Så förebygger du vägglöss - praktiska tips

    Vägglöss får du ofta när du varit på resa. En sanering av vägglöss kan ta mycket lång tid, ibland lyckas den inte ens, och kostnaden kan bli 100.000 kr. Därför bör du göra det du kan för att slippa vägglöss. Vi går igenom de viktigaste förebyggande åtgärderna mot vägglöss.

    Vägglöss är väldigt bra på att gömma sig och notoriskt svåra att sanera bort. Oftast håller de sig i eller kring sängen, men det händer att de gömmer sig på ovanliga ställen såsom i eluttag, sängbordslampor, rullstolar, uppstoppade djur, handväskor eller skolbussar. Vanligaste sättet att få hem vägglöss är från resan men det finns flera andra vägar som vägglössen kan ta.

     

    Vanliga orsaker till vägglöss

    Det är bra att veta hur vägglöss sprids för att kunna hindra spridningen. Till exempel förflyttar sig vägglöss högst 30 meter själva, så vanligtvis får de snålskjuts med människor på något sätt när de sprider sig till nya platser.

    Följande är de fyra vanligaste sätten som vägglöss sprids i Sverige:

    Resor

    Det absolut vanligaste sättet som svenskar får problem med vägglöss är att de följer med hem från en resa. Oftast har destinationen för resan mycket problem med vägglöss, men inte alltid. Hotell generellt har stora problem med vägglöss då omsättningen på gäster är hög och dessa kommer från hela världen, vissa från platser med utbredda angrepp av vägglöss.

    Möbler

    Tyvärr händer det att möbler som varit på en plats med vägglöss säljs vidare eller kastas bort och hittas av någon annan. Det är sällsynt då de flesta gör sitt yttersta för att inte sprida vägglössen vidare till någon annan, men ibland sker det ändå att möbler infesterade med vägglöss hittar en ny ägare. Eftersom vägglöss kan “övervintra” ett helt år så misstar sig människor ibland och tror att möbler efter en tid är säkra att börja använda igen.

    Besök

    Om någon person har vägglöss hemma eller kommer på besök direkt från resa så kan de ha oturen att ta med en vägglus hem till dig. Inte sällan rör det sig om ungdomar som varit ute och rest/backpackat eller bott i studentboenden som kommer hem till föräldrahemmet och råkar ta med sig objudna och högst oönskade gäster.

    Grannar

    Det händer att vägglöss förflyttar sig av egen maskin genom väggar till andra lägenheter i flerfamiljshus, speciellt vid en pågående sanering kan vägglössen söka sig vidare för att få skydd. Likaså händer det att vägglöss trillar av möbler, exempelvis i hiss eller trapphus, när möbler flyttas i samband med sanering av vägglöss. Då kan grannar få vägglöss och problemet sprider sig - otur men tyvärr inte helt ovanligt. 

    Förebygg vägglöss på resan

    Det absolut vanligaste sättet att få vägglöss är att vi får med dem hem från resa. För att undvika det finns det flertalet åtgärder du bör vidta, och det gäller att vara noggrann. Här följer en praktisk checklista som täcker allt du bör göra före, under och efter resan:

    Innan resa

    • Införskaffa en resväska av hårdplast (tygväskor innebär större risk att vägglöss ska kunna ta snålskjuts)

    • Packa alltid kläder i plastpåsar, det minskar risken avsevärt att vägglössen tar sig in och hittar gömställen

    • Ta med dig extra plastpåsar för smutsig tvätt samt nya klädinköp på resan

    • Införskaffa en indikationsfälla för att ta med på resan, denna hjälper dig att snabbt se om det finns vägglöss på ditt hotellrum

    På resa

    • Placera ut indikationsfällan under sängen

    • Genomsök rummet (speciellt sängen) efter spår av vägglöss

    • Kräv att få byta rum, eller byt helt enkelt hotell om det visar sig att det finns vägglöss

    • Förvara inte resväska, skor eller kläder nära sängen. Ställ dessa hellre i badrum eller på de speciella väskställ som ofta finns på hotellrum, långt ifrån sängen

    • Behåll väskan stängd så mycket som möjligt och behåll packningen i väskan

    När du kommer hem

    • Packa upp i ett väl upplyst rum, långt ifrån sovrummet (gärna direkt i tvättstuga)

    • Tvätta textilier i minst 60 grader (alternativt värm till 60 grader i torkskåp/bastu under ett par timmar)

    • Känsliga textilier/föremål kan du istället frysa i minus 18 grader under minst tre dygn

    • Dammsug resväska noga och kasta därefter dammsugarpåsen

    Om du följt checklistan till punkt och pricka så är risken att få hem vägglöss minimal.


     Tips: undersök hemsidor som erbjuder användargenererade rapporter om vägglöss på hotell för att få en aktuell status på det hotellet du planerar att besöka, finns framförallt i USA. Tänk på att de flesta hotell har problem med vägglöss då och då - det är framförallt om hotellet har flertalet närtida rapporter som det är ett varningstecken. 


    Om du reser mycket exempelvis i jobbet så löper du extra hög risk att drabbas av vägglöss, då rekommenderar vi att du även ser över åtgärder i hemmet för att ytterligare minska risken. Det finns få saker som är tråkigare än att ta med sig vägglöss till hem och familj.

     

    Säkra ditt hem mot vägglöss

    Det finns flera saker, så kallad mekanisk förebyggande bekämpning, som kan göra att vägglöss inte får fäste i ditt hem även om de lyckas ta sig dit. Dessa åtgärder antingen dödar vägglöss eller så hindrar de vägglössen från att ta sig till sängen och dig, detta leder likväl till att vägglössen på sikt svälter ihjäl.

    Huvudsakligen är det följande åtgärder som skyddar ditt hem:

    1. Montering av Nattaro vägglustejp på sängramen - tejepen är behandlad med kiselgur vilket dödar vägglöss som klättrar över listen på väg mot dig i sängen.
    2. Placera väggluskoppar under sängbenen - dessa fångar vägglöss som försöker ta sig till eller ifrån sängen.
    3. Klä in madrassen i ett specialanpassat madrasskydd som hindrar vägglöss från att etablera sig i madrassen.
    4. Regelbunden tvätt eller uppvärmning av sängkläder, kuddar och täcken.

    Dessa åtgärder bör företas på alla sängar i hemmet som någon gång används. Exempelvis om mamman är den som reser mycket så händer det ändå att hon kommer hem och någon gång sover i barnens eller en gästsäng.

    Notera att sängen bör stå en bit ifrån väggen så att vägglössen inte kan klättra den vägen, detta är viktigt för att alla ovanstående åtgärder ska fungera och säkra att vägglössen inte kan etablera ett angrepp.

     

    Var försiktig med begagnade möbler

    Det händer att möbler med vägglöss säljs vidare, antingen p.g.a. ovetskap eller girighet. Som grundregel när det gäller iallafall sängar så bör du känna den som säljer/skänker dig sängen så att du kan vara säker på att den inte kommer med vägglöss.

    Gör det du kan för att undvika begagnade möbler som kan ha angripits av vägglöss, främst då stoppade möbler såsom soffor eller fåtöljer, men det kan också vara tavlor, sängbord mm. Om du väldigt gärna vill ha en begagnad möbel så leta iallafall spår efter vägglöss innan du tar in den i ditt hem.

    Du kan också själv värmebehandla en möbel i bastu för att försäkra dig om att eventuella vägglöss dör innan du tar den i bruk.

     

    Mer info om vägglöss

    Om du fått problem med vägglöss bör du läsa om sanering av vägglöss. Vill du bli expert på vägglöss? Läs då också vår guide om vägglöss.

     

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top