Bäst bete för möss och musfällor

Möss bete bacon

Det handlar inte bara om att ha den bästa musfällan, det gäller också att använda rätt bete. Här får du en översikt på alla de bästa lockbetena som garanterat får mössen till fällan. Du får också några konkreta tips på hur du bäst använder betet.

 

Naturlig föda för möss är framförallt olika sorters fröer och nötter som de kan komma över i naturen och spara en längre tid. Dessa har högt innehåll av protein och fett vilket ger oss en ledtråd till vilka typer av bete som mössen attraheras mest av.

 

Bäst lockbete för möss

Möss dras till födoämnen som är rika på fett, protein och socker - generellt sådant som innehåller många kalorier. I naturen är det framförallt nötter och fröer som mössen kan hitta. Vi människor har tillgång till ännu mer smaskiga maträtter för mössen.

Speciellt dras möss till:

  1. Professionellt lockbete med blandat innehåll (ex. Provoke)
  2. Bacon och torkat kött
  3. Nötter, nötcréme, jordnötssmör och choklad
  4. Russin och godis
  5. Fisk och kaviar

Våra kunder brukar ofta höra av sig och berätta vilka beten som fungerat eller inte fungerat. Följande beten har de kommit fram till fungerar inte: honung, kalaspuffar och ost.

Dessa beten fungerar bra för de flesta: Japp, Snickers, Dumle-kola, mjölkchoklad, jordnötssmör, solrosfrön, muesli, russin, bacon, rökt skinka, salami, räkor, rökt lax, vingummin och sega råttor (ironiskt nog). Listan kan egentligen göras betydligt längre för det finns massor av saker vi har hemma som mössen tydligen älskar.

Det går också att locka möss med bomaterial. Speciellt honmöss attraheras av exempelvis garn, isoleringsmaterial, tandtråd med mer på hösten när de färdigställer sina bon. Dock är det aningen opraktiskt att gillra fällor med dessa material och dessutom är det sällan lika effektivt som ätbara lockbeten.

 


 Bäst fungerar: Provoke som är ett professionellt bete för möss. Om man råkar ha problem med väldigt kräsna eller “mätta” möss så är det att rekommendera. Dessutom är betet drygt vilket gör att man inte behöver dosera mer än några droppar - liten mängd bete samt att det är kladdigt gör att mössen inte kommer åt betet utan att gå i fällan. Andra fördelar med Provoke är att du slipper obehagliga odörer som kan komma av andra beten efter en tid, samt att Provoke är hypoallergent - d.v.s. att det inte ska framkalla allergier.


 

Seglivad myt om ost som bete

Du har säkert sett tecknade barnfilmer som visar mössens eviga jakt på ost. Det stämmer dock inte överens med verkligheten, oftast är ost inte att föredra som lockbete för möss överhuvudtaget. Troligtvis beror det på att osten luktar för starkt och på ett sätt som inte är särskilt tilltalande för möss.

Varifrån kommer då idén om att ost skulle vara ett bra bete för möss? Troligtvis kommer det från hur man förr i tiden hanterade livsmedel, och vilka livsmedel mössen hade möjlighet att komma åt. Kött hängdes upp och saltades därefter, för att sedan förvaras där möss inte kunde komma åt det. Likaså spannmål förvarades oftast i stängda behållare som höll möss ute. Ost däremot lagrades ganska oskyddat vilket gjorde att möss fick möjlighet att ta del av födan. Givet att mössen inte hade så mycket val gav de sig såklart på osten. Detta har sedan cementerats i folktro och skapat bilden av att möss älskar ost, vilken lever kvar än idag.

 

Tips kring hur man använder bete

Ett vanligt misstag är att man använder för mycket lockbete i musfällor - mer är inte bättre när det gäller lockbete för möss. Resultatet blir då att möss kan knapra på betet eller dra bort betet utan att fällan löser ut. Och möss är försiktiga, snabba, smidiga och finurliga så ges de en möjlighet att få tag på betet utan att gå i fällan så kommer de att utnyttja det. Använd därför:

  • Sparsamt med bete
  • Helst kladdigt bete som inte kan flyttas
  • Handskar eller något verktyg när du applicerar betet så att du inte lämnar doftspår

Läs mer om möss och hur du kan bekämpa möss

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top