Så använder du Nemaslug mot sniglar

Instruktion bruksanvisning Nemaslug

Att framgångsrikt använda och behandla med Nemaslug kräver lite förberedelse och kunskap. Här har vi samlat instruktioner och tips för att effektivt bekämpa sniglar med Nemaslug.   

 

Bruksanvisning finns på Nemaslug-förpackningen men här summerar vi det viktigaste och kompletterar med behandlingstips som kommer göra din behandling både enklare och effektivare. Kanske vill du förbereda och se att du har allt du behöver hemma när du väl får hem din leverans av Nemaslug.

Till att börja med tänk på att Nemaslug innehåller nematoder, levande organismer som är färsk- och kylvara. Ta om hand produkten omgående vid leverans och förvara den rätt för att maximera hållbarheten. Nematoder klarar sig längst och befinner sig i ett vilande tillstånd när de är kylda. Förvara därför Nemaslug i kylskåpet tills dess att det är dags att behandla.

När du väl ska behandla med Nemaslug, du bör inte ta bara en del av förpackningen eller spara färdigblandad nematodlösning. Nematoderna mår inte bra av det och det kan påverka hållbarheten, i en färdig lösning som sparas dör nematoderna med säkerhet.

 

Så blandar du nematodlösning

Andel vatten i lösningen beror på vilken förpackningsstorlek på nematoder du valt, nedan är bruksanvisning för Nemaslug® nematoder 40kvm:

 1. Lägg 1/4 av förpackningen i en 8 liters vattenkanna med en grov stril.
 2. Tillför rent vatten, rör om så det blandas väl.
 3. Använd blandningen med detsamma på 1/4 av ytan som ska behandlas.
 4. Upprepa steg 1-3 tills hela ytan är behandlad.
 5. Vattna den behandlade ytan efter behandling med motsvarande mängd rent vatten.

Förpackningens innehåll räcker till 4 stycken 8-liters vattenkannor, och behandling av upp till 40 m2.

För Nemaslug® nematoder 100kvm:

 1. Lägg 1/8 av förpackningen i en 8 liters vattenkanna med en grov stril.
 2. Tillför rent vatten, rör om så det blandas väl.
 3. Använd blandningen med detsamma på 1/8 av ytan som ska behandlas.
 4. Upprepa steg 1-3 tills hela ytan är behandlad.
 5. Vattna den behandlade ytan efter behandling med motsvarande mängd rent vatten.

Förpackningens innehåll räcker till 8 stycken 8-liters vattenkannor, och behandling av upp till 100 m2.

Tips: snåla inte på vatten. Rikligt med vatten enligt instruktionen gör att nematoderna har bättre möjlighet att hitta ned i jorden och att fler överlever.

 

Så behandlar du med Nemaslug
 • Börja behandling mycket tidigt på säsongen, när marktemperaturen nått 5 plusgrader kan behandling påbörjas och nematoderna söker sig då till sniglarna som fortfarande är kvar i marken. Du kan då få otroligt bra effekt eftersom sniglarna bekämpas innan de hinner komma upp och lägga sina ägg.
 • Vattna ut över de områden där du upplever störst problem med sniglar (använd med fördel en vattenkanna med stril)
 • Nematoderna går ned i jorden och verkar i ungefär 6 veckor, plocka ej bort döda/ infekterade mördarsniglar då dessa blir uppätna av andra mördarsniglar som i sin tur blir infekterade
 • Nematoderna har bäst effekt på mindre och mellanstora sniglar. För att komma åt även större sniglar kan man använda vad som kallas “norsk metod”, vilket innebär att man klipper av döda infekterade sniglar och lämnar dem som bete till stora sniglar som förtär dem och i sin tur blir smittade
 • Man kan också göra fällor med del av nematodlösningen på speciellt utsatta platser såsom komposter eller odlingar. T.ex. lägga döda/infekterade sniglar i ett bad av nematodlösning, se dock till att miljön är fuktig och inte utsatt för solljus, annars dör nematoderna
 • Det är ingen karenstid efter behandling, det är bara att på vanligt sätt skölja t.ex kryddor och grönsaker från de områden man behandlat innan förtäring
 • Behandla helst med Nemaslug när det är svalt och regnigt väderlag.

Tips: Tänk på att både för- och eftervattna om du behandlar med Nemaslug när det är varmt och soligt. Om möjligt är det bäst att då behandla tidig morgon eller på kvällen för att undvika de allra varmaste timmarna.

 

Läs också mer bakgrund om Nemaslug, frågor och svar om Nemaslug eller vår kompletta snigelguide om du vill bli expert på att bekämpa mördarsniglar.

   Relaterade produkter
   Copyright © 2023 Stick AB
   To top