Förberedelse inför sanering av vägglöss - checklista

Förbered sanering vägglöss

Har du en sanering av vägglöss planerad för ditt hem? Du ska inte få panik och kasta ut alla möbler. Men för att saneringen ska bli lyckad finns det några saker du faktiskt bör göra.  

Du som läser detta har troligtvis fått ett vägglusproblem konstaterat. Förhoppningsvis är hjälp påväg i form av en inbokad vägglussanering. För att saneringen ska bli framgångsrik krävs vissa egna åtgärder både före och efter saneringen. Vi har samlat informationen i praktiska checklistor för att göra uppgiften enklare för dig och för att saneringen ska få bäst möjliga resultat.

Om du får andra riktlinjer från saneringföretaget bör du följa dessa. Riktlinjer vi presenterar är generella och för en specifik saneringsmetod kan andra steg/checklistor vara bättre lämpade.

 

Före sanering - checklista åtgärder

Om du följer våra checklistor så har du gjort det du kan för att sanering ska bli så lätt och framgångsrik som möjligt. Resten är upp till saneringsfirman. Det kan också vara så att saneringbolag ger egna riktlinjer för andra eller ytterligare åtgärder. Då bör du följa dessa eftersom saneringsbolag ibland har speciella krav inför sanering.

 

Tvättning

Följande bör tvättas: kläder, sängkläder, täcken, kuddar, gardiner och andra textilier.

 1. Börja med att placera alla textilier i tätförslutande påsar och försegla dessa.
 2. Öppna påsar och ta ut innehållet först när du är i tvättstuga och ska tvätta.
 3. Tvätta i minst 60 grader. Det går också att använda torktumlare, torkskåp eller bastu. Tänk då på att hela materialet måste nå 60 grader, vilket innebär ca. 60 minuter i torktumlare och troligtvis minst dubbelt så lång tid i bastu.
 4. Samla använda plastpåsar i en ny plastpåse som förseglas och släng den på sopstation. 
 5. De tvättade saker du använder bör hanteras i tätförslutande plastbackar eller plastpåsar under saneringsperioden.
Sovrum 

Möbler och bohag bör hanteras på följande sätt för att saneringsbolaget ska komma åt att sanera:

 1. Flytta EJ ut möbler eller annat bohag från sovrum eller andra angripna rum. Det kan sprida angreppet. Sov inte heller på nya platser eller i andra rum innan eller under saneringperioden. Även det kan sprida angreppet.
 2. Möbler i sovrummet ska placeras i mitten av rummet, minst 1 meter från vägg.
 3. Säng och soffa (även om utanför sovrum) ska ställas på högkant precis inför saneringstillfället. 
Städning

Det underlättar för saneringfirman om hemmet är ordentligt städat inför saneringen. Också eftersom dina möjligheter för städning blir något begränsade under saneringsperioden så är det en bra idé att börja med ett sädat hem.

 1. Städa ordentligt, speciellt golv, lister, garderober/förvaring mm.
 2. Använda dammsugarpåsar bör förseglas i plastpåsar och slängas på sopstation.
 3. Använda städartiklar som kan tvättas ska tvättas i 60 grader. Om de inte kan tvättas bör de kasseras på samma sätt som dammsugarpåsar.

Efter sanering - att tänka på

Omedelbart efter sanering får inte människor vistas i bostad på två timmar. Gravida, barn under två år, husdjur, eller personer med astma/allergi bör inte vistas i bostaden ett dygn efter sanering. 

Följande bör du tänka på under saneringperioden som varar i minst 5 veckor:

 1. Flytta absolut inte säng, sängkläder, kuddar, madrass, soffa.
 2. Förvara inte heller någonting under säng eller soffa
 3. Om du vill vädra så gör det endast i korta intervaller. Man vill inte kyla ned bostaden.
 4. Bekämpningsmedel som använts kan ta upp till 24 timmar innan de torkat. Därför bör du inte lägga tillbaka saker på ytor som behandlats, exempelvis kläder i lådor och garderober.
 5. Våttorka eller dammsug inte nära golvlister (minst 20 cm avstånd) under saneringperioden. Anledningen är att preparat placerats där som behöver vara kvar under hela bekämpningsperioden - även om vägglössen verkar vara borta.

Har du följt stegen i våra checklistor så har du gjort det du kan för att bli av med vägglössen. Då kan du avvakta och hoppas på att saneringsbolaget gör sitt jobb lika bra så att du blir av med vägglössen. 

...MEN tyvärr är saneringar av vägglöss inte alltid helt framgångsrika. Det räcker att några vägglöss klarar sig så kan angreppet starta på nytt. För att minska risken att vägglössen återkommer kan det vara lämpligt att använda skydd mot vägglöss under upp till ett år efter sanering. Till exempel vägglusfällor eller vägglustejpen Nattaro. Detta är en billig försäkring för att minska risken att behöva gå igenom ytterligare en sanering igen.


Behöver du tips om företag som kan hjälpa dig med sanering? 


För att förbereda dig för sanering kan du läsa vidare om hur en vägglussanering går till. Läs också vår guide om du vill lära dig mer om vägglöss generellt.

Relaterade produkter
Copyright © 2023 Stick AB
To top