beroende på jämförelseprodukt). Detta innebär att om du ska behandla hela din stora tomt kan det bli en dyr historia. Har du en liten tomt, odling eller bara ska behandla rabatter eller ett växthus så kan nematoder vara rätt val då det oftast ger bättre och snabbare resultat. Då kan det vara värt det högre priset anser många.
  • Storleken på ytan du ska behandla spelar också roll för hur praktiskt det är med nematoder. Nematoderna ska blandas med vatten, röras om och sedan vattnas ut. Är det en stor yta så blir det helt enkelt mycket jobb och kan då vara behändigare med traditionella snigelmedel.

   

  Vilken nematod mot sniglar är bäst?

  I detta fall är svaret enkelt eftersom det endast finns ett fabrikat och en sorts nematoder mot sniglar, nämligen Nemaslug från BASF.

   

  Hur fungerar nematoder mot sniglar?

  Den nematod som är verksam mot sniglar är Phasmarhabditis hermaphrodita, vilken säljs under namnet Nemaslug från tillverkaren BASF. Nematoder är levande mikroorganismer eller mikroskopiska maskar enkelt uttryckt.

  Nematoder vattnas ned i marken, söker sig ned i jorden och där samlar de på sig en speciell sorts bakterier som de sedan infekterar sniglar med. Sniglarna dör av infektionen som uppstår och nematoden använder då snigeln som en barnkammare för nästa generation nematoder

  Det vackra i kråksången är att nematoder av denna sort redan finns naturligt i jorden, dock i alldeles för liten skala för att kunna skada snigelbeståndet tillräckligt mycket. Man introducerar alltså inte någon ny, okänd och eventuellt invasiv art i miljön, utan ger ett tillskott av en som redan finns där naturligt.

  När snigelbeståndet går ner på grund av nematodernas angrepp så påverkas sedan nematoderna, de kan inte längre fortplanta sig i samma utsträckning och beståndet går tillbaka till normal nivå.

   

  Vilka fördelar har nematoder?

  Här är de vanligaste skälen att välja nematoder för bekämpning av sniglar:

  1. Tidig start på bekämpning: Inga andra bekämpningsmetoder mot sniglar är verksamma lika tidigt på säsongen som nematoder. Nematoder kan du börja med redan när sniglarna är kvar i marken efter vintervilan och inte hunnit upp att lägga några ägg. Detta gör att du speciellt tidigt på säsongen kan få otroligt bra bekämpningsresultat som sedan ger ringar på vattnet över säsongen.
  2. Säkert: Nematoder är inte farliga för människor, husdjur, bin eller andra organismer. De är endast farliga för sniglarna och då på grund av de bakterier de samlat på sig i jorden. Alltså behöver du inte oroa dig för djurens väl och ve vid behandling med nematoder.
  3. Miljövänligt: Nematoder är inte giftiga och finns naturligt i jordsmånen. Du kan också använda nematoder i ekologisk odling.
  4. Diskret: En behandling med nematoder lämnar inte några spår på varken trädgård eller växter.

  Självklart finns också negativa sidor av nematoder. Främst skulle vi säga att den största nackdelen är att de är känsliga. De är känsliga för kyla, extrem värme, solljus och har en begränsad hållbarhet till några veckor på sin höjd. Om du handlar Nemaslug nematoder se då till att ta om hand leveransen så snart det går, förvara förpackningen i kylskåp, vänta inte för länge med behandling och för-/ eftervattna vid behandling om vädret kräver det.

   

  Är nematoder farliga för djur eller natur?

  Nematoder mot sniglar är inte farliga för andra organismer än blötdjur/sniglar, de är alltså inte farliga för människor, husdjur, fåglar, bin eller andra organismer i din trädgård. För ätbara växter som behandlats med nematoder rekommenderas att dessa sköljs av innan förtäring. Detta främst för att undvika att få i sig bakterier som kan följa med nematoderna.

  Nematoderna finns redan naturligt i jorden så de är inte skadliga för miljö eller natur.

   

  Vilka är vanliga misstag folk gör med nematoder?

  Följande bör du tänka på när du behandlar med nematoder:

  • Undvik behandling med nematoder mitt på dagen när det är som soligast och varmast.
  • För- och eftervattna vid behandling - speciellt viktigt vid varmt och torrt väder.
  • Missa inte att upprepa behandlingen med ca 6 veckors mellanrum under säsongen.

   

  Vanliga frågor om nematoder

  Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om nematoder mot sniglar:

   

  Kan nematoder regna bort?

  Nej tvärtom faktiskt, nematoder trivs som bäst i regnig och blöt väderlek - precis som sniglarna. Bästa tiden att använda nematoder är just när det regnar eftersom det hjälper nematoderna att komma ner i jorden och sedan att röra sig lättare.

   

  Vilka olika produkter finns det med snigelnematoder?

  Det finns endast två produkter med nematoder mot sniglar och dessa är egentligen bara olika storlekar av samma produkt:

  • Nemaslug 40 m2 - innehåller ca. 12 miljoner nematoder, räcker för behandling av ca. 40 m2

  • Nemaslug 100 m2 - innehåller ca. 30 miljoner nematoder, räcker för behandling av ca. 100 m2

  Troligtvis beror detta på att stor skala krävs eftersom det är en komplicerad process att odla levande organismer och sedan distribuera dem till marknaden som färsk- och kylvara. 

  Läs mer vanliga frågor om nematoder mot sniglar i bloggen.

  Copyright © 2023 Stick AB
  To top