Bli av med maskrosor

Maskrosor trädgård

När vi tänker på ogräs är maskrosor ofta det vi tänker på allra först. Många trädgårdsägare ägnar stor del av sommaren åt att försöka bekämpa maskrosor. Här följer bra tips för att bli av med maskrosor effektivt samt förslag på vad du kan göra med maskrosorna du skördat. 

Det finns ingen mirakelmetod för att bli av med maskrosor i gräsmattan eller på andra ställen där du vill bevara växtligheten runt omkring. Men med rätt metoder är det ingen omöjlig uppgift att slippa små gula prickar i gräsmattan.

 

Maskrosor - ett kärt ogräs?

Maskrosor är ett av våra första vårtecken med en blomperiod från tidig vår till sen höst. Maskrosen är mycket utbredd över hela hela landet, från norr till syd, från Torneträsk till Smygehuk. 

De flesta känner snabbt igen maskrosen men det finns vissa liknande växter som den kan förväxlas med som t.ex. tussilago, mjölktistel och ängshaverrot. Det finns mängder av varianter av maskrosor, men det som kännetecknar dem, och skiljer dem från förväxlingsbara växter, är maskrosens ihåliga och bladlösa stjälk.

Maskrosen (latin Taraxacum) är en flerårig ört, med gula korgblommor och en kraftig förgrenad pålrot (roten växer rakt nedåt). Plantan överlever flera år i jorden och skjuter nya skott från sin pålrot. När blommorna blommat ut bildas det frön med fallskärmar som sprider sig med vinden.

Då maskrosorna är bland de först blommorna på våren är de extra viktiga för våra pollinatörer som kan ha svårt att hitta födoämnen den tiden på året. Formen på blommorna gör det lätt för insekter att landa på blomman och att komma åt födan. Därav kan man gärna spara lite maskrosor i sin trädgård för pollinörernas skull, eller åtminstone börja bekämpningen strax efter att de första blommorna slagit ut på våren, då pollinatörerna har extra svårt att hitta föda. 

Samtidigt är maskrosor inte direkt hotade eller bristvara på något sätt, växten är en överlevare som sprider sig snabbt. På mycket kort tid kan de etablera sig i stora mängder och förfula din trädgård, eller dra till sig ilskna blickar från grannar. 

 

Visste du? 

  • Maskrosens gula blomma består egentligen av upp till 100 stycken småblommor. 
  • Maskrospollen ger en högklassig gulfärgad honung. 
  • Varje maskrosblomma kan producera ca 200 frön, varje planta upp till ca 3000 frön. 

 

Så bekämpas maskrosor

I stenläggningar och grusgångar är maskrosor relativt enkla att bekämpa. 

  • Bekämpningsmedel mot ogräs är effektivt på dessa ytor då det inte riskerar att skada närliggande växtlighet eller missfärga sten eller grus (betong är mer poröst så där kan man vara mer försiktig). Med ogräsmedel kan du snabbt och enkelt bekämpa både maskrosor och andra ogräs.
  • Ogräsbrännare är ett ganska snabbt och enkelt sätt att bekämpa, med dessa bränns plantan sönder. 
  • Det går även att skålla ihjäl maskrosor, alltså hälla hett vatten över dem. Dock tidskrävande och ganska opraktiskt.

Svårare är det när maskrosor ockuperat hela gräsmattan. 

  • Det enklaste, vanligaste och mest skonsamma är att rensa maskrosorna som befinner sig i gräsmattan och rabatten för hand, dvs. mekaniskt. Det kan vara tidskrävande och fysiskt utmanande så använd dig gärna av maskrosjärn eller maskrosupptagare för att göra livet lite lättare. Ett bra tips är att utföra uppryckning strax efter regn när marken är lite mjukare och det därmed är något enklare att få med sig hela roten upp och inte så mycket av jorden följer med. 
  • Ett alternativ är att försiktigt punktmarkera varje maskros med ogräsbekämpning, tänk dock på att ogräsbekämpningsmedel i en gräsmatta eller rabatt medför stor risk för att närliggande gräs och växter skadas. 
  • Tänk på att även “naturlig” bekämpning, såsom salt och ättika, kan skada närområdets mikroliv och växter. Du vill säkert undvika att närliggande växter och gräs dör så att det bildas kala fläckar. 

Ytterligare några tips som hjälper dig långsiktigt att hålla maskrosorna borta:

  • Mekanisk rensning har vissa utmaningar. Det räcker med att en liten del av roten finns kvar i marken för att plantan ska överleva och skjuta nya skott. Men det är ändå värt besväret, för plantan försvagas mycket av denna procedur, och efter ett par gånger ger den ofta upp.
  • Ett av de bästa sätten för att bekämpa maskrosor långsiktigt är att tillföra gräset näring. Att tillföra fosfor kan reducera mängden av maskrosor, det beror inte främst på att maskrosorna inte klarar av fosforen, utan snarare för att att övriga växter, som gräset, gynnas desto mer av det, och därmed blir starkare och klarar av att konkurrera ut maskrosorna.
  • Håll gräsmattan relativt kortklippt, då det stimulerar gräset att bli starkare och tätare och därmed får maskrosorna svårare att etablerar sig och sprida sig.
  • Robotgräsklippare kan vara en bra hjälp för att kontinuerligt klippa ned maskrosor innan de fått fäste.
  • Det är dock bara några få procent av maskrosfröna som faktiskt gror, och fröna är heller inte speciellt långlivade, det är främst nyproducerade frön som klarar av att bilda en ny planta. Ett mycket effektivt sätt att minska spridningen av maskrosen är därmed att plocka bort blommorna innan de hunnit bilda frön. Så var konsekvent och plocka när en ny maskros kommer upp - det ger resultat i längden.
  • En plockad maskros kan ha så pass mycket energi kvar i sig att den orkar producera frön och därmed föröka sig. Tänk därför på att inte slänga blommor och frön på komposten. 
  • Det är ganska vanligt att maskrosor fortsätter komma in från grannar, allmänningar och liknande där kanske ingen tar ansvar för att få bort maskrosorna. Gör gemensam sak med dina grannar i bekämpningen, och ta dig även en titt i närliggande väggrenar etc. 

 

Gör något bra av maskrosinvasionen

Maskrosen är en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Hela plantan är ätbar! De olika delarna av den kan användas på olika sätt. Dess späda blad, förslagsvis från en ny planta tidigt på våren, går fint att blanda ner i salladsskålen, de har samma egenskaper som ruccula. Just de spädaste bladen på vårkanten innehåller extra stora mängder C-vitamin. 

Maskrosen innehåller otroliga mängder näring:

  • Den innehåller naturligt vitaminerna A, B och C, och mineralerna järn, zink och kalium. 
  • I fattiga kristider har maskrosen används för att dryga ut den föda man hade att tillgå. Roten innehåller ungefär 25% kolhydrater och är därmed en bra källa för näring, och bladen är som sagt rika på vitaminer. Roten brukade även rostas och användas som kaffesubstitut.
  • I maskrosen finns även bitterämnet taraxacin, det påverkar matsmältningen genom att slaggprodukter stimuleras att utsöndras via njurar och lever. Det stimulerar även produktionen av galla som används vid nedbrytningen av fett i kroppen. Detta gör att maskrosen kan användas som hälsokur för att rensa kroppen eller stimulera matsmältningen. 

Det är möjligt att göra maskroste på växtens alla delar, smaken varierar efter vilken del av plantan som används. Maskroste och maskrosextrakt går att köpa i välsorterade mataffärer och på hälokostbutiker, dock är priserna där ofta väldigt höga. 

Maskrosblommans söta smak passar även ypperligt för att göra sirap (veganhonung) av. Man kan även låta blommorna jäsa till ett delikat maskrosvin (faktiskt olagligt innan 1994). Roten kan annars skalas och kokas och används på samma sätt som potatis, morot och andra rotsaker. 

Den mjölkaktiga saften från stjälken brukar traditionellt användas som lindring vid insektsbett, eksem eller om man bränt sig på en brännässla. Dess avkok kan även användas som såromslag.

Så med kunskap om maskrosens bra sidor behöver de inte förpassas till soporna när de rensats bort utan kan få nytt liv i sallad, te, vin, honung eller medikament för insektsbett.

Se mer råd kring hur du kan bekämpa ogräs i din trädgård i vår ogräsguide.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top